ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019

Έφοδος της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις τράπεζες - Έψαξαν μέχρι και τις τσάντες των τραπεζιτών

Έφοδος της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις τράπεζες - Έψαξαν μέχρι και τις τσάντες των τραπεζιτών


Πώς έγινε η έφοδος - Η Επιτροπή χρησιμοποίησε 120 υπαλλήλους της οργανωμένους σε κλιμάκια των 10 ατόμων - Ξήλωσαν σκληρούς δίσκους, πήραν έγγραφα και προσωπικούς υπολογιστές


Μέχρι και τις προσωπικές τσάντες και τους χαρτοφύλακες των τραπεζιτών ερεύνησαν τα κλιμάκια της Επιτροπής Ανταγωνισμού που σήμερα έκαναν έφοδο στα γραφεία της διοίκησης των τραπεζών Εθνική, Eurobank, Alpha, Πειραιώς και Attica, καθώς και στην Ελληνική Ενωση Τραπεζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τη διενέργεια της εφόδου η Επιτροπή χρησιμοποίησε 120 υπαλλήλους της, οργανωμένους σε κλιμάκια των 10 ατόμων. Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν από τα γραφεία των διευθυνόντων συμβούλων μέχρι και των γραμματέων των στελεχών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Επιτροπή ξήλωσε σκληρούς δίσκους, πήρε έγγραφα, όπως και προσωπικούς υπολογιστές που βρήκε στα γραφεία. Οι έλεγχοι ήταν διεξοδικοί σε όλα τα γραφεία των επικεφαλής των τραπεζών, καθώς τους ζητήθηκε να ανοίξουν ντουλάπες, κλειδωμένους φοριαμούς και ασφαλισμένα συρτάρια.

Σε κάθε τράπεζα ερευνήθηκαν από 20 έως και περίπου 50 γραφεία της ανώτατης διοίκησης, αλλά και των βοηθών τους. Οι τραπεζίτες περιγράφουν το προσωπικό της Επιτροπής που έκανε τον έλεγχο ως «ευγενικούς, αυστηρούς και τυπικούς».

Οι διοικήσεις κάλεσαν τους νομικούς συμβούλους των τραπεζών και καθώς δεν υπήρχε κάτι παράνομο στις ενέργειες της επιτροπής περιορίστηκαν στο να παρακολουθούν τη διενέργεια του ελέγχου.

[ads-post]

Τα κλιμάκια άρχισαν τους ελέγχους στις 9 το πρωί

Η έφοδος ξεκίνησε στις 9 το πρωί της Πέμπτης. Τα κλιμάκια ήταν δεκαμελή και εμφανίστηκαν αιφνιδιαστικά στα γραφεία της διοίκησης των τραπεζών Εθνική, Eurobank, Alpha, Πειραιώς και Attica. Ζήτησαν από τα στελέχη να απομακρυνθούν χωρίς να αγγίξουν τίποτε. Οι έρευνες στα γραφεία διευθυνοντων συμβούλων και άλλων ανώτατων στελεχών διήρκεσαν αρκετές ώρες. 

Οι λόγοι της εφόδου εκτιμάται ότι συνδέονται με την κοινή πολιτική επιβολής προμηθειών από τις τράπεζες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η έφοδος προκύπτει έπειτα από αυτεπάγγελτη δίωξη που είχε ασκηθεί για ανάλογες πρακτικές. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης είχε δηλώσει πως ακούει από την αγορά πως οι τρεις από τις τέσσερις τράπεζες έχουν συνεννοηθεί για την επιβολή προμηθειών. Συγκεκριμένα ο υπουργός Ανάπτυξης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά στη Βουλή: «Εξετάζουμε πολύ προσεκτικά τυχόν εναρμονισμένες πρακτικές ιδίως των τριών από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Εγώ είμαι έτοιμος να στείλω προσωπικά καταγγελίες. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα επιβάλλει αυστηρά πρόστιμα, αν διαπιστωθούν παραβάσεις».

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη έφοδος είχε γίνει από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και στο παρελθόν στον κατασκευαστικό κλάδο όταν δεκάδες υπάλληλοι εισέβαλαν στα γραφεία των μεγάλων εταιρειών συγκεντρώνοντας υλικό, ξηλώνοντας σκληρούς δίσκους από τα γραφεία κ.λ.





Πηγή: www.protothema.gr







« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια