ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019

Ζητείται μόνιμη λύση για το ιδιοκτησιακό των καστανοπερίβολων Κισσάβου

Ζητείται μόνιμη λύση για το ιδιοκτησιακό των καστανοπερίβολων Κισσάβου


Σε εκκρεμότητα παραμένει το θέμα των ιδιοκτησιών και της εκμετάλλευσης των καστανεώνων στον Κίσσαβο.

Άλυτο παραμένει το πρόβλημα του ιδιοκτησιακού και των δικαιωμάτων χρήσης των καστανεώνων στον ορεινό όγκο του Κισσάβου, με αποτέλεσμα παραγωγοί και συνεταιριστές της περιοχής να σύρονται σε μια ατέρμονη, γραφειοκρατική διαδικασία.

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μελιβοίας, κ. Ευάγγελος Κρανιώτης «πέρσι έγινε μια προσπάθεια σε συνεργασία με το ΥπΑΑΤ και το ΥΠΕΚΑ, αλλά δυστυχώς αν και μας είχαν υποσχεθεί ότι θα δοθεί επιτέλους μια μόνιμη λύση στο θέμα μας, με τροπολογία στη Βουλή, εντούτοις δεν προχώρησε.

Εμείς ζητάμε να αρθούν ισχύοντες περιορισμοί που λένε για παράδειγμα ότι τα καστανοπερίβολα μεταβιβάζονται για χρήση μόνο σε κατ΄ επάγγελμα παραγωγούς, μόνο σε άτομα που διαμένουν εντός του δήμου όπου βρίσκεται το καστανοπερίβολο.

Επίσης περιορισμός υπάρχει με τα παραχωρητήρια χρήσης γης καστανοπερίβολων και ως προς τις κλίσεις, καθώς η ισχύουσα νομοθεσία επιτάσσει να παραχωρούνται μόνο αν είναι σε κλίση έως 45 μοιρών.

Σε μια περίοδο που υποτίθεται ότι προσπαθούμε ως χώρα να επιτύχουμε ανάπτυξη, το κράτος δεν φροντίζει τα αυτονόητα, δηλαδή να άρει περιορισμούς δεκαετιών και να μας επιτρέψει να καλλιεργήσουμε τις καστανιές.

Το προϊόν μόνο στην περιοχή μας κάνει ένα τζίρο 5 εκατ. Ευρώ και απασχολούνται εξ αυτού αρκετοί παραγωγοί, εργάτες κ.λπ. Αντί να τρέχουμε για τα καλλιεργητικά, συρόμαστε εδώ και μήνες από υπηρεσία σε υπηρεσία για να δούμε τι ισχύει κάθε φορά και τι προβλέπει ο Νόμος».

[ads-post]

Σημειωτέον ότι το πρόβλημα δεν είναι τωρινό, αλλά χρόνιο σε σχέση με τα παραχωρητήρια των καστανοπερίβολων, που τα εκμεταλλεύονται αγρότες της περιοχής, εδώ και πολλές δεκαετίες, ακόμα και πριν το πόλεμο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα προβλήματα εντάθηκαν μετά και την ανάρτηση των δασικών χαρτών, με πολλά καστανοπερίβολα να φαίνονται δασικά και τους αγρότες να βρίσκονται σε απόγνωση. Πέρσι το ΥΠΕΚΑ είχε εκδώσει σχετική εγκύκλιο για να τακτοποιήσει το θέμα, προσωρινά όμως.

Προσπάθειες για την επίλυση του προβλήματος έχουν καταβάλλει από κοινού οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί Αμπελακίων, Καρίτσας - Στομίου, Μελιβοίας και Σκήτης- Ποταμιάς, ωστόσο το πρόβλημα είναι πολύ περίπλοκο και διαιωνίζεται χρόνια τώρα, δημιουργώντας προσκόμματα στους αγρότες της περιοχής.

Σημειώνεται ότι εξαιτίας των προβλημάτων αυτών, δεν είναι λίγοι οι αγρότες που κινδυνεύουν με απένταξη από προγράμματα νέων γεωργών ή σχεδίων βελτίωσης.





Πηγή: www.agrotypos.gr














« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια