ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο οι δανειολήπτες με αίτημα για προδικαστικό ερώτημα!

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο οι δανειολήπτες με αίτημα για προδικαστικό ερώτημα!


Στις 11.10.2019 συζητήθηκαν από το 15ο τμήμα του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών, οι εφέσεις αναφορικά με την υπ' αριθμ. 800/2017 απόφαση του Π.Π.Α.που αφορά στα δάνεια με αποπληρωμή σε ελβετικό φράγκο.

Οι εφέσεις που εκδικάστηκαν είχαν ασκηθεί και από τις δύο πλευρές, τράπεζας (Alpha Bank) και την πλευρά των δανειοληπτών που ζητούσαν η κάθε μία πλευρά να δεχθεί εξολοκλήρου τις απόψεις της το δικαστήριο.

Σε αυτήν τη δίκη έλαβαν μέρος επιπλέον δανειολήπτες μέλη του αρμόδιου πανελλήνιου Συλλόγου Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου (ΣΥΔΑΝΕΦ) που άσκησαν πρόσθετη παρέμβαση και έγιναν μέρη της δικαστικής διαδικασίας και των αποτελεσμάτων εκ της δικαστικής απόφασης.

Το νομικό ζήτημα αυτής της δίκης αφορά κυρίως στην εφαρμογή του ευρωπαϊκού δικαίου περί προστασίας των καταναλωτών όπως ρυθμίζεται από τις ευρωπαϊκές Οδηγίες και τα εθνικά νομοθετήματα που έχουν ενσωματώσει το ευρωπαϊκό δίκαιο περί καταναλωτή στο ελληνικό νομικό σύστημα.

Αφορά στο αν οι δανειολήπτες πριν την λήψη των δανείων και την ανάληψη των υποχρεώσεών τους είχαν επαρκώς και εγκαίρως ενημερωθεί από την τράπεζα για τους κινδύνους που συνεπάγεται η λήψη δανείων με αναφορά αξίας σε ξένο νόμισμα.

Στα πλαίσια αυτά ο ΣΥΔΑΝΕΦ ζήτησε από τη νομική του ομάδα (κ.κ Μαρινάκο Μάριο, Πράτα Αντώνη, Σανδαλάκη Αναστάσιο) να συντάξει και να καταθέσει αίτημα προδικαστικού ερωτήματος, ώστε το ελληνικό δικαστήριο να πράξει αυτό που πράττουν και τα άλλα εθνικά δικαστήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ζητήθηκε δηλαδή να απευθύνουν προδικαστικό ερώτημα στο Ευρωπαϊκό Ανώτατο Δικαστήριο, το ΔΕΚ, προκειμένου αυτό ως το ανώτατο δικαστικό όργανο της ΕΕ να ερμηνεύσει και να δώσει την άποψή του περί των νομοθετημάτων της ΕΕ καθώς το ΔΕΚ είναι το δεσμευτικά αρμόδιο να ερμηνεύσει το ευρωπαϊκό δίκαιο, τμήμα του οποίου είναι και το δίκαιο καταναλωτή. 

Και άλλα δικαστήρια άλλων κρατών μελών έχουν ζητήσει τη νομική γνώμη του ΔΕΚ για τα δάνεια με αποπληρωμή σε αξία ελβετικού φράγκου και έχει το ΔΕΚ δώσει σχετική νομική επίλυση επί του αντίστοιχου εθνικού νομικού θέματος (Ρουμανία, Ουγγαρία, Κροατία, Πολωνία).

[ads-post]

Το ΔΕΚ με τις έως σήμερα αποφάσεις του έχει χαρακτηρίσει παράνομους τους συμβατικούς όρους και τη συμπεριφορά των τραπεζών, όποτε αυτές δεν έδιναν πριν την ανάληψη αυτών των δανείων πλήρη και ακριβή ενημέρωση περί των κινδύνων αλλά και των πιθανών αρνητικών εξελίξεων στις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Αν γίνει δεκτό αυτό το αίτημα και το εθνικό δικαστήριο (Εφετείο Αθηνών) απευθύνει σχετικό ερώτημα στο ΔΕΚ, τότε το ΔΕΚ θα εκδώσει την πέμπτη απόφασή του περί του ιδίου νομικού ζητήματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν υπάρξει πολιτικές πρωτοβουλίες τόσο της Κεντρικής Ευρώπης όσο και των Βαλκανίων, όπου αποφάσισαν να επιτρέψουν την αποπληρωμή των δανείων, αντί σε ελβετικό φράγκο σε ευρώ ή σε άλλο εθνικό νόμισμα, βασιζόμενες σε αποφάσεις όχι μόνο εθνικών δικαστηρίων αλλά και του ΔΕΕ.

Η υπόθεση στην Ελλάδα αφορά περίπου 200.000 δανειολήπτες & εγγυητές, που έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στη δικαιοσύνη, καθώς νομοθετική πρωτοβουλία εκ μέρους της πολιτείας δεν υπήρξε έως και σήμερα παρά τα συχνά αιτήματα τόσο του ΣΥΔΑΝΕΦ όσο και της τοπικής αυτοδιοίκησης με σχετικά εκδοθέντα ψηφίσματα.














« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια