ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2020

Λαϊκή Συσπείρωση Λάρισας: «Ντίλερ επιχειρηματικών ομίλων της ενέργειας»


Σε ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Λάρισας αναφέρονται τα εξής:

«Ντίλερ επιχειρηματικών ομίλων της ενέργειας»

Η δημοτική αρχή των ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ κ.α. σε πλήρη σύμπνοια με τις παρατάξεις των ΝΔ, των δυο «πασοκογενών» σχημάτων (Γούλα, Γαμβρούλα) όπως και του ακροδεξιού μορφώματος του Βαϊούλη, βάζουν πλάτη για την εξασφάλιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων στον τομέα των Ανανεώσιμων πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Πιο συγκεκριμένα στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο ψήφισαν όλοι μαζί τη συμμετοχή του δήμου Λάρισας ως μετόχου, σε πέντε ενεργειακές κοινότητες. Η συμμετοχή αυτή έγινε κατόπιν πρόσκλησης των τριών εταιριών «ΘΕΡΙΣΣΟ Α.Ε.» , «ΚΡΗΤΟΔΟΜΗ Α.Ε» «ΓΕΩΑΠΟΔΟΣΗ Α.Ε.Μ.Γ.Ε.», οι οποίες συμμετέχουν σε πέντε ενεργειακές κοινότητες που παράγουν και εμπορεύονται ρεύμα από φωτοβολταικά ισχύος 70 KW και έχουν ιδιόκτητο υποσταθμό. 

Παρά τις υποκριτικές διακηρύξεις από την πλευρά της διοίκησης Καλογιάννη και των άλλων της αντιπολίτευσης για «την πράσινη ανάπτυξη», «την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας» και άλλα όμορφα λόγια, η αλήθεια κρύβεται αλλού. 

Με βάση το νόμο που ψήφισαν το 2018 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μαζί με τους ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΠΟΤΑΜΙ και τα «παρών» τότε της ναζιστικής Χρυσής Αυγής και Ένωσης Κεντρώων,  η συμμετοχή αυτή προωθείται για να εξασφαλίσει ότι το εν’ λόγω επιχειρηματικό σχήμα θα έχει εγγυημένες τιμές πώλησης ρεύματος και δεν θα μπει σε ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών. Τα «τριάντα αργύρια» αυτής της εξυπηρέτησης είναι τα 50.000 ευρώ που θα κερδίζει ο δήμος Λάρισας ετησίως. 

Η απόφαση αυτή είναι κομμάτι της Ευρωενωσιακής στρατηγικής για την απελευθέρωση της ενέργειας, που υλοποιούν κατά γράμμα όλες οι κυβερνήσεις, σήμερα της ΝΔ, που πατάει πάνω στο έδαφος που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό εξάλλου ομονόησαν όλοι τους στο δημοτικό συμβούλιο. Γιατί αποδέχονται αυτή την πολιτική, η οποία έχει ρίξει σε ενεργειακή φτώχεια εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά και στη χώρα μας. Μόνο να δει κανείς την ανακοίνωση των στελεχών του ΔΕΔΔΗΕ πριν μερικές μέρες, να προαναγγέλλουν 7.000 διακοπές ρεύματος μόνο στην Αττική για χρέη μέχρι την εκπνοή του 2020, εκ των οποίων οι 1.700 στις λαϊκές περιοχές των δυτικών συνοικιών, είναι παραπάνω από φανερό ποιον ευνοεί αυτή η στρατηγική. 

Αλλά όχι μόνο αυτό, είναι χαρακτηριστικές οι επιπτώσεις από την επιβολή του λεγόμενου φιλοπεριβαλλοντικού τέλους για τις ΑΠΕ, που έχει οδηγήσει στην σημαντική αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρισμού, τις ανεμογεννήτριες που ξεφυτρώνουν σαν τα «μανιτάρια» στα βουνά της Θεσσαλίας και ολόκληρης της χώρας, και τις «φωτοβολταϊκές επενδύσεις» που οδήγησαν στη χρεοκοπία χιλιάδων μικροεπενδυτών, με κερδισμένους τους επιχειρηματικούς ομίλους, την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ κ.α.

Οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης είμαστε οι μόνοι που καταψηφίσαμε αυτή τη συμφωνία, γιατί είμαστε ενάντια στις «ενεργειακές κοινότητες», διότι αυτές αποτελούν «όχημα» κερδοφορίας του κεφαλαίου και εξαπάτησης των λαϊκών στρωμάτων. 

Η διοίκηση Καλογιάννη και οι υπόλοιποι της αντιπολίτευσης με προκάλυμμα την λεγόμενη «αλληλέγγυα οικονομία», προσπαθούν να προωθήσουν τα σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων στην περιοχή μας, υλοποιώντας κατά γράμμα τις κυβερνητικές και Ε.Ε. κατευθύνσεις. Με βάση την έως τώρα συγκεντρωμένη πείρα, με μαθηματική ακρίβεια η απελευθέρωση της ενέργειας και με το εργαλείο των «ενεργειακών κοινοτήτων», όχι μόνο δεν θα εξασφαλίζει «ρεύμα στους φτωχούς», όπως ισχυρίζονται η δημοτική αρχή Λάρισας και οι υπόλοιποι της αντιπολίτευσης, αλλά αντίθετα θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια την πλειοψηφία του λαού.

Για το ΚΚΕ και την Λαϊκή Συσπείρωση, οι ΑΠΕ όπως και οι λιγνιτικές μονάδες, με την εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογικών μέσων, μπορούν να εξασφαλίσουν δραστική μείωση των ρύπων και μπορούν να παρέχουν ενέργεια επαρκή και φθηνή σε όφελος του λαού. Όμως στον καπιταλισμό η ενέργεια αποτελεί εμπόρευμα και υπόκειται στον ανταγωνισμό των επιχειρηματικών ομίλων για το ποιος θα ελέγξει το μεγαλύτερο κομμάτι της «ενεργειακής πίτας». Κατά συνέπεια το πραγματικό ερώτημα δεν είναι ενεργειακές επενδύσεις ή όχι. Το ερώτημα από τη μεριά των λαϊκών συμφερόντων θα πρέπει να είναι: 

Ενέργεια προς όφελος ποιανού, του λαού ή των επιχειρηματικών ομίλων;

Οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι αγρότες και επαγγελματίες της πόλης, δεν πρέπει να ξεγελαστούν από το «νέο φρούτο» των «Ενεργειακών κοινοτήτων». Χρειάζεται να οργανώσουν την πάλη τους για να μην μείνει κανένα λαϊκό νοικοκυριό και μικρομάγαζο χωρίς ηλεκτρικό και θέρμανση, αλλά και για ενέργεια που θα είναι λαϊκή περιουσία και όχι πεδίο κερδοφορίας επιχειρηματικών ομίλων. Γιατί μόνο τότε, μέσα σε έναν κοινωνικοποιημένο ενιαίο φορέα ενέργειας μπορούν να απολαμβάνουν ενέργεια επαρκή, φθηνή και φιλική στο περιβάλλον.   

[ads-post] 

Οι Δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Λάρισας

  1. Κρίκης Πέτρος

  2. Παναγιώτου Ιωάννης

  3. Παπαδούλης Γεώργιος 

Λάρισα 27-12-2020



« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια