ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Τρίτη 9 Μαρτίου 2021

Αποστολος Καλογιάννης: Συνεχείς έλεγχοι σε κτίρια - Ποια είναι η κατάσταση στον Δ. Λαρισαίων


Σε όλα τα ζητήματα που αφορούν στη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Λάρισας, στην κατάσταση που διαμορφώνεται στις περιοχές του Δήμου Λαρισαίων, στην λειτουργία του μηχανισμού του Δήμου σε συνεργασία αλλά και στη διαδικασία που ακολουθούν αναφέρθηκε σε συνέντευξη τύπου ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, πλαισιωμένος από τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας κ. Γ. Ζαούτσο και τον προϊστάμενο του τμήματος κ. Μιχ. Τσιάρα.

Ειδικότερα, τα βασικά σημεία της συνέντευξης τύπου:

• Μέχρι το βράδυ της Τρίτης 9 Μαρτίου, έχουν υποβληθεί στο Δήμο Λαρισαίων 1844 αναφορές για προβλήματα σε κτίσματα, είτε στα τηλέφωνα της Πολιτικής Προστασίας 2410 614637 και 2410 623526,  είτε στο mail foto_seismos@larissa.gov.gr 

• Μέχρι το βράδυ της Δευτέρας 8 Μαρτίου είχαν πραγματοποιηθεί 277 αυτοψίες. Από αυτές 174 κτίσματα χαρακτηρίστηκαν ως μη κατοικήσιμα και 103 κατοικήσιμα. Τα περισσότερα προβλήματα έχουν εντοπιστεί στα χωριά της Δημοτικής Ενότητας Κοιλάδας. Στην πόλη της Λάρισας, μέχρι και το βράδυ της Δευτέρας, έχουν εντοπιστεί 11 μη κατοικήσιμα κτίρια και οι έλεγχοι συνεχίζονται. Χθες Δευτέρα 8 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν άλλες 240 αυτοψίες περίπου και γίνεται επεξεργασία των στοιχείων

• Σε καθημερινή βάση γίνονται περίπου 250 αυτοψίες. 

• Επιδίωξη είναι μέχρι την Παρασκευή, να έχει γίνει ο πρώτος έλεγχος για τις 1844 αναφορές.  Οι έλεγχοι γίνονται μετά από αποστολή sms από το Δήμο Λαρισαίων και στη συνέχεια επιβεβαίωση από τους ιδιοκτήτες.

• Οι οπτικοί έλεγχοι και  αυτοψίες πραγματοποιούνται από 24 ομάδες μηχανικών Δήμου και ΤΕΕ Κεντροδυτικής Θεσσαλίας και φυσικά από 10 συνεργεία της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ), και συνεργεία των «Κτιριακών Υποδομών (ΚΤΥΠ) Α.Ε.»  ελέγχουν δημόσια κτίρια (Νοσοκομεία, Δικαστήρια, Σχολεία κ.α). 

• Θέση του Δήμου είναι ότι τα σχολικά κτίρια πρέπει να παραμείνουν κλειστά, έως ότου ολοκληρωθούν οι έλεγχοι σ΄ αυτά. Την ευθύνη των ελέγχων στα σχολεία έχει αποκλειστικά η ΚΤΥΠ Α.Ε. 

• Επίσης ειδικό συνεργείο του Υπουργείου Υποδομών, ελέγχουν τις γέφυρες στο Δήμο Λαρισαίων. Δεν υπάρχει ακόμα έκθεση ελέγχου, φαίνεται ωστόσο ότι δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με τις γέφυρες. 


ΔΕΥΑΛ και αποκατάσταση πρόβλημα θολότητας στο δίκτυο ύδρευσης

• Η ΔΕΥΑΛ ανταποκρίθηκε άμεσα στο πρόβλημα που προκλήθηκε, λόγω της σεισμικής δραστηριότητα,  με τη θολότητα στο δίκτυο ύδρευσης. Η ΔΕΥΑΛ αποκατέστησε το πρόβλημα, ενώ διένειμε 150.000 λίτρα εμφιαλωμένου νερού καλύπτοντας τις ανάγκες που δημιουργήθηκαν. 

Στις πληγείσες περιοχές της Δ.Ε Κοιλάδας

• Ο Δήμος Λαρισαίων και το γραφείο Πολιτικής Προστασίας βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στα χωριά που επλήγησαν. Συνεχίζουμε να είμαστε καθημερινά σε όλα τα χωριά, πέραν της Πολιτικής Προστασίας, με τις Κοινωνικές Υπηρεσίες.  

• Η ένταση των σεισμικών δονήσεων στην περιοχή δεν οδήγησε στη δημιουργία καταυλισμών. Στα χωριά της Δημοτικής Κοινότητας Κοιλάδας, έχουν στηθεί 33 σκηνές. Ο κ. Καλογιάννης, τόνισε ότι ενδέχεται να δημιουργηθεί καταυλισμό με κοντέινερ, ωστόσο εξέφρασε την άποψη ότι από το μέγεθος των ζημιών αυτή τη στιγμή δεν προκύπτει η αναγκαιότητα δημιουργίας καταυλισμού. Αυτό θα κριθεί σε συνεννόηση με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων. Ο καταυλισμός θα πρέπει να γίνει σε δημόσιο χώρο, με δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης. Δεν είναι δυνατόν να εγκατασταθεί κοντέινερ σε αυλές. Είμαστε σε ετοιμότητα να προχωρήσουμε εάν χρειαστεί.  

• Επίσης, ο Δήμαρχος τόνισε ό,τι από το πρώτο βράδυ του σεισμού, φιλοξενήθηκαν ειδικές περιπτώσεις οικογενειών και συμπολιτών σε ξενοδοχεία, με δαπάνη του Δήμου Λαρισαίων. 

Διαδικασία για κοινωνικό επίδομα 600 ευρώ – Ποιο είναι δικαιούχοι

Σε ότι αφορά στο κοινωνικό επίδομα των 600 ευρώ που καταβάλει το Υπουργείο Εσωτερικών, μέσω των ΟΤΑ, διευκρινίζεται πως σύμφωνα με την νομοθεσία το κοινωνικό αυτό επίδομα το δικαιούνται όσοι έχουν χαρακτηριστεί ως μη κατοικήσιμα τα σπίτια τους και εφόσον πρόκειται για την πρώτη κατοικία, σύμφωνα με το Ε1.

Για την καταβολή του συγκεκριμένου κοινωνικού επιδόματος, οι αιτήσεις θα υποβάλλονται από την Παρασκευή 12 Μαρτίου και μέχρι τις 3 Απριλίου, με διαδικασίες που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες. Το συγκεκριμένο επίδομα έχει κοινωνικό χαρακτήρα και δεν αφορά επισκευαστικές εργασίες, ενώ συγκροτείται η σχετική επιτροπή.  

Η διαδικασία για τις επισκευές αφορά αποκλειστικά το Υπουργείο Υποδομών, απ’ όπου θα υπάρξουν ανακοινώσεις, όταν εκδοθούν οι σχετικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ).

Επίσης υπάρχει και το επίδομα οικοσκευής που φτάνει μέχρι καi τα 6.000 ευρώ, για τις περιπτώσεις που υπάρχουν ζημιές σε οικοσκευή. 


Για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Ο Δήμαρχος διευκρίνισε ότι η κήρυξη του Δήμου Λαρισαίων, όπως και άλλων Δήμων που επλήγησαν, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία. Η κήρυξη ενός Δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σχετίζεται κυρίως με ζητήματα συνεργασιών υπηρεσιών και αρχών αλλά και στις προβλέψεις του νόμου για οικονομικές ενισχύσεις κ.α. 

Οι σεισμολόγοι μιλούσαν για παραμονή στα σπίτια με ατομική ευθύνη

Τέλος, ο κ. Καλογιάννης απαντώντας σε ερώτημα, σχετικά με τις ανακοινώσεις την πρώτη ημέρα του σεισμού,  ότι οι πολίτες μπορούν να μένουν στα σπίτια τους με προσωπική ευθύνη, ο Δήμαρχος διευκρίνισε πως αυτή ήταν η κατεύθυνση και η οδηγία στην πρώτη σύσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου στο Δαμάσι, παρουσία του υφ. Θ. Λιβάνιου, των στελεχών της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας και της ηγεσίας του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας.

«Δεν ήταν κατεύθυνση του δημάρχου, αλλά κατεύθυνση των κρατικών αρχών που ασχολούνται με την αντισεισμική προστασία».



« Προηγουμενο
Επομενο »

1 σχόλιο