ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021

Ε9: Άνοιξε η πλατφόρμα για τροποποιήσεις - Βήμα- βήμα η διαδικασία


Σε λειτουργία τέθηκε η ηλεκτρονική πύλη της ΑΑΔΕ για την υποβολή Δηλώσεων Ε9 των φορολογουμένων για το έτος 2022, δηλαδή για μεταβολές Περιουσιακής Κατάστασης που πραγματοποιούνται από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά. Οι φορολογούμενοι που θα υποβάλουν δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) θα πρέπει να ακολουθήσουν 10 βήματα. Αναλυτικά, αυτά είναι τα εξής:

1. Αρχικά θα πρέπει να επιλέξουν το έτος που επιθυμούν να υποβάλουν Ε9 και από τις διαθέσιμες ενέργειες της αρχικής σελίδας θα πρέπει να επιλέξουν δημιουργία δήλωσης Ε9 προκειμένου να προβούν στις απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής τους κατάστασης.

2. Μετά μπορούν να εισάγουν /μεταβάλουν / να διαγράψουν ακίνητο των πινάκων 1 (κτίσματα και οικόπεδα) και 2 (γήπεδα).

3. Εάν εισάγουν το ακίνητο, τότε θα πρέπει να συμπληρώσουν όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.τ.λ.) .Επιπλέον μπορούν να κάνουν γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου: είτε μέσω επιλογής του νομού, δημοτικού διαμερίσματος και δρόμων οικοδομικού τετραγώνου είτε μέσω επιλογής ανοίγματος του χάρτη Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων.

4. Εάν μεταβάλουν ακίνητο, τότε θα πρέπει να τροποποιήσουν μόνο τα περιγραφικά στοιχεία για τα οποία απαιτείται τροποποίηση.

5. Κατά την οριστική υποβολή των δηλώσεων Ε9, ζητείται υποχρεωτικά η αναγραφή του αριθμού παροχής ρεύματος στα κτίσματα στα οποία έχει ο φορολογούμενος πλήρη κυριότητα ή επικαρπία.

6. Ανάλογα με την αιτία εισαγωγής/μεταβολής/διαγραφής ακινήτου που θα επιλέξει ο φορολογούμενος θα πρέπει να συμπληρώσει τα υποχρεωτικά πεδία που ζητούνται και αφορούν στοιχεία συμβολαίων (αριθμός και ημερομηνία συμβολαίου, Α.Φ.Μ. συμβολαιογράφου), στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει (αριθμός και ημερομηνία δημοσίευσης, ημερομηνία θανάτου) κ.λπ.

7. Κατά την οριστική υποβολή δήλωσης Ε9, μπορεί να ζητηθεί η μεταβολή συγκεκριμένων ακινήτων λόγω ελλείψεων στα στοιχεία τους.

8. Οποιαδήποτε ενέργεια και εάν κάνουν οι φορολογούμενοι, αυτή αποθηκεύεται προσωρινά.

9. Όταν οι ολοκληρώσουν τις μεταβολές της περιουσιακής τότε κατάστασης, τότε θα πρέπει να ελέγξουν το πως έχει διαμορφωθεί μέσω της προεπισκόπησης περιουσιακής κατάστασης.

10.Τέλος οι φορολογούμενοι θα πρέπει να επιλέξουν οριστική υποβολή της δήλωσης Ε9 και εάν επιθυμούν μεταφορά της δήλωσης στο επόμενο έτος.


Πηγή: enikonomia.gr



Εκρηκτική Ενημέρωση από την Ελλάδα και τον Κόσμο από την www.PressBOMB.gr

« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια