ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021

Στη συνδεδεμένη ελπίζουν οι παραγωγοί τεύτλων



Σε δύσκολη κατάσταση έχουν έρθει οι τευτλοπαραγωγοί, αφού φτάνουμε τέλη Ιανουαρίου και σε πολλά χωράφια υπάρχουν ακόμη ασυγκόμιστα τεύτλα.

Όπως δηλώνουν στον ΑγροΤύπο μέλη της Ομάδας Τευτλοπαραγωγών Ελλάδας, στα τέλη Φεβρουαρίου θα πρέπει να μπουν στα χωράφια τα τρακτέρ και να τα καθαρίσουν. Φέτος τα τεύτλα δεν πήγαν για ζάχαρη αλλά για παραγωγή βιοαερίου και ζωοτροφών.

Παραγωγοί από την Θεσσαλία τονίζουν στον ΑγροΤύπο ότι κατά την παράδοση του προϊόντος αναγκάστηκαν να υπογράψουν νέο τιμοκατάλογο με μειωμένες τιμές.

Έπρεπε όμως να παραδώσουν τεύτλα για να μπορέσουν να εισπράξουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση (3,5 εκατ. ευρώ). Βέβαια με μια μέση στρεμματική απόδοση 6 τόνους το κόστος καλλιέργειας φτάνει στα 250 ευρώ το στρέμμα, πολύ υψηλότερο από την τιμή παράδοσης.

Από την πλευρά τους παραγωγοί από τις Σέρρες τονίζουν ότι στην περιοχή τους περίπου 30.000 τόνοι σαπίζουν στα χωράφια. Το εργοστάσιο έχει σταματήσει να παραλαμβάνει πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων και η ελπίδα όλων είναι να αρχίσει σύντομα να παραλαμβάνει ξανά.

Η τιμή των 20 λεπτών το κιλό, που πήραν με το νέο συμβόλαιο, θεωρείται πολύ χαμηλή όταν στο αρχικό συμβόλαιο τα τεύτλα με το κατώτερο ζαχαρικό pol (στα 11 pol) ήταν στα 21 λεπτά το κιλό.   

Πάντως οι πληρωμές από το εργοστάσιο σε όσους έχουν προλάβει να παραδώσουν γίνονται σταδιακά. Σε συνάτηση που έγινε πρόσφατα ομάδας τευτλοπαραγωγών με την υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή, η Σερραία πολιτικός τους τόνισε ότι μελετά το πρόβλημα της συνδεδεμένης για όσους παραγωγούς δεν έχουν προλάβει να παραδώσουν το προϊόν και εκτιμά ότι φέτος (όπως και πέρσι) θα βρεθεί μια λύση.


Πηγη: agrotypos.gr
ΧΕΛΛΑΔΑ


Η Ενημέρωση για τους Αγρότες - Κτηνοτρόφους στο www.AgroNews365.eu


Εκρηκτική Ενημέρωση από την Ελλάδα και τον Κόσμο από την www.PressBOMB.gr

« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια