-
Όμιλος ΔΕΗ: Ο πρώτος ελληνικός ενεργειακός όμιλος σε τροχιά επίτευξης κλιματικής ουδετερότητας πριν από το 2050
-
Επικύρωση βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων στόχων μείωσης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας το 2040
-
Μείωση 73,7% των Scope 1 & 2 εκπομπών αερίων θερμοκηπίου ανά παραγόμενη MWh έως το 2030, με έτος βάσης το 2021
-
Μείωση 98,6% των Scope 1 και 2 εκπομπών αερίων θερμοκηπίου ανά παραγόμενη MWh έως το 2040, με έτος βάσης το 2021
Την εγκυρότητα των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων στόχων του Ομίλου ΔΕΗ για μείωση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, πιστοποίησε η διεθνής πρωτοβουλία Science Based Targets initiative (SBTi) μετά από ενδελεχή διαδικασία αξιολόγησης. Το SBTi έκρινε ότι οι στόχοι μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που κατέθεσε ο Όμιλος ΔΕΗ βρίσκονται σε πλήρη ευθυγράμμιση με τον στόχο του 1,5°C, σύμφωνα με τη Συμφωνία του Παρισιού, και την επίτευξη πλήρους κλιματικής ουδετερότητας σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας μέχρι το 2040.
Με την επίσημη επικύρωση των στόχων του από το SBTi, ο Όμιλος ΔΕΗ ανήκει πλέον στην ομάδα των περίπου 3.600 εταιρειών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διεθνούς βεληνεκούς που βρίσκονται σε τροχιά επίτευξης της κλιματικής ουδετερότητας, ενώ παράλληλα αποτελεί τον πρώτο ενεργειακό όμιλο, στην Ελλάδα, που επιτυγχάνει την συγκεκριμένη αξιολόγηση.
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΔΕΗ, κ. Γεώργιος Στάσσης, δήλωσε: «Με την επικύρωση των στόχων αποανθρακοποίησης από το SBTi, ο Όμιλος ΔΕΗ καθίσταται με τον πλέον επίσημο τρόπο σε τροχιά επίτευξης κλιματικής ουδετερότητας έως το 2040, ενώ παράλληλα συμβαδίζει με τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού για τη συγκράτηση της ανόδου της θερμοκρασίας στον 1,5°C. Από το 2019, υλοποιούμε με σταθερά βήματα το Green Deal στην ηλεκτροπαραγωγή, με απόσυρση λιγνιτικών μονάδων και ταχύτατη ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου μας ΑΠΕ, ως απαραίτητη προϋπόθεση για τον ενεργειακό μετασχηματισμό του Ομίλου αλλά και ως σημαντικό πυλώνα της εθνικής προσπάθειας για μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. Είμαστε προσηλωμένοι στον στόχο μας ενσωματώνοντας στην στρατηγική μας τη δημιουργία διαμοιραζόμενης αξίας για το περιβάλλον, την κοινωνία, τους επενδυτές και τους πελάτες μας».
Οι βραχυπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι στόχοι του Ομίλου ΔΕΗ
Οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι του Ομίλου ΔΕΗ, μέχρι το 2030, με έτος βάσης το 2021, όπως εγκρίθηκαν από το SBTi, είναι:
-
μείωση 73,7% ανά παραγόμενη MWh των Scope 1 και Scope 2 εκπομπών αερίων θερμοκηπίου
-
μείωση 73,7% ανά πωληθείσα MWh των Scope 1 και Scope 3/κατηγορία 3 εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, που σχετίζονται με δραστηριότητες από καύσιμα και ενέργεια και καλύπτουν το σύνολο της πωληθείσας ηλεκτρικής ενέργειας
-
μείωση 42% των απόλυτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου σε όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες του Scope 3.
Οι μακροπρόθεσμοι στόχοι του ομίλου ΔΕΗ, μέχρι το 2040, με έτος βάσης το 2021, περιλαμβάνουν:
-
μείωση 98,6% ανά παραγόμενη MWh των Scope 1 και Scope 2 εκπομπών αερίων θερμοκηπίου
-
μείωση 98,4% ανά πωληθείσα MWh των Scope 1 και Scope 3/κατηγορία 3 εκπομπών αερίων θερμοκηπίου
-
μείωση 90% των απόλυτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου σε όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες του Scope 3.
Το Science Based Targets initiative (SBTi) είναι μία διεθνής πρωτοβουλία που προτρέπει τις επιχειρήσεις να θέτουν στόχους μείωσης των εκπομπών τους και τους οποίους εγκρίνει βάσει των πιο πρόσφατων επιστημονικών δεδομένων σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Η πρωτοβουλία είναι μία συνεργασία του διεθνούς ΜΚΟ CDP, του Παγκόσμιου Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών, του Ινστιτούτου Παγκόσμιων Πόρων (WRI) και του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF) και αποτελεί μία από τις δεσμεύσεις του Συνασπισμού “We Mean Business”. Το SBTi θέτει και προωθεί τις βέλτιστες πρακτικές αναφορικά με τον επιστημονικά τεκμηριωμένο καθορισμό στόχων, προσφέρει πόρους και καθοδήγηση για τη μείωση των εμποδίων κατά την υιοθέτησή τους και προβαίνει σε ανεξάρτητη αξιολόγηση και έγκριση των στόχων των εταιρειών.
Η κλιματική κρίση έχει αναδειχθεί σε μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, όπως επιβεβαιώνουν οι επιστημονικές μελέτες, τα πορίσματα της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) και η διεθνής κοινότητα με την Συμφωνία του Παρισιού το 2015. Κύριος στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού είναι η παγκόσμια θερμοκρασία να μην αυξηθεί περισσότερο από 2°C σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα και να γίνει προσπάθεια η αύξηση να μην υπερβεί τον 1,5°C. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει ως στόχο την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050 και βραχυπρόθεσμα την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030.
Ο Όμιλος ΔΕΗ, με την εμπροσθοβαρή στρατηγική μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που υλοποιεί, πρωτοπορεί σε σχέση με το ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο και παραμένει με τον πλέον εμφανή τρόπο ευθυγραμμισμένος με τα πορίσματα της επιστήμης σχετικά με το κλίμα. Ο Όμιλος ΔΕΗ συμβάλλει αποφασιστικά στις δεσμεύσεις της Ελλάδας για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της χώρας στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού, του Ευρωπαϊκού Κλιματικού Νόμου και του κανονιστικού πλαισίου Fit for 55 αλλά και των Στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου