ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Τετάρτη 8 Απριλίου 2020

"Εμπρηστικές" αναρτήσεις κόντρα στην εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου προκαλούν σύγχυση στους πιστους στη Λαρισα

Εγκύκλιο με αναλυτικές οδηγίες που δεν επιδέχονται παρερμηνείες και αμφισβήτηση απέστειλε προς τους Ιεράρχες και τους εφημέριους των ναών η Ιερά Σύνοδος σε εφαρμογή της ΚΥΑ για Θείες Λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών ενόψει του Πάσχα, ενώ η σαφής απαγόρευση της χρήσης μεγαφώνων με το σκεπτικό πως έτσι θα αποφευχθούν συγκεντρώσεις πιστών, στο πλαίσιο των μέτρων. 


«Η Ενορία μας όλη την Μ. Εβδομάδα, θα διαβάζει τις Ακολουθίες με τα μεγάφωνα ανοιχτά για να ακούγεται στην περιοχή μας», χαρακτηριστική η ανάρτηση που αφορά στην ενορία της Γιάννουλης (και από τις 4/4 παρά τις σχετικές τοποθετήσεις παραμένει ως έχει), που όπως επισημαίνουν κάτοικοι μάλλον μπερδεύει, ενώ λίγο παρακάτω καλούνται οι πιστοί να περάσουν από τον ναό για να λάβουν Άγιο Φως, με την επισήμανση: «Άγιο Φως σαν Ενορία έχουμε από πέρυσι. Δεν γνωρίζουμε για φέτος πως θα φτάσει σε όλες τις Ενορίας της χώρας μας και πότε, εμείς έχουμε όμως και ο καθένας μπορεί να περάσει από τον Ναό να το πάρει για το σπίτι του»!!


Σημειώνεται πως σύμφωνα με την εγκύκλιο της ΔΙΣ απαγορεύεται η χρήση των εξωτερικών μεγαφώνων των Ιερών Ναών, ενώ  γίνεται επίσης σαφές πως οι καμπάνες  μπορούν να χτυπήσουν πένθιμα και αντιστοίχως χαρμόσυνα τη Μ. Παρασκευή και το Μ. Σάββατο.

[ads-post] 

Όταν στην ίδια εγκύκλιο σημειώνεται πως «όταν διακυβεύεται η υγεία των ανθρώπων δεν ωφελούν τάσεις αυτονόμησης από την κοινή πορεία της εκκλησιαστικής νηός, αλλά απαιτείται πιστή υπακοή στις αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων, συνεχείς και θερμές προσευχές και ειλικρινής και έμπρακτη μετάνοια». μήπως τελικά η Μητρόπολη θα πρέπει να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση «ξεμπλοκάροντας» τους πιστούς και στέλνοντας το μήνυμα «μπλοκάροντας τις όποιες «πρωτοβουλίες» πολιτών;


Άλλωστε αρμοδιότεροι να το πράξουν δεν υπάρχουν. Έκαστος εφ’ω ετάχθη, για να ανατρέξουμε και στον Ηρόδοτο ή καλύτερα στον Απόστολο Παύλο (Α’ προς Κορινθίους), που επίσης κάνει χρήση της φράσης.




Πηγη: www.paidis.com (Ειρήνη Παπουτσή) 











« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια