ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Κυριακή 10 Ιουλίου 2022

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: 3 στους 4 μένουν… εκτός – “Παράθυρο” για περισσότερους δικαιούχουςΤρεις στους 4 μένουν εκτός επιδότησης για νέες ηλεκτρικές συσκευές: Σχεδόν 900.000 ήταν οι αιτήσεις που έγιναν για ένταξη στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω- Αλλάζω Συσκευή», αλλά μόλις 200.000 θα είναι οι «τυχεροί». Όσοι εξασφαλίσουν πάντως το «μαγικό κουπόνι» θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ακολουθούν συγκεκριμένη διαδικασία για την αγορά της συσκευής και πως υπάρχει λίστα μέσα από την οποία θα πρέπει να επιλέξουν το νέο τους κλιματιστικό, ψυγείο ή καταψύκτη.

«Χοντρό» θα είναι το «ψαλίδι» στους δυνητικούς δικαιούχους του προγράμματος «Ανακυκλώνω- Αλλάζω Συσκευή» καθώς ο αριθμός των αιτήσεων που υποβλήθηκαν «φλερτάρει» με τις 900.000! Αυτό πρακτικά σημαίνει πως την επιδότηση θα την εξασφαλίσουν 1 από τα 4 νοικοκυριά που μπήκαν στη διαδικασία να την διεκδικήσουν.

«Παράθυρο» για πρόσθετα κονδύλια και περισσότερους δικαιούχους

Υπάρχει πάντως ένα μικρό «παράθυρο» να προκύψουν πρόσθετα κονδύλια για το πρόγραμμα και έτσι να συμπεριληφθούν σε εκείνους που θα πάρουν εκπτωτικό voucher και κάποιοι από τους επιλαχόντες. Υπολογίζεται πως τα εκπτωτικά κουπόνια θα διατεθούν στους δικαιούχους προς το τέλος του τρέχοντος μήνα.

Πάντως, εκτός προγράμματος υπολογίζεται να μείνουν σχεδόν 700.000 νοικοκυριά καθώς το ποσό που είχε προϋπολογιστεί για την δράση «καλύπτει» μόλις 200.000 από εκείνους που έσπευσαν να υποβάλλουν αίτηση.

Ο μεγάλος αριθμός των αιτήσεων είναι λογικός, καθώς στην δράση είχαν την δυνατότητα να υποβάλλουν οι πάντες αίτηση ανεξαρτήτως του εισοδήματός τους. Βεβαίως υπάρχει σύστημα μοριοδότησης που δίνει προτεραιότητα σε ευπαθείς ομάδες και οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας.

Το ποσό της επιδότησης από το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή» για την αγορά κλιματιστικών, ψυγείων, καταψυκτών κυμαίνεται από 135 έως 710 ευρώ.

Κάθε νοικοκυριό που εντάσσεται στο πρόγραμμα έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει έως και τρεις ηλεκτρικές συσκευές (μέχρι δύο κλιματιστικά, ένα ψυγείο ή έναν καταψύκτη) για την κύρια ή τη δευτερεύουσα κατοικία, ιδιόκτητη ή μισθωμένη.

Πώς διαμορφώνεται το ποσοστό της επιδότησης

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι όλα τα νοικοκυριά ανεξαρτήτως εισοδήματος, το ποσοστό επιδότησης ωστόσο δίνεται βάσει εισοδηματικής κατηγοριοποίησης, ενώ ευάλωτες, πολύτεκνες, μονογονεϊκές, όπως και με ΑμεΑ, οικογένειες, λαμβάνουν επιπλέον μοριοδότηση.

Υπάρχουν τέσσερις εισοδηματικές κατηγορίες δικαιούχων και το ποσοστό επιδότησης θα βασίζεται σε αυτές:

 • Από 5.000 ευρώ και κάτω, ο ωφελούμενος δικαιούται επιδότηση 50% (1η εισοδηματική κατηγορία).
 • Πάνω από 5.000 ευρώ και μέχρι 10.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται επιδότηση 45% (2η εισοδηματική κατηγορία).
  Πάνω από 10.000 ευρώ και μέχρι 20.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται επιδότηση 35% (3η εισοδηματική κατηγορία).
 • Πάνω από 20.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται επιδότηση 30% (4η εισοδηματική κατηγορία).

Όσοι λάβουν την επιδότηση θα πρέπει έως τις 16 Σεπτεμβρίου να αγοράσουν τις νέες συσκευές, ενώ έως τις 30 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να γίνει η απόσυρση των παλαιών.

Η λίστα με τις συσκευές για αγορά και για ανακύκλωση

Ωστόσο, προτού, προχωρήσετε στην αγορά της νέας συσκευής, θα πρέπει να γίνει έλεγχος από τεχνικό, αφού η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί μόνον εφόσον η συσκευή, που θέλετε να αντικαταστήσετε, λειτουργεί.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι καταναλωτές που έχουν τοποθετημένη στην οικία τους και όχι σε επαγγελματικό χώρο παλαιά ηλεκτρική συσκευή, συγκεκριμένα κλιματιστικό, ψυγείο ή καταψύκτη, την οποία επιθυμούν να αντικαταστήσουν και να ανακυκλώσουν με άλλη νεότερης τεχνολογίας και ενεργειακά αποδοτικότερη.

Κάθε αίτηση μπορεί να περιλαμβάνει αθροιστικά από μία (1) έως τρεις (3) συσκευές προς επιχορήγηση

Η επιδότηση αφορά στην αντικατάσταση και ανακύκλωση:

 • παλαιών κλιματιστικών -που είναι παλαιάς τεχνολογίας και με παλιό ψυκτικό υγρό (μέχρι 2) με νέα ενεργειακής κλάσης από Α++ και καλύτερη (δηλαδή Α+++) και
 • παλαιών ψυγείων-με παλαιά ενεργειακή κατάταξη- (μέχρι 1) με νέα ενεργειακής κλάσης από Ε και καλύτερη (δηλαδή D, C, B, A) ή παλαιών καταψυκτών (μέχρι 1) με νέους ενεργειακής κλάσης από F και καλύτερη (δηλαδή E, D, C, B, A)

Για τα κλιματιστικά, γίνονται δεκτές προς ανακύκλωση παλαιές συσκευές που φέρουν τα ψυκτικά υγρά, R22, R407C, R410A. Επίσης, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η απεγκατάσταση να γίνει από πιστοποιημένο τεχνικό εγκατάστασης συσκευών κλιματισμού.

Για τα ψυγεία και τους καταψύκτες, γίνονται δεκτές προς ανακύκλωση παλαιές συσκευές που φέρουν σήμανση σύμφωνα με τις κάτωθι ενεργειακές οδηγίες:

 • 92/75/22.09.92, με εφαρμογή από το 1993
 • 94/2/21.01.94, με εφαρμογή από το 1995.
 • 1060/2010/28.09.10, με εφαρμογή από 30/11/2011

Το βάρος του ελέγχου και βεβαίωσης των παραπάνω απαιτήσεων φέρει

 • στη μεν περίπτωση των κλιματιστικών, ο πιστοποιημένος τεχνικός που πραγματοποιεί την απεγκατάσταση,
 • στη δε περίπτωση ψυγείων και καταψυκτών, ο έμπορος που προμηθεύει τη νέα και αποσύρει την παλιά συσκευή.


Πηγή: enikonomia.grΕκρηκτική Ενημέρωση από την Ελλάδα και τον Κόσμο από την www.PressBOMB.gr

« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια