ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Το Επιμελητήριο Λάρισας ζητά μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις εστίασης

Το Επιμελητήριο Λάρισας ζητά μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις εστίασης


Επιστολές τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, τον Υπουργό Οικονομικών και στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, -Επιμελητήρια της Ελλάδος αλλά και στους Δήμους του Νομού Λάρισας έστειλε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας, κ. Σωτήρης Γιαννακόπουλος, ζητώντας να στηριχθούν οι επιχειρήσεις εστίασης.

Αναλυτικά στις επιστολές αναφέρονται τα ακόλουθα:

Προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη, τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γεώργιο Σταϊκούρα και στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, -Επιμελητήρια της Ελλάδος.


ΘΕΜΑ : Μέτρα στήριξης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις εστίασης που πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού (Covid-19)

Αξιότιμε κε Υπουργέ, 
Μετά τα μέτρα που ανακοινώσατε για την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων σας αποστέλλουμε την παρούσα, προκειμένου να σας ενημερώσουμε για την εξαιρετική δυσμενή κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο της εστίασης και συμπαρασύρει όλη την οικονομική αλυσίδα του συγκεκριμένου κλάδου και συγκεκριμένα , εταιρίες χονδρικής, κάβες, ζυθοποιίες, μικρά οινοποιία, φρούτα και λαχανικά, εταιρίες παραγωγής κρεάτων και αλλαντικών κ.α. 

Σαφώς η ημερομηνία της 1ης Ιουνίου επαναλειτουργίας των καταστημάτων εστίασης είναι σεβαστή, καθώς προέχει η δημόσια υγεία αλλά δημιουργούνται σημαντικά θέματα βιωσιμότητας των επιχειρήσεων του κλάδου. Για τον λόγο αυτό καθώς και ο κίνδυνος να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας που έχουν οι εν λόγω επιχειρήσεις επιβάλλει την λήψη πρόσθετων μέτρων. Η Διοίκηση του Επιμελητήριου Λάρισας με αίσθημα ευθύνης απέναντι στα μέλη του, και σε απόλυτη συνεργασία με τον τοπικό Σύνδεσμο Ιδιοκτητών κέντρων αναψυχής και εστίασης Νομού Λάρισας, δρώντας βάσει του καταστατικού σκοπού ως σύμβουλος της Πολιτείας, σας μεταβιβάζει τις ανάγκες της τοπικής επιχειρηματικότητας, η οποία πλήττεται χωρίς να μπορούμε ακόμα να υπολογίσουμε το μέγεθος της καταστροφής. Η αναγκαιότητα λήψης πρόσθετων μέτρων στήριξης είναι επιτακτική, καθώς ρευστότητα δεν υπάρχει και οι οικονομικές συνέπειες θα είναι σε λίγο μη αναστρέψιμες. 

Σας προτείνουμε τα εξής:
α. Μείωση 50% και στις δύο κατηγορίες Φ.Π.Α. (24% και 13%) 
β. Μείωση εργοδοτικών εισφορών έως τέλος του έτους.
γ. Απαλλαγή των επιχειρήσεων από τα πάγια όλων των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας και τηλεπικοινωνιών για όλο το διάστημα αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων.
δ. Επιδότηση του μισθοδοτικού κόστους και ασφαλιστικών εισφορών μέσω προγράμματος από τον ΟΑΕΔ. 
ε. Επέκταση του μέτρου μείωσης του ενοικίου κατά 40% έως τέλος του έτους. 
στ. Αναστολή πληρωμών για 3 μήνες για τις επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στις 120 δόσεις.

Σίγουρα ο κλάδος της εστίασης αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της τουριστικής βιομηχανίας και συνεισφέρει ουσιαστικά τόσο στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν, όσο και στην διατήρηση χιλιάδων θέσεων απασχόλησης κυρίως νέων ηλικιακά εργαζομένων που πλήττονται περισσότερο από την ανεργία. 

[ads-post]

Προς τους Δημάρχους του Νομού Λάρισας, Δήμαρχο Λαρισαίων Κο Καλογιάννη Απόστολο, Δήμαρχο Αγιάς Κο Γκουντάρα Αντώνιο, Δήμαρχο Ελασσόνας Κο Γάτσα Νικόλαο, Δήμαρχο Κιλελέρ Κο Νασιακόπουλο Αθανάσιο, Δήμαρχο Τεμπών Κο Μανώλη Γεώργιο, Δήμαρχο Τυρνάβου Κο Κόκουρα Ιωάννη και Δήμαρχο Φαρσάλων Κο Εσκίογλου Ιορδάνη


ΘΕΜΑ : Μέτρα στήριξης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις εστίασης που πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού (Covid-19)

Αξιότιμε κε Δήμαρχε, 
Μετά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων, σας αποστέλλουμε την παρούσα, προκειμένου να σας ενημερώσουμε για την εξαιρετική δυσμενή κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο της εστίασης, καθώς και να σας προτείνουμε μέτρα που μπορεί να λάβει ο Δήμος προκειμένου να συμβάλλει στην διατήρηση την οικονομικής βιωσιμότητας των επιχειρήσεων καθώς και την διατήρηση χιλιάδων θέσεων απασχόλησης σε ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας. 

Η Διοίκηση του Επιμελητήριου Λάρισας με αίσθημα ευθύνης απέναντι στα μέλη του, και σε απόλυτη συνεργασία με τον τοπικό Σύνδεσμο Ιδιοκτητών κέντρων αναψυχής και εστίασης Νομού Λάρισας, δρώντας βάσει του καταστατικού σκοπού ως σύμβουλος της Πολιτείας, σας αποστέλλει τις προτάσεις της εξαίροντας την αναγκαιότητα λήψης πρόσθετων μέτρων στήριξης.

Σας προτείνουμε τα εξής:
α. Απαλλαγή όλων των δημοτικών τελών (συμπεριλαμβανομένου του 0,5% και 5% επί του κύκλου εργασιών) για όλο το διάστημα αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων, καθώς και μείωση όλων των δημοτικών τελών κατά 50% έως τέλος του έτους. 
β. Απαλλαγή των παγίων από τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης καθώς και προνομιακή τιμολόγηση με έκπτωση 50% έως τέλους του έτους.
γ. Απαλλαγή των τελών κοινόχρηστων χώρων από 01/04/2020 έως και 31/12/2020.
δ. Απαλλαγή όλων των ενοικίων από επιχειρήσεις που μισθώνουν δημοτικά καταστήματα (συμπεριλαμβανομένων και των κυλικείων στις σχολικές μονάδες)

Ζούμε πρωτοφανείς έκτακτες καταστάσεις και πρέπει όλοι μας να συμβάλλουμε ουσιαστικά στην διατήρηση των τοπικών επιχειρήσεων καθώς και στην άμεση ανάγκη της διασφάλισης χιλιάδων θέσεων απασχόλησης. 





« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια