ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024

Απόκριες με «Τζαμάλα» και φέτος στα Τρίκαλα



Το Εργαστήρι Χορού και Πολιτισμού «ΧΟΡΟΖΗΝ» και ο Δήμος Τρικκαίων διοργανώνουν για δεύτερη φορά φέτος στα Τρίκαλα μια μεγάλη γιορτή για το τέλος του Τριωδίου. Η περίφημη «Τζαμάλα», ένα αποκριάτικο ξεφάντωμα με σπουδαίους μουσικούς στον πεζόδρομο της Ασκληπιού, θα γεμίσει το χώρο με μουσική μέχρι ξημερώματα της επόμενης μέρας και θα αποτελέσει το έναυσμα για τις γιορτές της τελευταίας Κυριακής της Αποκριάς στα Τρίκαλα. 

Γύρω από τη φωτιά σημαντικοί μουσικοί καλούν τους τρικαλινούς και τους επισκέπτες το απόγευμα της Παρασκευής 15 Μαρτίου στην Ομπρέλα Ζογγολόπουλου, να διασκεδάσουν, να χορέψουν και να γλεντήσουν υπό τους ήχους Χάλκινων οργάνων.

Το υπαίθριο γλέντι θα ξεκινήσει με πατινάδα στις 19.30 το απόγευμα από την αρχή του πεζόδρομου της Ασκληπιού και θα καταλήξει στην ομπρέλα Ζογγολόπουλου, όπου στις 20.00 θα ανάψει η φωτιά δίνοντας έτσι την έναρξη του γλεντιού και τα μέλη του “ΧΟΡΟΖΗΝ” θα προσφέρουν δωρεάν κρασί σε όλους τους παρευρισκόμενους.

Ως «Τζαμάλα» αναφέρεται η όλη διοργάνωση που πλαισιώνεται από το κυρίαρχο σημείο των Αποκριών, τη φωτιά, τα διάφορα αποκριάτικα δρώμενα αλλά και το γλέντι γύρω από αυτή να ενώνει τον κόσμο σε ομόκεντρους κύκλους με επίκεντρο τη φωτιά. Η ύπαρξη της φωτιάς στις διαβατήριες τελετουργίες των ανθρώπων χάνεται στα βάθη των αιώνων, με τη παρουσία της να κρίνεται αναγκαίας σημασίας και συμβολικότητας, καθώς έχει καθαρτήριο και εξαγνιστικό ρόλο. Λειτουργώντας η ίδια ως μέσον αναγέννησης ουσιαστικά προσδίδει στο όλο δρώμενο μια μορφή ευετήριας τελετής για είσοδο σε χρονιά με καλή σοδειά και ευφορία, αφού συμβολικά οι Απόκριες αποχαιρετούν τον χειμώνα, εισάγοντας τον κόσμο στην άνοιξη, την καρποφορία και τις αγροτικές εργασίες. Στο πέρασμα των χρόνων το άναμμα της φωτιάς αποτέλεσε έναν ιδιότυπο εορτασμό της Αποκριάς σε μεγάλο μέρος του ελλαδικού χώρου, όπως παλιότερα και στην περιοχή μας, όπου μεταμφιεσμένοι και μη στήνουν ένα ολονύκτιο γλέντι γύρω από αυτή με χορό, τραγούδι και κρασί κάτι που θα έχουν την ευκαιρία και φέτος να ζήσουν όλοι οι Τρικαλινοί .

Την μπάντα των Χάλκινων πλαισιώνουν οι εξαιρετικοί μουσικοί: Δημήτρης Παράσχος - κλαρίνο, Θωμάς Γρηγορόπουλος - τραγούδι, Θοδωρής Σιταράς – κορνέτα, Αντώνης Παπαδόπουλος - γκραν κάσα, Πέτρος Πιπιλιάρης - ακορντεόν.



« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια