ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020

N. Καρδούλας: Από 9 Νοεμβρίου είχα προβλέψει την παράταση του lockdown - Λύτρωση στις 14 Δεκεμβρίου


Πυκνώνουν όλο και περισσότερο τις τελευταίες ημέρες οι αναφορές για παράταση του καθολικού lockdown, αφού τα μέχρι σήμερα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι είναι αδύνατος ο τερματισμός του στις 1 Δεκεμβρίου.

Πλήρης επαλήθευση των προγνώσεων του μοντέλου επί 21 συνεχόμενες ημέρες

Οι επί 21 συνεχόμενες ημέρες επαλήθευση των προγνώσεων του μαθηματικού μου μοντέλου από τα γεγονότα, από 2 έως 22 Νοεμβρίου, ενισχύουν περισσότερο τις αισιόδοξες προβλέψεις του για τις επόμενες τρεις εβδομάδες, που παρουσιάζονται στη συνέχεια.

Στον παρακάτω πίνακα, όπου αποτυπώνονται τα επιβεβαιωμένα από τον ΕΟΔΥ δεδομένα και οι προγνώσεις του μαθηματικού μου μοντέλου, φαίνεται η πλήρης επαλήθευσή του και την περασμένη εβδομάδα.


Μικρή υποχώρηση των κρουσμάτων την περασμένη εβδομάδα

Στη δημοσίευση της προσομοίωσης του μοντέλου μου στις 16 Νοεμβρίου είχα εκτιμήσει ότι τα ημερήσια κρούσματα για την εβδομάδα 16 έως 22 Νοεμβρίου θα παρουσιάσουν μια μικρή υποχώρηση, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα 9 έως 15 Νοεμβρίου.

Ο εβδομαδιαίος μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων της εβδομάδας 16 έως 22 Νοεμβρίου ήταν 2.488, ενώ της προηγούμενης εβδομάδας 9 έως 15 Νοεμβρίου ήταν 2.501 κρούσματα, επιβεβαιώνοντας την εκτίμησή μου για μικρή μείωση των κρουσμάτων.

Ο λόγος που υπολογίζεται ο εβδομαδιαίος μέσος όρος ημερήσιων κρουσμάτων είναι ότι τα κρούσματα που ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ κάθε Κυριακή και Δευτέρα είναι μειωμένα σε σχέση με τις άλλες ημέρες της εβδομάδας, λόγω της μειωμένης λήψεως δειγμάτων και της μειωμένης λειτουργίας των εργαστηρίων το Σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ τα κρούσματα τις Κυριακές είναι μειωμένα κατά 20% - 30% και τις Δευτέρες μειωμένα κατά 25% - 35% σε σχέση με τις άλλες ημέρες.


Σταθερή και σταδιακή υποχώρηση των κρουσμάτων την τρέχουσα εβδομάδα

Πραγματοποιώντας στις 23 Νοεμβρίου νέα προσομοίωση με το αλάνθαστο μέχρι σήμερα μαθηματικό μου μοντέλο, φαίνεται ότι την τρέχουσα εβδομάδα θα υπάρξει μία σταθερή και σταδιακή υποχώρηση των ημερήσιων κρουσμάτων, αλλά ο εβδομαδιαίος μέσος όρος τους εκτιμάται ότι δεν θα κατεβεί κάτω από 500 ημερήσια κρούσματα. Ενισχύεται λοιπόν για μία ακόμη φορά η πρόβλεψη ότι θα υπάρξει παράταση του lockdown μετά τις 30 Νοεμβρίου, αφού σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Υγείας τα ημερήσια κρούσματα πρέπει να είναι κάτω από 500 για να χαλαρώσουν τα μέτρα.  

Οι προβλέψεις του μοντέλου για την τρέχουσα εβδομάδα από 23 έως 29 Νοεμβρίου φαίνονται στον παρακάτω πίνακα.


Εκτιμάται ότι την τρέχουσα εβδομάδα, η πανδημία θα βρίσκεται σε καθοδική πλέον πορεία, τα ημερήσια κρούσματα θα παρουσιάσουν μια σταθερή και σταδιακή υποχώρηση και στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας την Κυριακή 29 Νοεμβρίου, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τις 100.000 και θα κυμαίνεται από 100.374 έως 110940 κρούσματα. Η διακύμανση των τιμών των προβλέψεων οφείλεται στο στατιστικό σφάλμα του μοντέλου, που είναι ±5%.


Ενισχύεται η πρόβλεψη της προηγούμενης Δευτέρας για άρση του lockdown στις 14 Δεκεμβρίου

Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται οι προβλέψεις των εβδομαδιαίων μέσων όρων των ημερήσιων κρουσμάτων για τις επόμενες τρεις εβδομάδες, από τον οποίο προκύπτουν:

  • Την τρέχουσα εβδομάδα 23 έως 29 Νοεμβρίου ο εβδομαδιαίος μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων θα κυμαίνεται από 1.604 έως 2.407 κρούσματα.

  • Την επόμενη εβδομάδα 30 Νοεμβρίου έως 6 Δεκεμβρίου ο εβδομαδιαίος μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων θα κυμαίνεται από 1.265 έως 1.712 κρούσματα.

  • Τέλος, την εβδομάδα 7 έως 13 Δεκεμβρίου ο εβδομαδιαίος μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων θα κυμαίνεται από 454 έως 714 κρούσματα, ενώ τις τελευταίες ημέρες της εβδομάδας τα ημερήσια κρούσματα θα είναι κάτω από 500, γεγονός που θα σημάνει την άρση του lockdown τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου.


Συνοψίζοντας, ενισχύεται για ακόμη μία φορά η πρόβλεψη ότι στις 14 Δεκεμβρίου αναμένεται η άρση του καθολικού lockdown, θα μπορούμε να μιλάμε για επιστροφή στην προηγούμενη κανονικότητα και θα καταφέρουμε να κάνουμε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά χωρίς lockdown, συνεχίζοντας όμως να τηρούμε τους κανόνες προστασίας, διότι ο κορωνοϊός μέχρι να αρχίσουν οι εμβολιασμοί θα παραμονεύει. 


*Γράφει ο Νίκος Καρδούλας

Ο Νίκος Καρδούλας είναι Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π.,  MSc στην Αγγλία και Συνταγματάρχης ε.α.



« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια