ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019

Η ιδιωτική αποκομιδή απορριμμάτων στην Ελλάδα

Η ιδιωτική αποκομιδή απορριμμάτων στην Ελλάδα


Ένα από τα προβλήματα των στην Ελλάδα είναι η αποκομιδή απορριμμάτων. Στην Ελλάδα οι Δήμοι είναι υπεύθυνοι για την διαχείριση των απορριμμάτων τους. Τα σκουπίδια κάθε δήμου καταλήγουν σε νόμιμες χωματερές και Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (Κ.Δ.Α.Υ.) με τα οποία υπάρχει σύμβαση. Όμως στους περισσότερους Δήμους υπάρχουν προβλήματα οργάνωσης, όπως η έλλειψη προσωπικού, οι συνεχής βλάβες στα δημοτικά οχήματα και η μη προγραμματισμένη αποκομιδή των σκουπιδιών. 


Στην Ελλάδα και όμως υπήρχε κάποτε η δυνατότητα να παραχωρείτε η αποκομιδή των απορριμμάτων σε ιδιωτικές εταιρείες. Το 1992 μια πολυήμερη απεργία αποκομιδής απορριμμάτων στο λιμάνι του Πειραιά οδήγησε τον τότε νομάρχη Πειραιά στην αναζήτηση κάποιας εταιρείας για να δοθεί μια λύση με το πρόβλημα. Εταιρείες διαχείρισης απορριμμάτων δεν υπήρχαν εκείνη την εποχή εκτός από μια εταιρεία επεξεργασίας μετάλλων στα Άνω Λιόσια με την επωνυμία Κωστούλας Κ. ΑΕΒΕ. Η εταιρεία διέθετε τον απαιτούμενο εξοπλισμό με αποτέλεσμα να παραχωρηθεί με αυτόν τον τρόπο για πρώτη φορά η αποκομιδή σε ιδιώτες. Η εργολαβία εκτελέστηκε με συνέπεια με αποτέλεσμα αρκετοί δήμοι στην επικράτεια άρχισαν να συνάπτουν συμβάσεις με την εταιρεία για την αποκομιδή και μεταφορά των απορριμμάτων καθώς σε πολλές περιοχές χρησιμοποιούνταν ακόμη τα παραδοσιακά κάρα για το μάζεμα των σκουπιδιών. Έτσι η εταιρεία μέσα σε λίγους μήνες απέκτησε χιλιάδες κάδους, κοντέινερ και εκατοντάδες φορτηγά για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες και έγινε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες παροχής υπηρεσιών στην Ελλάδα. Το 1995 έπειτα από την επιτυχία της εταιρείας Κωστούλας ο γερμανικός πολυεθνικός όμιλος Lobbe επεκτάθηκε στην Ελλάδα ιδρύοντας με τον Αναστάσιο Τζιλαλή την εταιρεία Lobbe Tzilalis. H εταιρεία ανέλαβε δεκάδες μεγάλα έργα στον τομέα της εταιρείας με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με τον υπάρχον φορέα. Την περίοδο 1999 - 2002 υπήρξε πληθώρα καταγγελιών μεταξύ των εταιρειών αυτών καθώς υπήρχαν καθημερινοί εμπρησμοί σε σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων των δύο αυτών εταιρειών. Γνωστά παραδείγματα υπήρξαν η χωματερή των Άνω Λιοσίων και των Μαλίων Κρήτης. 



Στην συνέχεια ιδρύθηκε το 2001 η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Απορριμμάτων η αλλιώς και Ε.Ε.Α.Α. η οποία ιδρύθηκε από ελληνικές βιομηχανίες συσκευασιών με στόχο την ανακύκλωση των παραγόμενων υλικών όπως το χαρτί, το πλαστικό, το γυαλί και το αλουμίνιο. Η εταιρεία δημιούργησε το πρώτο ολοκληρωμένο εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων στο Μαρούσι και έπειτα σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας. Επιπλέον η Ε.Ε.Α.Α. δώρισε σε όλη την επικράτεια τους μπλε κάδους και μοίρασε απορριμματοφόρα σε όλους τους δήμους για την συλλογή των μπλε κάδων. 

Το 2006 ο Προκόπης Παυλόπουλος απαγόρευσε την άμεση συμμετοχή των ιδιωτικών εταιρειών στην αποκομιδή των απορριμμάτων καθώς μέχρι τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε επιβάλλει τσουχτερά πρόστιμα στην ελληνική κυβέρνηση από καταγγελίες για παράνομες ιδιωτικές χωματερές και λαθραίες ρίψεις φορτίων επικίνδυνων αποβλήτων. Με αυτόν τον τρόπο δεν δόθηκαν στους εργολάβους οι οφειλές του δημοσίου προς αυτούς με αποτέλεσμα να πτωχεύσει η Lobbe Tzilalis και να συρρικνωθεί η Kostoulas Recycling. Με αυτόν τον τρόπο εκατοντάδες υπάλληλοι έμειναν άνεργοι και αρκετοί δήμοι και κοινότητες δεν μπορούσαν να διαχειριστούν τα απορρίμματα τους καθώς δεν υπήρχαν ο απαιτούμενος εξοπλισμός και προσωπικό. 

[ads-post]

Με την πτώχευση της Lobbe Tzilalis έσπασε το μονοπώλιο της ανακύκλωσης και έτσι ιδρύθηκαν αρκετές εταιρείες οι οποίες δημιούργησαν ιδιωτικά Κ.Δ.Α.Υ. σε πολλά σημεία της Ελλάδος, όπως του Ασπροπύργου (Ηλέκτωρ AE, Γενική Ανακύκλωση AE, Ελληνική Ανακύκλωση AEBE, Alpha Green ABEE), της Ελευσίνας (Waste Solutions AE), της Καρδίτσας (E.E.A.A. A.E.), της Σίνδου (Ceteris), του Κορωπίου (ΕΠΑΝΑ AE), του Ηρακλείου (Waste Solutions), της Πάτρας (Alpha Green), της Λαμίας και πολλά άλλα. 




Γράφει στην larisacitynews.GR
Ηλίας Τσέγκος








« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια