ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Τρίτη 16 Απριλίου 2019

Ημερίδα για το μεταναστευτικό από το Europe Direct Θεσσαλίας και το Δίκτυο "ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ" στην Καρδίτσα

Ημερίδα για το μεταναστευτικό από το Europe Direct Θεσσαλίας και το Δίκτυο "ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ" στην Καρδίτσα


Σημαντικές εκδηλώσεις στην Καρδίτσα την Παρασκευή 12 Απρίλιου 2019 - 

Ημερίδα για το μεταναστευτικό από το Europe Direct Θεσσαλίας και το Δίκτυο "ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ" 

Εγκαίνια του Διαπολιτισμικού Κέντρου "ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ" από την Ύπατη Αρμοστεία και την Αναπτυξιακή Καρδίτσας

Μια πρωτοπόρα αντιμετώπιση του μεταναστευτικού από τις τοπικές κοινωνίες 


Σημαντικές εκδηλώσεις, με επίκεντρο το μεταναστευτικό , έλαβαν χώρα την περασμένη Παρασκευή 12 Απρίλιου 2019 στην πόλη της Καρδίτσας , η οποία, ως γνωστό, πρωτοπορεί στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται ,αλλά και αντιμετωπίζει τις προκλήσεις που επιφέρει στις τοπικές κοινωνίες το μεταναστευτικό φαινόμενο, σε συνεργασία του Δήμου Καρδίτσας και της ΑΝ.ΚΑ. Α.Ε. με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ .



Αρχικά, το πρωΐ της Παρασκευής 12 Απριλίου 2019 πραγματοποιήθηκε μια σημαντική ημερίδα Κοινωνικού Διαλόγου για το μέλλον της Ευρώπης με θέμα «Μετανάστες και τοπικές κοινωνίες: Μια συμμαχία για το μέλλον των πόλεων».



Η ημερίδα διοργανώθηκε από το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας-ΠΤΑ Περιφέρειας Θεσσαλίας-Γραφείο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Θεσσαλίας, το Δήμο Καρδίτσας και την Αναπτυξιακή Καρδίτσας Α..Ε.- Ο.Τ.Α., με την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

[ads-post]

Την εκδήλωση συντόνισαν ο κ. Σκριάπας Κων/νος-Πρόεδρος Δικτύου ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» και ο κ. Μπέλλης Βασίλειος-Γενικός Διευθυντής ΑΝ.ΚΑ. ΑΕ. 

Στη συνέχεια έγιναν εισηγήσεις σχετικά με το "Μεταναστευτικό φαινόμενο: Προκλήσεις και Προοπτικές για τις Τοπικές Κοινωνίες» (Σκριάπας Κων/νος, Πρόεδρος Δικτύου 'ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ", τη «Φιλοξενία αιτούντων άσυλο και προσφύγων στην Καρδίτσα», (Σέγγη Χρυσαυγή, Συντονίστρια Έργου, στέλεχος ΑΝ.ΚΑ. Α.Ε.),το «Πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ»(Ανδρεάδης Ηλίας, Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες) και για τους «Δικαιούχους Διεθνούς Προστασίας»( Μπλέτσα Ελένη, Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες)



Στο τέλος, εκπρόσωποι της Κοινότητας Αραβόφωνων και Γαλλόφωνων που διαμένουν στην Καρδίτσα απηύθυναν χαιρετισμό δηλώνοντας την ευγνωμοσύνη τους απέναντι στους τοπικούς φορείς και τους πολίτες της Καρδίτσας για τη φιλοξενία τους και παρουσίασαν τα προβλήματα που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν ,κυρίως από τη γραφειοκρατία.

Χαιρετίζουν τη δημιουργία του Διαπολιτισμικού Κέντρου "Σταυροδρόμι" στην Καρδίτσα, του πρώτου στην Ελλάδα, ,που θα είναι ένας χώρος στον οποίο θα έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν μέρος σε εκπαιδευτικές, πολιτιστικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες.



Στην ημερίδα παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο κ. Φώτης Αλεξάκος, Δήμαρχος Καρδίτσας και Πρόεδρος της ΑΝΚΑ ΑΕ η οποία είναι ο οικοδεσπότης Φορέας, ο Αιδεσιμώτατος Πατήρ Βασίλειος Καραστέργιος, ο κ. Αναγνωστόπουλος Δημήτριος, Περιφερειακός Σύμβουλος, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Γεώργιος Κωτσός, η κ. Παναγιώτα Βράντζα -Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Καρδίτσας, η κ. Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου, Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Καρδίτσας και ο Διευθυντής του Europe Direct Θεσσαλίας κ. Χατζηκαμαγιάννης Βασίλειος.

Επίσης στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι φορέων ,αιρετοί του νομού Καρδίτσας και στελέχη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.



Εγκαίνια του πρώτου Διαπολιτισμικού Κέντρου για τους πρόσφυγες στην Καρδίτσα

Μετά την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ημερίδα ,η οποία είχε ως στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στο τεράστιο θέμα του μεταναστευτικού, εγκαινιάστηκε το πρώτο Διαπολιτισμικό Κέντρο Μεταναστών στην Ελλάδα.

Το ‘Σταυροδρόμι’ άνοιξε τις πόρτες του, στις 12 Απριλίου 2019 στην Καρδίτσα, με στόχο τόσο να υποστηρίξει τις προσφυγικές και μεταναστευτικές κοινότητες όσο και να τις φέρει πιο κοντά στην Ελληνική, τοπική κοινωνία. Οι μικροί και μεγάλοι επισκέπτες του Κέντρου, το οποίο βρίσκεται στη Δημοτική Αγορά επί της οδού Πλαστήρα και Αβέρωφ στη Καρδίτσα, θα έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν μέρος σε εκπαιδευτικές, πολιτιστικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, ενώ στο Κέντρο θα υποστηρίζεται και η πρόσβαση προσφύγων και μεταναστών σε κοινωνικές υπηρεσίες. Επιπρόσθετα, αιτούντες άσυλο από κοινού με Έλληνες και Ελληνίδες, θα έχουν στο χώρο αυτό την ευκαιρία να αλληλεπιδρούν, να σχεδιάζουν και να υλοποιούν τις δικές τους δράσεις και εκδηλώσεις.



Στον ίδιο χώρο λειτουργεί και το δεύτερο αραβόφωνο σχολείο της χώρας. Στο σχολείο φοιτούν 62 παιδιά προσφύγων και μεταναστών, ηλικίας 5 έως 14 ετών από τη Συρία, το Ιράκ, παιδιά Κούρδων από το Κουβέιτ, τα παιδιά του πολέμου, τα οποία μαθαίνουν να διαβάζουν και να γράφουν στην αραβική γλώσσα.

Το Κέντρο δημιουργήθηκε με την υποστήριξη του Προγράμματος «ΕΣΤΙΑ» της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.



Στα πλαίσια των εγκαινίων βραβεύτηκαν παιδιά προσφύγων, ενώ προσφέρθηκε ελαφρύ γεύμα διαπολιτισμικής κουζίνας το οποίο ετοίμασαν οι κοινότητες προσφύγων που κατοικούν στην Καρδίτσα.

Η ΑΝΚΑ ΑΕ συντονίζει τις δράσεις στο Διαπολιτισμικό Κέντρο, από κοινού με συλλογικές οργανώσεις και άλλους τοπικούς φορείς, καθώς και με την υποστήριξη και τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι εγκαταστάσεις του Κέντρου έχουν τη δυνατότητα φιλοξενίας τάξεων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, ενός εργαστηρίου πληροφορικής και ανάπτυξης δεξιοτήτων, ενός ειδικά διαμορφωμένου χώρου για την υποστήριξη οικογενειών και ενός χώρου φιλικού για τα παιδιά.

Το ‘Σταυροδρόμι’ φιλοδοξεί να τύχει της υποστήριξης τόσο των μεταναστών ,αλλά κυρίως της τοπικής κοινωνίας και της πολιτείας!


Πληροφορίες: www.anka.gr, www.perrevia.net.gr


ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ ΦΟΡΕΙΣ
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας- Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός ,
  • Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Περιφέρειας Θεσσαλίας,
  • Γραφείο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Θεσσαλίας, Υπεύθυνος Βασ. Χατζηκαμαγιάννης 
  • Δήμος Καρδίτσας - Δήμαρχος κ. Φώτης Αλεξάκος
  • Αναπτυξιακή Καρδίτσας ( Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α.) Διευθυντής κ. Βασ. Μπέλλης 
  • Δίκτυο " Περραιβία"-2/βάθμιος Φορέας Πολιτισμού και Επιστημών-Πρόεδρος Κώστας Σκριάπας 
  • Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους πρόσφυγες (UNHCR)
  • Με την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα



Newsroom larisacitynews.GR





« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια