ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020

Ανακοίνωση Γρ. Τύπου Δ. Λαρισαίων για ανακοίνωση του ΤΕΕ ΚΔ Θεσσαλίας σχετικά με το ΣΒΑΚ Λάρισας


Ανακοίνωση Γρ. Τύπου Δ. Λαρισαίων για ανακοίνωση του ΤΕΕ ΚΔ Θεσσαλίας σχετικά με το ΣΒΑΚ Λάρισας 


Τα  Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, αποτελούν αντικείμενο ευρείας συζήτησης σε όλη την Ευρώπη. Πολλές πόλεις της Ευρώπης εκπονούν μελέτες και υλοποιούν ΣΒΑΚ. 

Επομένως, η συζήτηση γίνεται για σχέδια που αφορούν το μέλλον των αστικών κέντρων της Ευρώπης τις επόμενες δεκαετίες. 

Η Λάρισα, είναι η πρώτη πόλη  στην Ελλάδα που υλοποιεί τμηματικά, έργα ΣΒΑΚ,  με συγκεκριμένα αποτελέσματα. Την ίδια ώρα πολλοί Δήμοι της χώρας εκπονούν Σχέδια με την ενθάρρυνση και τη στήριξη της Πολιτείας και ειδικότερα του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Ξεχωριστή και ιδιαίτερης σημασίας διαδικασία για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός ΣΒΑΚ είναι η διαδικασία της διαβούλευσης. Ο Δήμος Λαρισαίων, είναι ιδιαίτερα περήφανος για την εξαντλητική διαδικασία διαβούλευσης που προηγήθηκε της υλοποίησης του Σχεδίου, με τη συμμετοχή φορέων, συλλόγων κλπ. 

Όπως είναι γνωστό, έχει προγραμματιστεί νέος κύκλος συζήτησης για την πορεία εξέλιξης των  τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο, όσο και στην Επιτροπή Διαβούλευσης, με τη συμμετοχή του επικεφαλής της μελετητικής ομάδας. Κατά τη διαδικασία της διαβούλευσης θα υπάρξει ανταλλαγή απόψεων και επιχειρημάτων μεταξύ επιστημόνων. Εκεί θα δοθεί πραγματικά η δυνατότητα να ελεγχθούν και να αξιολογηθούν ως προς την ακρίβειά τους, στοιχεία  που αναφέρονται σε πρόσφατη  ανακοίνωση  του ΤΕΕ ΚΔ Θεσσαλίας. 

Το ΤΕΕ ΚΔ Θεσσαλίας, δεν λαμβάνει π.χ  υπ΄ όψιν τις ήδη ανακοινωθείσες  ενέργειες και  αποφάσεις της δημοτικής αρχής για την εκπόνηση μελετών εφαρμογής σε νέα τμήματα του κεντρικού τομέα, για το θέμα της ελεγχόμενης στάθμευσης στο κέντρο και με χώρους στάθμευσης περιφερειακά του κέντρου,  τις μελέτες για τους ακτινωτούς ποδηλατοδρόμους που θα συνδέουν το κέντρο με συνοικίες κλπ. 

Να σημειωθεί ότι την ίδια ώρα, ο Δήμος Λαρισαίων δέχεται σωρεία αιτημάτων και προτάσεων από συμπολίτες για επέκταση και υλοποίηση έργων ΣΒΑΚ σχεδόν σε κάθε γωνιά της πόλης. 

Εν κατακλείδι, η υλοποίηση των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας αποτελούν στρατηγικό σχέδιο για το μέλλον των πόλεων που εκπονείται σε βάθος μερικών χρόνων. Η Λάρισα έχει πλέον ξεκινήσει αυτή την πορεία που οδηγεί σε άλμα στο μέλλον. 

Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε τη δυνατότητα, μέσω των διαδικασιών στην Επιτροπή Διαβούλευσης να γίνει συζήτηση και αποτίμηση για την πορεία του ΣΒΑΚ εως σήμερα, όπου και το ΤΕΕ θα καταθέσει τις απόψεις του.



« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια