ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020

Ποιες υποχρεώσεις δεν πληρώνονται τον Δεκέμβριο και ποιες εξοφλούνται κανονικά


«Χαμένα στη μετάφραση» νοικοκυριά και επιχειρήσεις, χρειάζονται «χαρτί και μολύβι» για να κατανοήσουν ποιες υποχρεώσεις θα πρέπει να εξοφλήσουν έως το τέλος του μήνα και ποιες όχι. Και αυτό γιατί μπορεί να μπήκε «πάγος» στην εξόφληση φόρων, εισφορών και δανείων, αλλά οι αποφάσεις δεν είναι… «οριζόντιες».

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες έχει εξελιχθεί η εξόφληση των υποχρεώσεων προς το Δημόσιο, ειδικά εκείνων που λήγουν έως τις 31 Δεκεμβρίου: Για παράδειγμα, εάν κάποιος υπέθετε ότι μία επιχείρηση που πήρε εντολή από το ίδιο το κράτος να «κατεβάσει ρολά» θα είχε αν μη τι άλλο απαλλαχθεί από τις υποχρεώσεις της προς το Δημόσιο, τότε αυτός ο... κάποιος θα υπέθετε λάθος!

Τι πληρώνουν οι κλειστές επιχειρήσεις
Η αναστολή πληρωμών δεν αφορά ούτε σε όλες τις υποχρεώσεις, ούτε σε όλους τους πολίτες. Για παράδειγμα, μία επιχείρηση που έχει ανασταλεί η λειτουργία της με κρατική εντολή, θα πληρώσει κανονικότατα έως τις 31 Δεκεμβρίου μία από τις δόσεις του φόρου εισοδήματος, την τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ και πρέπει να αποδώσει τον ΦΠΑ μηνός Νοεμβρίου. Εκείνοι οι επαγγελματίες που δεν ανήκουν στη λίστα των ΚΑΔ που ανέστειλαν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους, θα καταβάλλουν πέρα από τα προαναφερόμενα και τις δόσεις τυχόν ρυθμισμένων οφειλών τους. Και βεβαίως θα πρέπει να εξοφλήσουν και το 60% του ενοικίου τους, αλλά και πάγιους λογαριασμούς όπως… φως, νερό και τηλέφωνο.
Ποια χρέη «παγώνουν» λοιπόν για τις επιχειρήσεις; Για όσες έχουν βάλει «λουκέτο» με κρατική εντολή –και μόνον για αυτές- αναστέλλεται η πληρωμή δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών (δηλ. έχει δοθεί αναστολή για εξόφληση δόσεων χρεών που έχουν υπαχθεί σε 24-48-100 ή 120 δόσεις) πληρωτέων τον μήνα Δεκέμβριο. Η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης και… ως εκεί οι διευκολύνσεις.

Τι πληρώνουν οι υπάλληλοι σε αναστολή
Ανάλογη η εικόνα και για τους υπαλλήλους σε αναστολή των 534 ευρώ και 800 ευρώ: Σε εκείνους –και μόνον σε αυτούς- που έχει «παγώσει» η σύμβαση δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών που είναι πληρωτέες τον μήνα Δεκέμβριο. Κατά τα άλλα πληρώνουν κανονικά Φόρο Εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ. Όσοι βεβαίως τυγχάνει και εργάζονται κανονικά (πχ υπάλληλοι σε super market ή του Δημοσίου) εξοφλούν και … κανονικά μέχρι το τέλος του μήνα, όλες τους τις υποχρεώσεις.

[ads-post] 

Η μοναδική «οριζόντια» διευκόλυνση
Η μοναδική οριζόντια παρέμβαση – δηλ. μια ενέργεια που τους «πιάνει» όλους- ήταν η αναστολή στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2021 κατά δύο μήνες, μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου 2021. Ταυτόχρονα, θα παραταθεί και η προθεσμία κατάθεσης των πινακίδων κυκλοφορίας, ενώ θα γίνει χρήση του καινούργιου συστήματος ηλεκτρονικής κατάθεσης.

«Πάγωμα» και στις δόσεις δανείων
Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων υπαλλήλων σε αναστολή και επαγγελματιών, με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ, σε συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, έως το τέλος του έτους. Ήδη έχουν γίνει σχετικές ανακοινώσεις από την ΕΕΤ για παράταση του μέτρου των αναστολών για συνολικό διάστημα 9 μηνών. Ακόμη και όσοι θα εξαντλήσουν το 9μηνο στο τέλος του έτους μπορούν να ζητήσουν σταδιακή επαναφορά της δόσης στα κανονικά της επίπεδα.
Να σημειώσουμε ακόμη ότι μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα έχουν τη δυνατότητα να επανενταχθούν στις παλιές ρυθμίσεις των 100 ή 120 δόσεων οι οφειλέτες που πλήττονται από την υγειονομική κρίση και έχασαν τις ρυθμίσεις τους το διάστημα Μαρτίου - Νοεμβρίου, επειδή σταμάτησαν να πληρώνουν τις δόσεις των ρυθμίσεών τους.


Πηγη: enikonomia.gr (Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης) 


GSHARE


« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια