ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020

Οι "Μάσκες" του Γιώργη Μελίκη στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας

Οι "Μάσκες" του Γιώργη Μελίκη στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας


ΓΙΑ ΤΑ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΠΑ 
ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΗ ΜΕΛΙΚΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΛΑΡΙΣΑΣ 
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΜΠΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΤΣΑΡΟΙ 

Ο Σύλλογος Φίλων Λαϊκής Παράδοσης στα πλαίσια του εορτασμού της συμπλήρωσης των 20 χρόνων λειτουργίας του, διοργανώνει εκδήλωση με ομιλητή τον διακεκριμένο Δημοσιογράφο, ερευνητή και συγγραφέα Γιώργη Μελίκη, την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου στις 7:00 μ.μ. στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα με θέμα: «Μάσκες και δρώμενα της λαϊκής παράδοσης». 

Ο Γιώργης Μελίκης μια πολύπλευρη προσωπικότητα με διεθνή αναγνώριση, με διαρκή παρουσία στην εφημερίδα, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, με χιλιάδες εκπομπές και με σημαντικές βραβεύσεις στην Ελλάδα και το Εξωτερικό, έχει αφιερώσει τη ζωή του στη μελέτη, έρευνα και καταγραφή των λαϊκών παραδόσεων. Παρουσιαστής επί σειρά ετών της εκπομπής «Ο τόπος και το τραγούδι του» στην ΕΡΤ3, καταγράφοντας τους χορούς και τα τραγούδια κάθε τόπου της ελληνικής επικράτειας συγκέντρωνε παράλληλα λατρευτικά αντικείμενα και μάσκες από δρώμενα της λαϊκής μας παράδοσης, δημιουργώντας με μεράκι και αφοσίωση στον τόπο καταγωγής του, τη Μελίκη Ημαθίας, το «Εθνογραφικό Κέντρο Γιώργης Μελίκης – Κέντρο Έρευνας Μάσκας». 

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν με οπτικοακουστικά μέσα τα εκθέματα του μουσείου και ο δημιουργός του θα ξετυλίξει το αφήγημα της μάσκας, τους συμβολισμούς της και τη μαγικοθρησκευτική της θέση στα λαϊκά μας δρώμενα. Επίσης αντιπροσωπευτικά, μια χορευτική ομάδα του Ομίλου Περιβάλλοντος και Πολιτισμού «η Αράπιτσα» από τη Νάουσα, με όλη τη σκευή της και συνοδεία ντόπιων μουσικών θα παρουσιάσει το γνωστό τοπικό έθιμο Μπούλες και Γενίτσαροι στο οποίο η μάσκα αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο της λαϊκής επιτέλεσης. 



Το γοητευτικό και πρωτότυπο μουσείο, όπου χτυπάει η καρδιά του Λαϊκού μας Πολιτισμού από το 2011, στεγάζεται στο αρχοντικό της οικογένειας του Γιώργη Μελίκη και το χαρακτηρίζει μια μοναδική θεματική ευρύτητα δύο μεγάλων ενοτήτων με εκθέματα του άυλου και του υλικού πολιτισμού αλλά και η βαθιά βιωματική γνώση του δημιουργού του για τη χρήση των αντικειμένων που εκτίθενται. Στο μουσείο που αποτελεί και το φυσικό χώρο αναβίωσης εθίμων της περιοχής, λειτουργούν περιοδικές λαογραφικές και εικαστικές εκθέσεις και γίνονται βιωματικές δράσεις όπου συνδυάζεται η γνώση με την επικοινωνία. Συμπυκνώνοντας στο περιεχόμενό του πάνω από 40 χρόνια έρευνας και καταγραφής διασώζει ένα πλούσιο ηχητικό, τηλεοπτικό και φωτογραφικό υλικό της εύθραυστης προφορικής μας παράδοσης αλλά και δύο πρωτότυπες συλλογές. Η πρώτη αφορά 2500 τάματα λατρείας της ορθόδοξης παράδοσης και η δεύτερη μοναδική στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια πάνω από 120 αυθεντικές μάσκες από μαγικοθρησκευτικές τελετές και λαϊκά δρώμενα που επιτελούνται σε όλον τον ελληνικό χώρο την περίοδο του Δωδεκαημέρου και της Αποκριάς. 

Το πανελλήνιο ενδιαφέρον για τα εντυπωσιακά αυτά εκθέματα προκάλεσε τη συνεργασία του κέντρου με άλλα κρατικά μουσεία και φορείς σε άλλες πόλεις όπου κατά καιρούς έχει εκτεθεί ένα κομμάτι από τη συλλογή «μάσκες». Μια τέτοια έκθεση, που έγινε πέρυσι στο «Λαογραφικό & Εθνογραφικό Μουσείο Μακεδονίας –Θράκης», στη Θεσσαλονίκη εντυπωσίασε και οδήγησε στην έκδοση ενός λευκώματος υψηλής αισθητικής με τον τίτλο «Μάσκες» από πλευράς του μουσείου. 

[ads-post]

Οι Μάσκες των λαϊκών μας δρωμένων σε σαγηνεύουν με τα χρώματα και την ποικιλομορφία τους. Γενίτσαροι και Μπούλες, Αράπηδες, Μωμόγεροι, Τζαμάλαροι, Κορέλες, Ρουγκατσιάρηδες, Μπαμπούγερα και ντιβιτζίδες σε κατακτούν και σε ταξιδεύουν σε τελετουργικές πράξεις ανατροπής, θανάτου και ανάστασης, φόβου και έκστασης, χαράς και συνέργειας στη γονιμότητα, ενώ παλεύουν να καλέσουν η να ξορκίσουν τις ευεργετικές ή φθοροποιές δυνάμεις της φύσης αντίστοιχα. Μάσκες ζωόμορφες και ανθρωπόμορφες, επιβλητικές, άλλες κωμικές και άλλες τερατόμορφες και τρομακτικές διεγείρουν έντονα συναισθήματα, όχι μόνο για τη μορφή τους η τη λαογραφική τους αξία και αισθητική αλλά και γιατί έχουν μικρή διάρκεια ζωής αφού είναι κατασκευασμένες από φθαρτή οργανική ύλη. Αν η γοητεία τους όμως έγκειται στη φθαρτότητά τους, η υπεραξία τους βρίσκεται στη σπάνια αναφορά σε μια μυητική λατρεία και ανθρώπινη υπέρβαση που μεταφέρουν από τους μυθικούς χρόνους μέχρι σήμερα υφασμένη στη συλλογική μας μνήμη. 

Η Εκδήλωση θα διοργανωθεί υπό την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων και με τη συνεργασία της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας- Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα. Χαιρετισμό θα απευθύνει η Διευθύντρια του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας κα Φανή Καλοκαιρινού. Το συντονισμό θα έχει ο υπεύθυνος εκδηλώσεων τού συλλόγου κος Γιώργος Τσιπλακούλης. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.
















« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια