ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Χάος και ασφυξία στην Ελλάδα από τους πρόσφυγες




Πάνω από 25.000 οι εγκλωβισμένοι -Περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι στον καταυλισμό της Ειδομένης - Τουλάχιστον 3.500 περιμένουν στα νησιά – Στήνουν καταυλισμούς παντού γιατί «βούλιαξαν» τα κέντρα φιλοξενίας

Χωρίς τέλος παραμένει η ροή των προσφύγων, την ώρα που η Ελλάδα απομονώθηκε από την υπόλοιπη Ευρώπη και καλείται μόνη της να σηκώσει το βάρος του μεταναστευτικού και του προσφυγικού. Η χώρα βούλιαξε από πρόσφυγες και μετανάστες και η κατάσταση παραμένει ανεξέλεγκτη ενώ αναμένεται ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής να κηρύξει την Νότια Αττική σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Παρ’ ότι χθες το βράδυ έγινε γνωστό ότι τα σύνορα στα Σκόπια άνοιξαν, παραμένουν στην ουσία ερμητικά κλειστά. Μόνο το πρωί έφτασαν στον Πειραιά 1.810 άνθρωποι, ενώ η ροή από τα νησιά προς την κεντρική Ελλάδα παραμένει υπό περιορισμό.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως χθες Κυριακή οι Σκοπιανοί άνοιξαν το πέρασμα στην Ειδομένη μόλις για 400 πρόσφυγες από την Συρία και το Ιράκ, μετά τις 21:00 το βράδυ, την ώρα που στον απέραντο καταυλισμό που έχει δημιουργηθεί στο σημείο αυτό υπολογίζεται πως περιμένουν περί τα 6.000 άτομα. Ο αριθμός αυτός άλλωστε, μεγαλώνει με γεωμετρική πρόοδο καθημερινά, αφού πρόσφυγες και μετανάστες από όλη τη χώρα πορεύονται με κάθε μέσο, λεωφορεία, ταξί, ακόμα και με τα πόδια προς το πέρασμα, που παραμένει η μόνη διέξοδος από την Ελλάδα προς την υπόλοιπη Ευρώπη. Ενώ όμως χιλιάδες φτάνουν καθημερινά στα νησιά, από εκεί στον Πειραιά και πλέον σε πρόχειρα καταλύμματα σε όλη τη χώρα, μόλις μερικές εκατοντάδες, στην καλύτερη περίπτωση, περνούν τα σύνορα εξόδου.

Με τον τρόπο αυτό, ήδη βρίσκονται στην Ελλάδα εγκλωβισμένα περισσότερα από 25.000 άτομα, που «φιλοξενούνται» αυτή τη στιγμή όπου μπορεί να φανταστεί κανείς: Από τα νησιά όπου φτάνουν κατά δεκάδες οι βάρκες, μεταφέρονται στον Πειραιά και εκεί αρχίζει ο νέος Γολγοθάς για τους απελπισμένους αυτούς ανθρώπους. Οι αποθήκες και οι σταθμοί μετεπιβίβασης του λιμανιού έχουν γεμίσει ασφυκτικά, ενώ όσοι συνεχίζουν το ταξίδι τους έχουν επόμενο σταθμό την πλατεία Βικτωρίας και το Πεδίον του Άρεως στο κέντρο της Αθήνας, όπου η κατάσταση, όπως και πριν από μερικούς μήνες, είναι πάλι απελπιστική. Τα κέντρα φιλοξενείας σε Σχιστό, Ελληνικό και Ελαιώνα είναι επίσης αφυκτικά γεμάτα και δεν διαφαίνεται αξιοπρεπής λύση για τους ανθρώπους αυτούς πουθενά.

Το χάος όμως ξεφεύγει αυτή τη φορά από τα όρια της πρωτεύουσας, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει την πρόσβαση προς την Ειδομένη. Έτσι, σε κάθε πόλη ή ακόμα και διαθέσιμο υπαίθριο χώρο κατά μήκος της εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης, έχουν δημιουργηθεί πρόχειροι καταυλισμοί, ακόμα και στα πάρκινγκ! Χιλιάδες άνθρωποι, ταλαιπωρημένοι από το μακρύ ταξίδι, με τα άρρωστα παιδιά τους στα χέρια, με τους ηλικιωμένους υποβασταζόμενους, αναγκάζονται είτε να κοιμούνται στο ύπαιθρο, είτε να ξεκινούν με τα πόδια για τα σύνορα...


Χάος 

Στην Ειδομένη η κατάσταση είναι καζάνι που βράζει: σχηματίζοντας ανθρώπινη αλυσίδα με τα σώματά τους, πρόσφυγες που βρίσκονται συγκεντρωμένοι διαμαρτυρήθηκαν χθες για την άρνηση της ΠΓΔΜ να ανοίξει το πέρασμα προς την Ευρώπη. Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου, καθώς τουλάχιστον 6.000 πρόσφυγες περιμένουν να περάσουν τα σύνορα με την ΠΓΔΜ και εκατοντάδες συγκεντρώθηκαν κοντά στη σιδηροδρομική γραμμή φωνάζοντας: «Ανοίξτε τα σύνορα». Σαν να μην έφτανε αυτό, δε, οι αρχές της ΠΓΔΜ «επέστρεψαν», ταυτόχρονα, στην Ελλάδα, δέκα μετανάστες από Αφγανιστάν και Πακιστάν!

 

 

Ασφυξία σε Ελληνικό, Σχιστό, Ελαιώνα, πλατεία Βικτωρίας

 

Τα hot spot και τα κέντρα υποδοχής είναι παντού ασφυκτικά γεμάτα. Στο Ελληνικό φιλοξενούνται 2.000 άτομα, στον Ελαιώνα 1.200, στο Σχιστό 1.200, ενώ στο λιμάνι του Πειραιά υπολογίζεται ότι βρίσκονται πάνω από 1.000 πρόσφυγες. Στην πλατεία Βικτωρίας η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου με τους περισσότερους μετανάστες που είναι από το Αφγανιστάν να απειλούν με απεργία πείνας. Στη Βόρεια Ελλάδα στο κέντρο φιλοξενίας των Διαβατών βρίσκονται 2.000 πρόσφυγες.




Πηγη: parapolitika.gr

« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια