ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Κυριακή 1 Μαρτίου 2020

Αναστέλλονται οι άδειες στο Νοσοκομείο Τρικάλων λόγω κορωνοϊού

Αναστέλλονται οι άδειες στο Νοσοκομείο Τρικάλων λόγω κορωνοϊού


Αυξάνεται το επίπεδο ετοιμότητας σε όλες τις υγειονομικές μονάδες της χώρας μας.

Έτσι αναστέλλονται μέχρι νεωτέρας οι άδειες ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και στο Νοσοκομείο Τρικάλων.

Εντωμεταξύ την αγωνία της εκφράζει η Επιτροπή Αγώνα των εργαζομένων για την κατάσταση που επικρατεί. 

[ads-post]

Αναλυτικά σε υπόμνημά της προς τον διοικητή αναφέρει:

Για άλλη μια φορά, οι εργαζόμενοι υγειονομικοί του Γ.Ν. Τρικάλων καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μια δύσκολη κατάσταση, λόγω της επιλογής του Π.Γ.Ν.Λάρισας ως κέντρο αναφοράς για τον κορονοϊό και το Γ.Ν.Τρικάλων μεταφοράς τυχών περιστατικών, χωρίς καμία ενίσχυση με προσωπικό και χρηματοδότηση.

Το Γ.Ν. Τρικάλων, θα υποδεχθεί τέτοια περιστατικά στην πλάτη των εργαζομένων, των νοσηλευτών, των ειδικευόμενων και των επιμελητών, με την αναστολή των νοσηλευτών από την κανονική τους άδεις, τα οφειλόμενα ρεπό, με την παντελή έλυψη Π.Φ.Υ στο Νομό μας, ενώ κάποιοι θα κάνουν δημόσιες σχέσεις καμαρώνοντας για τα μέτρα αντιμετώπισης περιστατικών και μεταφοράς προς το Π.Γ.Ν.Λ το κέντρο αναφοράς για τον ¨κορονοϊό ¨.

Ο κορονοϊός 2019-nCoV ξεκίνησε από τις υπαίθριες αγορές του Wuhan και αφού πέρασε από τα κεντρικά δελτία ειδήσεων και τα τηλεοπτικά πρωινάδικα κατέληξε και στο ΤΕΠ του Γ.Νοσοκομείου Τρικάλων.

Δεν θα ασχοληθούμε σε αυτό το κείμενο με τα χαρακτηριστικά του ιού, με τη μεταδοτικότητά του και τη θνητότητα με την οποία σχετίζεται, στοιχεία άλλωστε που ακόμα βρίσκονται υπό επεξεργασία. Έχουμε εμπιστοσύνη στους εξειδικευμένους επιστήμονες που ασχολούνται με αυτά.

Αυτό που εμάς ως εργαζόμενοι Υγειονομικοί καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι, ένα ¨σχέδιο¨ της εξάπλωσης του ιού, στο οποίο το Γ.Ν.Τ. και μάλιστα το ΤΕΠ, έχει αναλάβει τον κεντρικό ρόλο στο Νομό και την εξιχνίαση ασθενών, όσοι επισκέπτονται το Νοσοκομείο. Καλείτε το Νοσοκομείο μας με έναν νοσηλευτή, 2 γιατρούς ειδικευόμενους και έναν Παθολόγο Ειδικό σε κάθε βάρδια, για τυχόν περιστατικό που φέρει ή που έχει όλες τις ενδείξεις να είναι στην κατηγορία υψηλού κινδύνου, να το μεταφέρει στο Π.Γ.Ν.Λάρισας, όπου είναι το κέντρο αναφοράς για τον ¨κορονοϊό¨.

Γιατί καλές είναι οι ασκήσεις προσομοίωσης με τα ΜΜΕ και τις μαγικές… εικόνες που δείχνουν, αλλά δυστυχώς η πραγματική ζωή για τους εργαζόμενους, τους ασθενείς και τους υγειονομικούς είναι πολύ διαφορετική.

Εξηγούμαστε: Το σχέδιο αντιμετώπισης του ιού περιλαμβάνει τη μόνωση των ασθενών στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων, αφότου επιβεβαιωθεί το κρούσμα, έχοντας λάβει στο μεταξύ όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης για τη μετάδοση του ιού. Κανείς δεν διαφωνεί ότι στην προσπάθεια ελέγχου της μετάδοσης αυτή πρέπει να είναι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί.
  • Το ερώτημα είναι το εξής: Μπορούν αυτά τα μέτρα να εφαρμοστούν στο Γ.ΝΤρικάλων (αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο), χωρίς μέτρα προφύλαξης, εξοπλισμό του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού; Με τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, τις ελλείψεις υλικών και υποδομών, τις υπερεντατικοποιημένες συνθήκες εργασίας;
  • Μπορεί να λειτουργήσει σήμερα το τμήμα ¨Διαλογής¨ με πόστο στο χώρο όπου είναι η ¨Φύλαξη ¨του Νοσοκομείου, χωρίς μέτρα προφύλαξης(στολές, χωρίς οδηγίες ενημέρωσης, εκπαίδευσης;)

Ξεκινώντας, ας υποθέσουμε ότι έρχεται στο ΤΕΠ, που καθημερινά είναι ημέρα γενικής εφημερίας, ένα ύποπτο κρούσμα για κορονοϊό. Πρέπει για αρχή ένας από τους ειδικευόμενους παθολόγους, ένας νοσηλευτής, καθώς και ο επιμελητής παθολόγος των επειγόντων να “ντυθούν” για να εξετάσουν τον ασθενή σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο ο οποίος δεν υπάρχει και έχει διαμορφωθεί ένας χώρος σε ¨κοντέινερ¨ στην είσοδο του ΤΕΠ!!

Την ίδια ώρα στα επείγοντα μόνο του Παθολογικού Τμήματος, έχει πάνω από 120 περιστατικά προσέλευση καθημερινά, με ασθενείς και συνοδούς να περιμένουν στην ουρά ως και 4-5 ώρες. Με τρεις έως τέσσερις ειδικευόμενους Παθολογίας, έναν ειδικευμένο και 2-3 νοσηλευτές!!

Στη συνέχεια το περιστατικό θα πρέπει να διακομιστεί στο Π.Γ.ΝΛάρισας (όπου είναι το κέντρο αναφοράς) με το ΕΚΑΒ, που σημαίνει ότι ένα πλήρωμα του ΕΚΑΒ(δηλ 2 διασώστες), σε κάθε βάρδια δηλ. 6 διασώστες το 24ωρο, θα είναι σε ετοιμότητα με όλα τα μέτρα προφύλαξης και 1 Ασθενοφόρο σε κάθε βάρδια σε ετοιμότητα!!

Πώς θα το διαχειριστούμε τότε;

Ο ένας νοσηλευτής που είναι στο πόστο υποδοχής για τον ¨κορονοϊό¨ (όπου στεγάζεται στο χώρο που στεγάζονται οι Φύλακες)σε κάθε βάρδια, θα καλεί τον εφημερεύοντα παθολόγο που είναι στο ΤΕΠ, αφήνοντας τα περιστατικά που θα περιμένουν, κλινικές με 22 και πλέον νοσηλευόμενους για να κάνουν αυτή τη διαδικασία;

Όταν αυτή τη στιγμή υπάρχει έλλειψη σε πληρώματα και Ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ να καλύψουν τις επείγουσες ανάγκες του Νομό μας και την μεταφορά ασθενών προς το Νοσοκομείο, από το Νοσοκομείο μεταφορά ασθενών στα Σπίτια τους και από το Νοσοκομείο με Διακομιδές προς άλλα Νοσοκομεία;

Άρα με βάση αυτούς τους πρόχειρους υπολογισμούς αρκεί ένα περιστατικό ώστε να μπλοκαριστούν για αρκετή ώρα τα ΤΕΠ του Νοσοκομείου με την αναμονή ασθενών θα ξεπεράσει και τις 5-6 ώρες!! Η μεταφορά ενός ΕΠΕΙΓΟΝΤΟΣ περιστατικού(τροχαίο-Διακομιδή ασθενούς) πως θα αντιμετωπιστεί; Θα υπάρχει Ασθενοφόρο-διασώστες;

Αυτή τη στιγμή ΔΕΝ υπάρχει σχέδιο για τον ¨κορονοϊό¨ στο Γ.Ν.Τρικάλων που να είναι εφαρμόσιμο σε πιθανή μαζική έξαρση της νόσου.

Και δεν μας νοιάζει η βιτρίνα. Μας νοιάζει η σωστά παρεχόμενη δημόσια και δωρεάν Υγεία. Αυτή που αξίζει να έχει ο λαός μας στην περιοχή μας.

Η πρόσφατη απόφαση της Διοίκησης του Νοσοκομείου για να στηθεί το τμήμα ¨Διαλογής¨ ως η ¨βιτρίνα¨ του Νοσοκομείου, δεν είναι ¨σχέδιο¨ για την λύση του προβλήματος.

Η Διοίκηση του Γ.Ν.ΤΡ. έχει πάρει υπόψη της ότι: Η χρόνια καταπόνηση, λόγω της φύσης της εργασίας, σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση λόγω των ελλείψεων προσωπικού και τις αλλεπάλληλες βάρδιες (απόγευμα – πρωί – νύχτα) έχουν σαν αποτέλεσμα την επιβάρυνση της υγείας των συναδέλφων νοσηλευτών, τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου;

Κάθε σοβαρό ¨σχέδιο¨ περιλαμβάνει το προσωπικό που μπορεί να το εφαρμόσει, τα αντίστοιχα μέτρα προστασίας και τις κατάλληλες υλικοτεχνικές υποδομές.

Κάθε σοβαρό ¨σχέδιο¨ για την αντιμετώπιση μιας κρίσης της δημόσιας υγείας περνάει μέσα από προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, την δημιουργία υποδομών και εξοπλισμού του νοσοκομείου με τα απαραίτητα υλικά, αλλιώς είναι μόνο επικοινωνιακή πολιτική και εκμετάλλευση των εργαζομένων εις βάρος της υγείας των ασθενών.

Η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων του σωματείου του Νοσοκομείου και Κ.Υ. του Νομού μας, τονίζουμε, για άλλη μια φορά, την ανάγκη της άμεσης και ουσιαστικής ενίσχυσης του Γ.Ν.Τ και των γειτονικών Κ.Υ., ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες και τις άμεσες ΕΠΙΓΟΥΣΕΣ, κάθε φορά που προκύπτουν, των κατοίκων του Νομού μας.

Ζητάμε να προβείτε σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για:
  • Να ενισχυθεί άμεσα το νοσοκομείο Τρικάλων με το αναγκαίο προσωπικό, Νοσηλευτές, βοηθητικό προσωπικού, με τραυματιοφορείς, βοηθούς θαλάμων. Να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ και Σ.Ο.Χ.)
  • Να αναμορφωθεί ο οργανισμός του νοσοκομείου για να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες, ξεκινώντας από την αποκατάσταση των καταργημένων οργανικών θέσεων στην νοσηλευτική, ιατρική, διοικητική και τεχνική υπηρεσία και λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη μείωση των ειδικευόμενων γιατρών.
  • Να ενισχυθούν με μόνιμους γιατρούς των βασικών ειδικοτήτων και Ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού – Ακτινοδιαγνωστικού και Μικροβιολογικού ελέγχου- στα 4 Κ.Υ. του Νομού μας.
  • Να εξασφαλισθεί πλήρης και επαρκής κρατική χρηματοδότηση του νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας και ΟΧΙ να λειτουργεί από τις εισφορές των Ασθενών, από τα ταμεία των εργαζομένων.


Στην κατεύθυνση αυτή, θα συνεχίσουμε τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες, σε συντονισμό με τα εργατικά σωματεία, των Συνταξιούχων, με τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες της περιοχής μας, με σωματεία και φορείς του κινήματος.

Θα συνεχίσουμε στον κοινό αγώνα για να έχει ο λαός μας υψηλού επιπέδου αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία!.






Πηγή: www.trikalavoice.gr













« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια