Η ανεργία και η κατάρρευση των νέων μας!

Η ανεργία και η κατάρρευση των νέων μας!


Εμείς οι νέοι Έλληνες θα μπορούσε κανείς να πει ότι βρεθήκαμε στον σωστό τόπο, τη λάθος στιγμή. Που οφείλεται αυτή η σκέψη? Η σκέψη αυτή, φυσικά, οφείλεται στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια, εκ των οποίων σημαντικό πρόβλημα αποτελεί αυτό της ανεργίας. Ο επαγγελματικός προσανατολισμός αποτελεί για κάθε άτομο μία σταθερή βάση, πάνω στην οποία μπορεί να στηριχθεί προκειμένου να εξασφαλίσει τη ζωή που έχει επιλέξει να ζήσει. Η σημαντικότητα αυτού του αγαθού, του επαγγελματικού προσανατολισμού, διαφαίνεται έντονα στη χώρα μας, η οποία γίνεται, μέρα με τη μέρα, όλο και πιο δύσκολη για την επιβίωση των πολιτών της. Η βάση, δηλαδή, αυτή, πλέον, αποτελεί αντικείμενο άγχους και ανασφάλειας για τους πολίτες της χώρας μας και ιδιαίτερα για τους νέους, οι οποίοι ζουν σε μεγάλο βαθμό την ανεργία, βιώνουν καθημερινά τις συνέπειές της και ευελπιστούν στην επίλυσή της. Οι νεολαία μας σιγά σιγά χάνει την δροσιά της, την αθωότητα της, αγριεύει.. Και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να βλέπουμε τερατώδες συμπεριφορές. 

Σκεφτόμενος κάποιος τα αίτια που οδηγούν στο πρόβλημα της ανεργίας, μπορεί να αριθμήσει ποικίλα. Ωστόσο, ιδιαίτερη ανάλυση αξίζουν συγκεκριμένα από αυτά τα αίτια, τα οποία πιθανώς να δημιουργούν τον πολλαπλασιασμό των υπολοίπων. Την πρώτη θέση ανάμεσα στα αίτια που οδηγούν στην ανεργία των νέων κατέχει η οικονομική-καπιταλιστική κρίση. Είναι γνωστό το ότι όσο αυξάνεται η κρίση αυξάνεται και η ανεργία. Οι φορείς του κράτους δεν είναι ικανοί να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αυτό, με αποτέλεσμα να οδηγούνται στην απόλυση καθώς και στη μη πρόσληψη νέων εργαζομένων. Όσα εφόδια και να διαθέτουν οι νέοι καθίστανται ανεπαρκή πλέον για τη διεκδίκηση μιας θέσης στην αγορά εργασίας. 

[ads-post]

Παράλληλα, παρατηρείται ότι τις περισσότερες φορές στην Ελλάδα οι μελλοντικοί εργαζόμενοι επέλεγαν το επάγγελμα που θα ακολουθήσουν στη ζωή τους με βάση την κοινωνική θέση που αυτό θα τους παρείχε στο μέλλον. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη παραγωγικότητας και ένδειξης ζήλου των νέων για το επάγγελμά τους. Οι νέοι θέτουν ως πρωταρχικό στόχο, δηλαδή, την απόκτηση χρημάτων και την ανάδειξή τους κοινωνικά, χωρίς να ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την παραγωγή και τη δημιουργία ενός κρατικού μηχανισμού που θα αποτελείται από επαγγελματίες πλήρως καταρτισμένους στο επάγγελμα που έχουν επιλέξει να ακολουθήσουν, γεγονός που καθιστά την εργασία ελλειμματική. 

Αιτία βασική επίσης της ανεργίας αποτελεί και το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα της Ελλάδας. Ένα ιδανικό πολιτικό σύστημα θα ήταν αναγκαίο να λειτουργεί προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών της και όχι μιας συγκεκριμένης ομάδας της χώρας μας, των πολιτικών. Πασίγνωστα είναι τα σκάνδαλα που ξέσπασαν και τα ποσά των χρημάτων του κράτους που καταχράστηκαν οι «ηγέτες» του κράτους. Ωστόσο δεν παρατηρήθηκε καμία απολύτως αλλαγή στο πολιτικό σύστημα όσο και να διαμαρτυρόμαστε και να οργιζόμαστε για αυτό. Η θαυμάσια ρήση του Αβραάμ Λίνκολν, πρόεδρου των ΗΠΑ, «Δημοκρατία είναι η κυβέρνηση του λαού, από τον λαό για τον λαό», δεν έχει θέση στη χώρα μας στην οποία συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Αλλά και οι λύσεις που υιοθετούνται σταδιακά π.χ. με τους δανειστές και την εξουσία τους είναι αναποτελεσματικές και παλαιές. 

Μετά από αυτό το άρθρο μου για την ανεργία, μου ήρθαν πολλές σκέψεις και ανησυχίες για το μέλλον των παιδιων μας, τα Ελληνόπουλα μας, Ωστόσο, είναι δύσκολο να μιλάμε για αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού χωρίς να διαθέτουμε ιδιαίτερα όπλα, που θα είναι ικανά να μας «βγάλουν» ως δια μαγείας από τη φρικτή πραγματικότητα. Είναι αναγκαίο όμως ο καθένας μας να συνεισφέρει με τον δικό του τρόπο στη σταδιακή εξαφάνιση του προβλήματος. Γιατί μπορεί μεν η τακτική αυτή της «αφαίμαξης» να οδηγεί στην αδιαφορία και ανυπαρξία της επόμενης μέρας, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε την ιστορία μας και τα επιτεύγματά μας ως Έλληνες και να αποτελούν αυτά πρότυπο αγωνιστικότητας και ενδιαφέροντος για το μέλλον μας.
Γράφει στην larisacitynews.GR
Ειρήνη ΠυλαρινουΗ ανεργία και η κατάρρευση των νέων μας!