ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019

Πρωτόκολλο αδελφοποίησης ανάμεσα στο Δήμο Κιλελέρ και την Κοινότητα Πισσουρίου της Κύπρου

Πρωτόκολλο αδελφοποίησης ανάμεσα στο Δήμο Κιλελέρ και την Κοινότητα Πισσουρίου της Κύπρου


Το πρωτόκολλο αδελφοποίησης ανάμεσα στο Δήμο Κιλελέρ και την Κοινότητα Πισσουρίου της Κύπρου υπογράφτηκε από το Δήμαρχο Κιλελέρ Θανάση Νασιακόπουλος και τον Πρόεδρο της Κοινότητας Πισσουρίου Λάζαρο Λαζάρου σε επίσημη τελετή που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο της ομώνυμης κοινότητας στην Κύπρο .

Ο πρόεδρος της κοινότητας Πισσουρίου στον σύντομο χαιρετισμό του αφού καλωσόρισε την Ελληνική αντιπροσωπεία μεταξύ άλλων ανέφερε: “Είναι μεγάλη η χαρά μας, γιατί μας δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσετε την κοινότητα Πισσουρίου και τους ανθρώπους της. Είμαι σίγουρος ότι η Αδελφοποίηση θα έχει πολλά και πολλαπλασιατικά οφέλη για τους συμπολίτες μας αλλά και τους τόπους μας». 

Το πρωτόκολλο αδελφοποίησης καταγράφει ότι: «Το Δημοτικό Συμβούλιο Κιλελέρ Νομού Λάρισας Περιφέρειας Θεσσαλίας Ελλάδος και το Κοινοτικό Συμβούλιο Πισσουρίου Επαρχίας Λεμεσού Κύπρου διακηρύττουν την αδελφοποίησή τους με σκοπό την ενδυνάμωση των προαιώνιων αδελφικών δεσμών και της πολιτιστικής ταυτότητας μεταξύ του Ελληνισμού της Μητροπολιτικής Ελλάδας και του Ελληνισμού της Μαρτυρικής Κύπρου».

Στην κεντρική ομιλία της εκδήλωσης, που έγινε ύστερα από την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των ηρώων της κοινότητας ο Δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «…η αδελφοποίηση είναι μια προσέγγιση δύο κοινοτήτων που επιδιώκουν με αυτό τον τρόπο να λειτουργήσουν με ευρωπαϊκή προοπτική προκειμένου να αντιμετωπίζουν τα προβλήματά τους και να αναπτύσσουν μεταξύ τους ολοένα στενότερους δεσμούς φιλίας. Οι βασικές αξίες που εκπροσωπεί το πρωτόκολλο που υπογράψαμε είναι η φιλία, η συνεργασία και η αμοιβαία ευαισθητοποίηση μεταξύ των πολιτών μας και το οποίο μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη . Ενώνοντας τους ανθρώπους από την Ελλάδα και την Κύπρο αποτελεί μια ευκαιρία για από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων, για την ανταλλαγή απόψεων και την κατανόηση διαφορετικών αντιλήψεων που αφορούν σε οποιοδήποτε θέμα για το οποίο υπάρχει αμοιβαίο ενδιαφέρον ή ανησυχία.

Η αδελφοποίηση μπορεί να βοηθήσει τους νέους να συνεργαστούν μεταξύ τους και να ανακτήσουν την αυτοπεποίθησή τους. Μπορεί να καλύψει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων – τέχνη και πολιτισμός, νέοι, συμμετοχή στα κοινά, αειφόρος ανάπτυξη, τοπικές δημόσιες υπηρεσίες, τοπική οικονομική ανάπτυξη, κοινωνική συμμετοχή, αλληλεγγύη κ.λπ. Αποτελεί δε μια μακροπρόθεσμη δέσμευση μας και όχι μια σύντομη συνεργασία… Εξίσου σημαντική είναι η διπλή δέσμευση τόσο των τοπικών αρχών όσο και των πολιτών. Με λίγα λόγια: δεν μπορεί να υπάρξει αδελφοποίηση χωρίς την ενεργό συμμετοχή των πολιτών!»

[ads-post]

Παράλληλα με τις εκδηλώσεις της Αδελφοποίησης διεξήχθη στο Πισσούρι το Β’ Επιστημονικό Συμπόσιο με θέμα «Ενημέρωση και Δημοκρατία» που διοργανώνει κάθε δύο χρόνια o Σύνδεσμος Αποδήμων και Φίλων Πισσουρίου σε συνεργασία με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Κοινοτικό Συμβούλιο Πισσουρίου. Το Επιστημονικό Συμπόσιο έχει στόχο την ανάδειξη της συζήτησης για την ουσιαστική συμμετοχή του πολίτη στο δημοκρατικό πολίτευμα το οποίο προϋποθέτει την ενημέρωση του ατόμου αναφορικά με τα κοινωνικά, πολιτικά, οικονομικά, εκκλησιαστικά, πολιτιστικά και περιβαλλοντικά δρώμενα.

Στην έναρξη του Συνεδρίου, όπου ο Δήμος Κιλελέρ παρουσίασε την εισήγηση με θέμα «Το αγροτικό ζήτημα και η εξέγερση του Κιλελέρ μέσα από τον Θεσσαλικό τύπο της εποχής», ο δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Στον τόπο μας, στις 6 Μαρτίου του 1910, ξέσπασαν τα αιματηρά επεισόδια στο χωριό Κιλελέρ, που εξαπλώθηκαν και σε άλλες πόλεις της Θεσσαλίας και αποτέλεσαν την κορυφαία εξέγερση της ελληνικής αγροτιάς ενάντια στην εκμετάλλευση των τσιφλικάδων. Μία εξέγερση που προκάλεσε τη συμπάθεια όλου του λαού και οδήγησε σταδιακά στη λύση του αγροτικού ζητήματος … Έχω τη βεβαιότητα ότι τέτοια συμπόσια όπως αυτό της κοινότητας Πισσουρίου , ενδυναμώνουν την ιστορική μνήμη και τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν είμαι πεπεισμένος ότι θα αποτελέσουν σημαντική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές». Το θέμα της εισήγησης πραγματεύτηκαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Κιλελέρ Κώστας Νταμπεγλίωτης και Στέλλα Πασσαλίδου.

Την τελετή αδελφοποίησης τιμήσαν με την παρουσία τους ο πρόεδρος ρου ΔΣ Αχιλλέας Βαρδακούλης , οι αντιδήμαρχοι Κώστας Χατζηκωνσταντίνου, Βάνα Χλιάπη – Γκουνιαρούδη και Αλέκος Χονδρονάσιος, και οι δημοτικοί σύμβουλοι Σπύρος Καλέτσιος, Γιάννης Κουκούτσης, Σωτήρης Νταφόπουλος, Τριαντάφυλλος Τσινούλης, Ζωή Ανυφαντή και Αντώνιος Φασφαλής.














« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια