ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020

Το Επιμελητήριο Λάρισας για το Ελληνικό Γιαούρτι

Το Επιμελητήριο Λάρισας για το Ελληνικό Γιαούρτι


Ανάγκη αξιοποίησης της απρόσμενα θετικής για το ελληνικό γιαούρτι, πρώτης απόφασης επί της ενστάσεως μας κατά της κατοχύρωσης του εμπορικού σήματος ιαπωνικής γιαούρτης “The Greek Yogurt”, της εταιρείας Meiji Co.


Στο πλαίσιο του άρθρου 62 παρ. 2, εδάφιο β' του ν. Ν 3566/2007 (Οργανισμός του Υπουργείου Εξωτερικών) εκ καθήκοντος, θέτουμε υπόψη σας ότι:


Απρόσμενα θετική ήταν η πρώτη απόφαση  του αρμόδιου ιαπωνικού οργανισμού κατοχύρωσης εμπορικών σημάτων (JapanPatentOffice-JPO), σχετικά με την ένσταση που είχε υποβάλλει η χώρα μας κατά της κατοχύρωσης του εμπορικού σήματος “The GreekYogurt”, της ιαπωνικής εταιρείας γαλακτοκομικών προϊόντων, Meiji Co.  Η σχετική ανάρτηση στην επίσημη ιστοσελίδα του αρμόδιου ιαπωνικού οργανισμού, «JapanPatentOffice” (JPO), τιτλοφορείται: «Ενημέρωση Αιτίας Ακύρωσης» και συνεχίζει «…η εγγραφή εμπορικού σήματος που αφορά στην παρούσα υπόθεση, είναι δέον να ακυρωθεί, βάσει της διάταξης του άρθρου 43-3 παρ.2 του Ν. περί εμπορικών σημάτων». 


Η θετική για την Ελλάδα απόφαση, εστιάζει στην «ποιότητα του προϊόντος» ως το έννομο αγαθό που τυγχάνει προστασίας, έναντι πιθανής κακής χρήσης του που θα μπορούσε να «δημιουργήσει λανθασμένη αντίληψη για την ποιότητα του προϊόντος» (7η σειρά, 2ης παρ. 3ης σελ. της μετάφρασης του ιαπωνικού κειμένου). Η νομική βάση στην οποία θεμελιώθηκε η απόφαση αυτή, αφορά στο άρ.4, παρ.1, αριθ.16 του ιαπωνικού Νόμου περί εμπορικών  σημάτων.
Είναι η πρώτη φορά, από όσο γνωρίζουμε, που ένας επίσημος φορέας εκτός ΕΕ, αναγνωρίζει την διακριτή και  ιδιαίτερη ποιότητα του ελληνικού γιαουρτιού ως ιδιαίτερο χαρακτηριστικό γνώρισμα του ελληνικού προϊόντος, το οποίο, σύμφωνα με τους Ιάπωνες κριτές, έχει αναγνωριστεί στην ιαπωνική αγορά ότι παράγεται με «χρήση παραδοσιακού Ελληνικού στελέχους» (6η σειρά, 1ης παρ., σελ.3 της μετάφρασης του ιαπωνικού κειμένου), ή «μέσω της παραδοσιακής Ελληνικής μεθόδου» (7η σειρά, 1ης παρ. σελ.3 της μετάφρασης του ιαπωνικού κειμένου).


Η ανωτέρω επίσημη ιαπωνική θέση, ανταποκρίνεται πλήρως στις ελληνικές, και αποτελεί πρόκριμα για την διεκδίκηση της αναγνώρισης της «ιδιαίτερης ποιότητας του ελληνικού γιαουρτιού» και σε άλλες χώρες εκτός ΕΕ. Ταυτόχρονα, η εν θέματι απόφαση, αποτελεί σημαντικό επιχείρημα, στην προσπάθεια της Ένωσης Ελλήνων Κτηνοτρόφων και του ΥΠΑΑΤ, για να κατοχυρώσουν  την ονομασία «ελληνικό γιαούρτι» στο πλαίσιο των προγραμμάτων ποιότητας τροφίμων της ΕΕ.
Επιπλέον, αποδεικνύεται από την εν θέματι απόφαση, ότι ήταν λανθασμένη η άποψη όλων εκείνων, οι οποίοι ισχυρίζονταν, ότι το ελληνικό γιαούρτι δεν προστατεύεται εκτός ΕΕ. Ο ίδιος ο ιαπωνικός οργανισμός, περιγράφει στην απόφαση του το θεσμικό πλαίσιο προστασίας.


Επισημαίνεται ότι, όταν το Γραφείο ΟΕΥ Τόκυο, εισηγήθηκε την υποβολή ένστασης, δεν αναμέναμε θετική απόφαση από τον JPO, ωστόσο επιμείναμε στην υποβολή της ένστασης, ως υποχρέωση στο καθήκον και ως ανάγκη καταγραφής της αντίθεσης της χώρας μας στην επιχειρούμενη άρνηση αναγνώρισης του δικαιώματος της να μπορεί να αποφασίζει αυτή που και πως θα εκχωρεί το δικαίωμα εμπορικής εκμετάλλευσης της «ονομασίας» “Greek”.

[ads-post] 

H τελική απόφαση, δικαίωσε το Γραφείο ΟΕΥ Τόκυο. Ωστόσο, θα πρέπει να τονίσουμε ότι η εφαρμογή της απόφασης δεν εκτείνεται σε όλο το εύρος χρήσεων του εν θέματι εμπορικού σήματος, επομένως θα πρέπει μέσα στις επόμενες 40 ημέρες, που είναι το διάστημα κατά το οπoίο η ιαπωνική εταιρεία MeijiCo. μπορεί να υποβάλλει ένσταση κατά της απόφασης,  να διεκδικήσουμε την διεύρυνση εφαρμογής της και για τις υπόλοιπες χρήσεις του εμπορικού σήματος, όμως οφείλουμε να τονίσουμε, ότι σε περίπτωση εκ μέρους μας κακών χειρισμών, θα μπορούσε να χαθεί η μοναδική αυτή ευκαιρία.    


Η σχετική πληροφόρηση, όπου υπάρχει συνημμένα και η μετάφραση του ιαπωνικού κειμένου, έχει αναρτηθεί και στον ιστότοπο AGORA  http://www.agora.mfa.gr/ta-grafeia-oikonomikon-emporikon-upotheseon/grafeia-ana-xora/infofile/68838


Σε περίπτωση που επιθυμείτε πρόσβαση στην θετική για την Ελλάδα και το ελληνικό γιαούρτι απόφαση του japan Patent Office θα πρέπει να ακολουθήσετε την εξής διαδικασία. 
Αναζήτηση της απόφασης:
1Μετάβαση στον ιστότοπο του Ιαπωνικού Γραφείου Ευρεσιτεχνιών Japan Patent Office μέσω μηχανής αναζήτησης
2επιλογή δεξιά (Patent, Design, Trademark),
3Εισαγωγή του 2018-23140 στο Trademark + search
4Επιλογή DETAILS και στην συνέχεια αλλαγή της γλώσσας στα ιαπωνικά (επάνω δεξιά). 

5Επιλογή Notice of reason for cancellation取消理由通知書” - εμφανίζεται με μπλε γραμμοσκίαση στο κείμενο


















« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια