ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021

Κινητοποίηση εργαζόμενων και αυταπασχολούμενων μηχανικών


Ούτε βήμα πίσω από τις σύγχρονες ανάγκες μας –
Όχι στον εμπαιγμό των επιδομάτων από τα δικά μας χρήματα

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι, μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι μηχανικοί,

Με βάση  το παρακάτω κείμενο, συνάδελφοι, αυτοαπασχολούμενοι και μισθωτοί μηχανικοί οργανώθηκαν σε επιτροπές αγώνα και καλούν σε αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την διεκδίκηση αιτημάτων ως απάντηση στις άμεσες ανάγκες μας. Σε αντίστοιχες αγωνιστικές πρωτοβουλίες καλεί και το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών. 
Μισθωτοί και Αυτοαπασχολούμενοι μηχανικοί στην πόλη της Λάρισας πήραμε την πρωτοβουλία να απευθύνουμε κάλεσμα για οργάνωση και κοινή δράση, σε όλους τους συναδέλφους απέναντι στα πολύ οξυμμένα προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε. 

Tο 400άρι € του φιλοδωρήματος μόνο σαν εμπαιγμό μπορούμε να το εκλάβουμε. Είναι ο δεύτερος εμπαιγμός ένα χρόνο μετά το ΣΚΟΪΛ ΕΛΙΚΙΚΟΥ.
Η κυβέρνηση προκαλεί με τα αυστηρά κριτήρια λήψης του βοηθήματος πτωχοκομείου, προκειμένου να αποκλείσει την πλειοψηφία όσων ζούμε απ’ τη δουλειά μας και ένα χρόνο τώρα είμαστε αντιμέτωποι με την εξαθλίωση...
Ακόμα μεγαλύτερη είναι η πρόκληση να κάνει η κυβέρνηση επιδοματική πολιτική πτωχοκομείου και μάλιστα με «ξένα κόλλυβα». Tο 400άρι είναι από το αποθεματικό των δικών μας εισφορών προς ΟΑΕΔ για ένα επίδομα ανεργίας... που δε λάβαμε ποτέ! Tο ανταποδοτικό ασφαλιστικό σύστημα, των κυβερνήσεων ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ, με τα λεηλατημένα αποθεματικά δεν εξασφάλισε ποτέ ούτε καν επίδομα ανεργίας για τους αυτοαπασχολούμενους χωρίς δουλειά, για τους απολυμένους μισθωτούς με ΔΠY στην ανεργία. Tα αποθεματικά ήταν αρκετά για επενδύσεις 1 δις που κατάπιε η «μαύρη τρύπα» της Τράπεζας Αττικής.
Ο κρατικός προϋπολογισμός δεν «αντέχει» ούτε καν 400 € επίδομα για μας. Όμως τα ματωμένα πλεονάσματα, που εξασφάλισαν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, φτάνουν για τη γενναιόδωρη στήριξη με δισ. € κρατικό χρήμα μεγαλοεργοδοτών, μέχρι να λάβουν τα κονδύλια απ’ το "Ταμείο Ανάκαμψης". Την ίδια ώρα δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη για τα χρέη από την πολύχρονη προηγούμενη κρίση και τη φοροληστεία που πνίγουν τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες.
Συνένοχος στον εμπαιγμό μας είναι η ηγεσία του ΤΕΕ που περιόρισε ουσιαστικά τις “διεκδικήσεις” του σε αυτό το ψευτο-επίδομα, αντί να απαιτήσει μια κρατική ενίσχυση, που θα καλύπτει, έστω και στοιχειωδώς τις ανάγκες μας, σε αυτές τις συνθήκες.
Εμείς που εργαζόμαστε με «μπλοκάκι» εδώ κι ένα χρόνο παραμένουμε «έρμαια» των εργοδοτών χωρίς στοιχειώδη κάλυψη από «έκτακτα μέτρα»: άδεια «ειδικού σκοπού», αναστολή σύμβασης, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών. Οι απολύσεις δίχως αποζημίωση, οι άδειες «άνευ αποδοχών» μέχρι να υπάρξει δουλειά, είναι η «άλλη όψη του νομίσματος» της εκμετάλλευσης που φέρνει εντατικοποίηση, δουλειά «από ήλιο σε ήλιο» σε χώρους εργασίας «κλουβιά» χωρίς μέτρα προστασίας, χωρίς κανένα κρατικό έλεγχο. Μετά από ένα χρόνο γνωρίζουμε τι σημαίνει τηλεργασία χωρίς ωράριο και Σαββατοκύριακο, σε μια κατοικία που μετατρέπεται σε οικογενειακό «κελί» τηλεργασίας γονιών και τηλεκπαίδευσης  - φύλαξης παιδιών.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση με τροπολογία που ψήφισε το Δεκέμβρη, προικίζει την ιδιωτική Εκπαίδευση με την αυτοματοποίηση της διαδικασίας αναγνώρισης ισοδυναμίας των πτυχίων Κολλεγίων με πτυχία των ΑΕΙ, συνεχίζοντας από κει που παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ με το νόμο Γαβρόγλου. Είναι ένα ακόμη βήμα στη διαβάθμιση δικαιωμάτων και μετατροπή των πτυχίων σε απλό διαβατήριο για δια βίου επί πληρωμή σεμινάρια, εξετάσεις, πιστοποιήσεις.
Η κυβέρνηση αξιοποιεί την πανδημία για να εξαπολύσει νέα αντιλαϊκά μέτρα ικανοποιώντας τα αιτήματα ΣΕΒ, εφοπλιστών, τραπεζιτών, όπως το νομοσχέδιο Βρούτση –Χατζηδάκη, αλλά κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Tα όποια μέτρα επιβάλλονται αποσκοπούν στην καταστολή συλλογικών διεκδικήσεων και συνδικαλιστικής – πολιτικής δράσης και όχι στη διαχείριση της πανδημίας που παραμένει εγκληματική.
Έχουμε την πείρα για να καταλάβουμε ότι η «νέα κανονικότητα» της εκμετάλλευσης, της εξαθλίωσης, της ανεργίας & της αναδουλειάς, της ελαστικής χωρίς δικαιώματα εργασίας, της νέας συμπίεσης του μισθού, των επιδομάτων εξαθλίωσης για άνεργους και αυτοαπασχολούμενους, της συγκέντρωσης της δραστηριότητας στα χέρια των ομίλων, κάνει απαραίτητη την όξυνση της κρατικής καταστολής και της αντιδραστικής αναθεώρησης της νομοθεσίας με νέο χτύπημα στα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, ανεξάρτητα από την απόχρωση της κυβερνητικής διαχείρισης.

Διεκδικούμε:
Να χορηγηθεί έκτακτο επίδομα 800 Ευρώ για την κάλυψη των επειγουσών αναγκών της πανδημίας, η χρηματοδότηση του να γίνει από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι από τα αποθεματικά του ταμείου ασφάλισης των επιστημόνων. Χορήγηση σταθερού επιδόματος ανεργίας για τους μισθωτούς με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών και αυτοαπασχολούμενους.
Απαλλαγή από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ (στην περίπτωση των μισθωτών από την καταβολή των εισφορών του εργαζόμενου), για όλο το 2021, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. 
Αφορολόγητο ύψους 12.000 €, προσαυξημένο κατά 3.000 € για κάθε παιδί, ξεκινώντας από το φορολογικό έτος 2020.
Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ, της προκαταβολής φόρου κατ’ αρχήν για τα έτη 2020 και 2021, με προοπτική οριστικής κατάργησής τους.
Αναστολή όλων των δανειακών υποχρεώσεων (για το σύνολο των οφειλόμενων ποσών, κεφάλαιο και τόκους), δόσεων και ρυθμίσεων στις τράπεζες, για όλους τους αυτοαπασχολούμενους και τα λαϊκά στρώματα χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για το 2020 και 2021.
Διαγραφή τόκων, προστίμων και του 30% του υπόλοιπου χρέους στην εφορία και τις τράπεζες.
Απαγόρευση των πλειστηριασμών για τα λαϊκά νοικοκυριά.

Ιδιαίτερα για τους μισθωτούς:
Να κηρυχτούν άκυρες και να απαγορευτούν οι απολύσεις και κάθε βλαπτική μεταβολή στις συμβάσεις, τα ωράρια, τους μισθούς, τις εργασιακές σχέσεις (μονιμοποίηση υποχρεωτικής τηλεργασίας, εκ περιτροπής εργασία κ.λπ.)
Κατάργηση των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ και όλων των αντεργατικών νόμων.
Συλλογικές Συμβάσες Εργασίες που να κατοχυρώνουν ριζικές αυξήσεις στους μισθούς. Κατάργηση του Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών και κάθε μορφής ελαστικής εργασίας. Μετατροπή των συμβάσεων ΔΠΥ σε κανονικές συμβάσεις αορίστου χρόνου.
Κάτω τα χέρια από το 8ωρο, παλεύουμε για 5ήμερο – 7ωρο – 35ωρο.
Άρση της ομηρίας χιλιάδων συνταξιούχων, που έχουν καταθέσει και λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη πτωχοκομείου, όσο και εκείνων που πληρούν τα κριτήρια ηλικία συνταξιοδότησης.
Αποκλειστικά Δημόσιο, Δωρεάν Σύστημα Υγείας για όλους. Άμεσα μέτρα για κάλυψη των κενών των δημόσιων νοσοκομείων. Επίταξη του ιδιωτικού συστήματος υγείας.

Καλούμε:
Την Τετάρτη 31 Μάρτη, στις 19:00, σε συζήτηση στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας (Εργατικής Πρωτομαγιάς 6) για την διαμόρφωση επιτροπής αγώνα για την οργάνωση αγωνιστικών πρωτοβουλιών για να διεκδικήσουμε τα αιτήματα μας.

Σε κινητοποίηση την Πέμπτη 1 Απρίλη στις 18:00, στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας.


« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια