Ποινική δίωξη για επτά κακουργήματα άσκησε την Παρασκευή 9/3/2018 ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Γιάννης Παναγόπουλος σε βάρος των υπευθύνων της Ανώνυμης Εταιρίας Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΑΕΠΙ) για κακοδιαχείριση και υπεξαίρεση ποσών που φθάνουν τα 30 εκατομμύρια ευρώ.
Η δίωξη στρέφεται σε βάρος του επί χρόνια επικεφαλής της εταιρίας Πέτρου Ξανθόπουλου, μελών της οικογένειας του που είχαν θέσεις ευθύνης αλλά και σε βάρος εκπροσώπων στο Διοικητικό Συμβούλιο που είχαν εκτελεστικά καθήκοντα. Σύμφωνα με την δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση, μετά από αναφορά του Υπουργείου Πολιτισμού, οι εμπλεκόμενοι φέρονται να έχουν διαπράξει τις ανά περίπτωση πράξεις που τους αποδίδονται, το διάστημα από 2003 έως το 2017.
Οι κακουργηματικές κατηγορίες που καταλογίζει ο Εισαγγελέας στους εμπλεκόμενους αφορούν τα αδικήματα της:
- Συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματικής οργάνωση,
- Υπεξαίρεση από κοινού από εντολοδόχο,
- Απάτης από κοινού και κατ' επάγγελμα,
- Απιστίας από κοινού,
- Νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ' επάγγελμα,
- Ανακριβούς απόδοσης ΦΠΑ και
- Φοροδιαφυγής δια ανακριβούς απόδοσης φόρου εισοδήματος.
Για την υπόθεση της ΑΕΠΙ και μετά την υποβολή της αναφοράς του αρμόδιου Υπουργείου για την άρνηση των υπευθύνων της Εταιρίας να δεχθούν διαχειριστικό έλεγχο, διατάχθηκε από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Ηλία Ζαγοραίο στην ΦΑΕ Αθηνών πλήρης φορολογικός έλεγχος των χρήσεων 2010- 2015. Ταυτόχρονα, με εισαγγελική εντολή άντρες της οικονομικής αστυνομίας έκαναν πριν έναν χρόνο έφοδο στα γραφεία της ΑΕΠΙ και προχώρησαν σε κατασχέσεις όλων των βιβλίων και στοιχείων της, εγγράφων, σκληρών δίσκων κα. Στην δικογραφία για την υπόθεση περιλαμβάνονται μηνύσεις δημιουργών αλλά και το πόρισμα οικονομικού ελέγχου που διαβίβασε στην Εισαγγελία η υπουργός Πολιτισμού , σύμφωνα με το οποίο η ΑΕΠΙ εμφανίζει τεράστιες ζημιές ενώ ταυτόχρονα παρέχει υπερβολικές αμοιβές σε στελέχη της και έχει αδιανέμητα κέρδη σε καλλιτέχνες .Παράλληλα εμφανίζονται υψηλά κέρδη σε άλλη συνδεδεμένη με αυτήν εταιρία.
Σύμφωνα με το πόρισμα ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΕΠΙ έπαιρνε το 2011 μισθό 635.565 ευρώ το χρόνο, ενώ την ίδια χρονιά ο μισθός συγγενούς του, μέλους του Δ.Σ, έφτανε τα 466.256 ευρώ το χρόνο. Καταγράφεται επίσης στα οικονομικά στοιχεία ,ότι η ΑΕΠΙ στο τέλος του 2014, εμφανίζει αδιανέμητα δικαιώματα ύψους 42,5 εκατ. ευρώ τα οποία είχαν τιμολογηθεί και εισπραχθεί από χρήστες μουσικής. Τα αδιανέμητα ποσά ωστόσο ήταν αδύνατον να αναλυθούν καθώς δεν εμφανίζονταν αντιστοίχηση τιμολογίων με εισπράξεις στο πληροφοριακό σύστημα της εταιρίας.
Κατόπιν δε και αυτών των εξελίξεων, αλλάζει το τοπίο αφού ο νόμος 2190 για τις ΑΕ προβλέπει, ότι δεν μπορούν να ασκούν διοίκηση πρόσωπα που τους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για κακουργήματα. Μένει ο ανακριτής να προσωποποιήσει αν αφορούν μόνο στην οικογένεια Ξανθόπουλου ή και σε άλλα μέλη της διοίκησης.
Η πλειοψηφία των δημιουργών που ζητούν από την πολιτεία άμεσα παρέμβαση νομοθετική για τη δημιουργία νέου καθαρού φορέα, είχε εκφράσει πως η κίνηση του εισαγγελέα ήταν κρίσιμη για την επίσπευση των διαδικασιών που αφορούν στη ρύθμιση του τοπίου του πνευματικού δικαιώματος στη χώρα.
Οι δημιουργοί των σωματείων «ΑΣΜΑ 450+» και «Υπέρβαση» είχαν εκφράσει τις ανησυχίες τους για την ολιγωρία, του εισαγγελέα. ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες, καθυστέρησε καθώς εκτός από τα δύο πορίσματα της Ε&Υ περίμενε να ολοκληρωθεί και ο έλεγχος της ΦΑΕ.
Δείτε το θέμα όπως το ανέδειξε χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων η ΕΡΤ1...
Πώς ξεκίνησε η υπόθεση
Η δικογραφία άνοιξε τον Σεπτέμβριο του 2016, όταν ο τότε υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά λόγω της άρνησης της εταιρείας να δεχθεί τον προβλεπόμενο εκ του νόμου έλεγχο, αλλά και της προσπάθειας μεταφοράς της έδρας της εταιρείας στην Κύπρο.
Η εισαγγελική παρέμβαση ήταν αυτή που έκαμψε τις αντιρρήσεις της κι έτσι αναγκάστηκε τελικώς να δεχθεί τον έλεγχο της ΕΡΝΣΤ & ΓΙΑΝΓΚ (ΕΛΛΑΣ) για τις χρήσεις των ετών 2011-2014. Το πόρισμα της ελεγκτικής, σύμφωνα με πληροφορίες, αποκάλυψε σκανδαλώδη διαχείριση.
Τα στοιχεία αποκάλυψαν, μεταξύ άλλων, ότι ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΕΠΙ έπαιρνε το 2011 μισθό 52.000 ευρώ το μήνα ή 635.565 ευρώ το χρόνο, ενώ την ίδια χρονιά ο μισθός συγγενούς του, μέλους του Δ.Σ. έφτανε τα 466.256 ευρώ το χρόνο.
Την ίδια περίοδο η ΑΕΠΙ εμφανίζεται, σύμφωνα με το διαχειριστικό έλεγχο, να έχει, στο τέλος του 2014, αδιανέμητα δικαιώματα ύψους 42,5 εκατ. ευρώ. Τα δικαιώματα αυτά είχαν εισπραχθεί και περιλαμβάνουν τιμολογηθέντα δικαιώματα σε χρήστες μουσικής, τα οποία όμως δεν είχαν αποδοθεί και διανεμηθεί σε μέλη και ήταν αδύνατον να αναλυθούν λόγω μη αντιστοίχησης τιμολογίων με εισπράξεις στο πληροφοριακό σύστημα της εταιρείας.
Στις 7 Μαρτίου 2017 οι εισαγγελικές αρχές με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών προχώρησαν στη δέσμευση όλων των τραπεζικών λογαριασμών και θυρίδων των μελών του Δ.Σ της ΑΕΠΙ στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται, αφετηρία της οποίας ήταν το πόρισμα για κακοδιαχείριση των οικονομικών της εταιρείας.
Κατά της Εταιρείας και οι Εργαζόμενοι της
Κατά της διοίκησης της ΑΕΠΙ στρέφονται και οι ίδιοι οι υπάλληλοι της εταιρείας. Το προσωπικό της εταιρείας, οι οποίοι υπολογίζονται σε πάνω από 200 άτομα (υπάλληλοι και κατά τόπους αντιπρόσωποι), όντας απλήρωτοι κατά τους τελευταίους μήνες, έχουν στραφεί και οι ίδιοι συλλογικά κατά της ΑΕΠΙ.
Το Σωματείου Εργαζομένων ΑΕΠΙ – ΣΕρΑ σε ανακοίνωσή του αναφέρει:
Οι εργαζόμενοι της ΑΕΠΙ για τις εισαγγελικές διώξεις της διοίκησης“Nα λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης” οι υπεύθυνοι της ΑΕΠΙ
Οι εργαζόμενοι βιώνουμε εδώ και δύο σχεδόν χρόνια τον αργό θάνατο της ΑΕΠΙ και την αποδυνάμωση του πνευματικού δικαιώματος. Αυτοί που έχουν την ευθύνη για την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλεθει σήμερα η εταιρεία, θα πρέπει να λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης. Περιμένουμε από την Υπουργό Πολιτισμού να τηρήσει τη δέσμευσή της για μία λύση που όπως δήλωσε πριν από έναν μήνα στη Βουλή. θα διασφαλίζει του δημιουργούς και τους εργαζόμενους.
Ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΑΕΠΙ – ΣΕρΑΜανώλης Καβαλιέρος
Εκτός του Σωματείου Εργαζομένων της ΑΕΠΙ και οι κατά τόπους αντιπρόσωποι της εταιρείας προσφεύγουν μαζικά στα δικαστήρια. Οι κατά τόπους αντιπρόσωποι, οι οποίοι εργάζονται για την εταιρεία ως συνεργάτες με άκρως παράνομες-εξευτελιστικές συμβάσεις έργου και όχι με υπαλληλικές σχέσεις όπως θα έπρεπε και υποχρεώνοντας τους να διατηρούν δικές τους εταιρείες γεμίζοντάς τους υπέρογκα χρέη, από την προηγούμενη εβδομάδα έχουν στείλει ήδη εξώδικα κατά της ΑΕΠΙ απαιτώντας την εξόφληση των δεδουλευμένων τους, των τελευταίων τεσσάρων μηνών τα οποία η εταιρεία αρνείται να τους καταβάλει.
Τι λένε οι Δημιουργοί
ΑΕΠΙ: ΟΙ «ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ» ΔΕΝ ΕΞΥΓΙΑΙΝΟΝΤΑΙ, ΕΞΑΡΘΡΩΝΟΝΤΑΙ
ΑΜΕΣΑ ΝΕΟΣ ΦΟΡΕΑΣ !
Για τo ΑΣΜΑ 450+, η άσκηση ποινικής δίωξης κατά των υπευθύνων για το σκάνδαλο της ΑΕΠΙ από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών κο Γιάννη Παναγόπουλο, (για 7 κακουργήματα, μεταξύ των οποίων και η συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης!) είναι ιστορικής σημασίας για το ελληνικό τραγούδι. Επιτέλους, οι δημιουργοί που από το 2012 αγωνίστηκαν εν μέσω εκβιασμών, απειλών και συκοφαντιών για την αποκάλυψη του σκανδάλου της ΑΕΠΙ και επιθυμούν ένα υγιές και διαφανές μέλλον στη διαχείριση του πνευματικού δικαιώματος, σήμερα νιώθουν δικαιωμένοι.
Αυτή είναι η αρχή του τέλους μιάς μακρόχρονης ομηρίας των πνευματικών δημιουργών στη χώρα μας. Πολύ σύντομα θα έχουμε όπως σε όλο τον κόσμο: έναν ενιαίο εισπρακτικό φορέα, γιά όλους τους δημιουργούς, που δεν θα διευθύνεται από άπληστους κερδοσκόπους, αλλά από άξιους και έμπειρους τεχνοκράτες, θα εποπτεύεται από τους δικαιούχους, θα διαθέτει διαφανή κανονισμό διανομής που δεν θα επηρεάζεται από σχέσεις και πιέσεις.
Μαζί με το σωματείο ΥΠΕΡΒΑΣΗ, αποτελούμε πια μια συνειδητή και ανυποχώρητη δύναμη που θα επιμείνει στην ίδρυση και στην οργάνωση του νέου φορέα, αξιοποιώντας όλο το υγιές δυναμικό των εργαζομένων στο χώρο του δικαιώματος στη χώρα μας.
Η εξυγίανση που δεν εμφανίστηκε ποτέ πουθενά γραμμένη και εκείνοι οι δημιουργοί, που συνεργάζονται με τους ιδιοκτήτες για τη διατήρηση του υπάρχοντος στάτους, είναι ώρα να δουν ότι : το να αναλάβουμε τα χρέη ατόμων που κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και απάτη κατ' επάγγελμα, ούτε μας συμφέρει ούτε μας τιμά.
Η εξυγίανση δεν είναι απλώς αδύνατη, όπως δηλώνουν ξένοι και έλληνες εκδότες, εργαζόμενοι και αντιπρόσωποι της ΑΕΠΙ, οικονομολόγοι και νομικοί. Αλλά μετά την απαγγελία των κατηγοριών από τον εισαγγελέα, η ΑΕΠΙ αποτελεί πλέον, στα μάτια όλων όσων συναλλάσονται με αυτήν, (δημιουργών, χρηστών, εκδοτών, εγχώριων και διεθνών φορέων) μία εν δυνάμει εγκληματική οργάνωση.Ένας φορέας που οργανώθηκε για να λυμαίνονται κάποιοι το πνευματικό δικαίωμα και που κανείς πλέον δεν θα είναι διατεθειμένος να συναλλάσεται μαζί του.
Οι εγκληματικες οργανώσεις δεν εξυγιαίνονται. Διώκονται και εξαρθρώνονται. ΝΕΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΑΜΕΣΑ, ΧΩΡΙΣ ΑΛΛΗ ΑΝΑΒΟΛΗ. Από εδώ και πέρα όποιος παρεμποδίζει ή καθυστερεί τη σύσταση του νέου φορέα και την ανάκληση αδείας της ΑΕΠΙ, δεν μπορεί παρά να είναι συνένοχος μίας εγκληματικής οργάνωσης.
Η επόμενη μέρα: Μεταβατικός φορέας επιβλεπόμενος και υποστηριζόμενος για έξι μήνες από το ΥΠΠΟ, ώστε να διασφαλιστεί η επιστροφή στην ομαλότητα και άμεσος μετασχηματισμός του σε ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ οργανισμό κατά τα διεθνή πρότυπα. Η Πολιτεία που γνώριζε διαχρονικά το σκάνδαλο και δεν αντιδρούσε οφείλει τώρα να στηρίξει την αποκατάσταση των πνευματικών δικαιωμάτων. Η δε σημερινή κυβέρνηση, αφού τόλμησε το μεγάλο βήμα του ελέγχου, που η πλειοψηφία των δημιουργών ζητούσε από το 1972 και κανείς αρμόδιος δεν αποτολμούσε, οφείλει να κάνει το τελευταίο βήμα. Να κάνει δηλαδή όλες τις απαραίτητες ενέργειες για έναν ΝΕΟ ΦΟΡΕΑ χωρίς να χαθεί ούτε μία μέρα.
ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΣΥΝΑΝΤΙΕΤΑΙ ΚΑΙ ΖΗΤΑΕΙ ΝΕΟ ΦΟΡΕΑ ΑΝΤΙ ΤΗΣ ΑΕΠΙ
Δημιουργοί κάθε γενιάς και καθε είδους, από τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Σταύρο Ξαρχάκο, τον Γιάννη Σπανό, τον Χρήστο Νικολόπουλο και τον Σταμάτη Κραουνάκη μέχρι τον Μιχάλη Χατζηγιάννη, τον Γιώργο Σαμπάνη, τον ΣΤΑΝ και τον Χρήστο Δάντη. Από τον Λευτέρη Παπαδόπουλο και τη Λίνα Νικολακοπούλου μέχρι την Ελεάνα Βραχάλη, τον Παρασκευά Καρασούλο, τον Οδυσσέα Ιωάννου,το Νίκο Μωραίτη, την Ελένη Γιαννατσούλια και την Βίκυ Γεροθόδωρου. Κι από τον Δημήτρη Πουλικάκο και τον Πάνο Κατσιμίχα, στον Γιάννη Αγγελάκα, στον Σωκράτη Μάλαμα, στον Θανάση Παπακωνσταντίνου, στον Παύλο Παυλίδη, στον Αλκίνοο Ιωαννίδη, στον Ορφέα Περίδη στον Μπάμπη Στόκα και στον Φοίβο Δεληβοριά. Από την Χαρούλα Αλεξίου, το Γιώργο Νταλάρα,την Τάνια Τσανακλίδου, τη Δήμητρα Γαλάνη και την Ελένη Βιτάλη στον Παναγιώτη Καλαντζόπουλο, στον Θέμη Καραμουρατίδη, στο Νικήτα Κλιντ , στην Παυλίνα Βουλγαράκη και στον Σπύρο Γραμμένο. Από τους κληρονόμους του Χατζιδάκι, του Λοϊζου, του Κουγιουμτζή, του Τόκα, μέχρι εκείνους του Τσιτσάνη, του Καλδάρα, του Παπαϊωάννου, του Καζαντζίδη, του Δερβενιώτη.
Όλοι- και πολύ περισσότεροι από όσους ενδεικτικά αναφέρουμε (κόσμοι διαφορετικοί, αλλά επιτέλους ενωμένοι) ζητάμε άμεσο δράση σε ό,τι αφορά το πνευματικό δικαίωμα στη χώρα μας. Νέο δίκαιο και διαφανή για τους δημιουργούς και την κοινωνία φορέα συλλογικής διαχείρισης αντί της ΑΕΠΙ. Που να μας χωράει όλους, Έλληνες, ξένους και εκδότες και να λειτουργεί συνεταιριστικά και σύγχρονα, κατά τα διεθνή πρότυπα.
Χρειαζόμαστε άμεση νομοθετική πρωτοβουλία από την Πολιτεία και στήριξη από τους ξένους οργανισμούς,τους εκδότες και τους χρήστες. Δεν γίνεται άλλο να αφήνουμε τους επιτήδειους να κερδοσκοπούν και να οδηγούν σε αδιέξοδο τη δουλειά μας. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε.
Τι λένε οι επαγγελματίες της αγοράς της Λάρισας
Το όλο θέμα δημιουργεί στρεβλώσεις στην αγορά και αβεβαιότητα και στους καταστηματάρχες, κυρίως καταστημάτων ψυχαγωγίας και εστίασης οι οποίοι είναι οι άμεσοι χρήστες μουσικής. Σε ρεπορτάζ της larisacitynews.gr μιλώντας με επιχειρηματίες της Λάρισας μας ανέφεραν πως πραγματικά βρίσκονται σε ένα αδιέξοδο.
Ενώ από την μία πλευρά ο νόμος προβλέπει ό,τι πρέπει να καταβάλουν τα Πνευματικά Δικαιώματα για την μουσική που χρησιμοποιούν στα καταστήματά τους ώστε να μην έχουν τις ποινικές κυρώσεις και σύρονται στις δικαστικές αίθουσες (Δείτε τι προβλέπεται), από την άλλη μεριά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πραγματικά ο φορέας ο οποίος θα τους παρέχει αυτή τη νομιμοποίηση. Ως αποτέλεσμα υπάρχει στον χώρο η ανομία, κυκλοφορώντας στην αγορά διάφοροι επιτήδειοι οι οποίοι εισπράττουν χρηματικά ποσά χωρίς να τους προσφέρουν την απαραίτητη νομιμοποίηση.
Επίσης οι περισσότεροι γνωρίζουν πως οι αμοιβές για τα Πνευματικά αυτά Δικαιώματα που δεν καταβάλλονται όσο υπάρχει αυτή η ρευστή κατάσταση, θα τους ζητηθούν να καταβληθούν συγκεντρωτικά όταν ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Βεβαίως, όπως πάντα, υπάρχουν και οι "κακοί" επαγγελματίες οι οποίοι βρίσκουν την ευκαιρία να επωφελούνται από την κατάσταση κάνοντας χρήση μουσικής, η οποία είναι Πνευματικό Δικαίωμα τρίτων, χωρίς να καταβάλλουν καμία αμοιβή.
"Όταν λείπει ο γάτος χορεύουν τα ποντίκια"
Τι μέλλει γενέσθαι την επόμενη ημέρα
Σύμφωνα με ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ πληροφορίες της larisacitynews.gr οι εξελίξεις τις επόμενες ημέρες θα είναι καταιγιστικές. Ίσως και μέσα στην εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξουν εξελίξεις από την στιγμή που θα προσωποιηθούν οι κατηγορίες για τα 7 κακουργήματα.
Από μεριάς των δημιουργών αλλά και με την βούληση και σύμπραξη του κράτους, αναμένεται η δημιουργία ενός νέου Οργανισμού Διαχείρισης των Πνευματικών Δικαιωμάτων, ο οποίος θα λειτουργεί με διαφάνεια, ο οποίος για ένα αρχικό χρονικό διάστημα θα λειτουργήσει υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού έως ότου επέλθει η εξομάλυνση της αγοράς.
Σύμφωνα με ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ πληροφορίες της larisacitynews.gr οι εξελίξεις τις επόμενες ημέρες θα είναι καταιγιστικές. Ίσως και μέσα στην εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξουν εξελίξεις από την στιγμή που θα προσωποιηθούν οι κατηγορίες για τα 7 κακουργήματα.
Από μεριάς των δημιουργών αλλά και με την βούληση και σύμπραξη του κράτους, αναμένεται η δημιουργία ενός νέου Οργανισμού Διαχείρισης των Πνευματικών Δικαιωμάτων, ο οποίος θα λειτουργεί με διαφάνεια, ο οποίος για ένα αρχικό χρονικό διάστημα θα λειτουργήσει υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού έως ότου επέλθει η εξομάλυνση της αγοράς.
Αναμένοντας εξελίξεις
Γράφει για την larisacitynews.gr
Νίκος Παπαδόπουλος