ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Παρασκευή 8 Μαΐου 2020

Απαγόρευση μουσικής προαναγγέλουν οι πνευματικοί δημιουργοί μετά την απαξίωσή τους από το ΥΠΠΟΑ

Απαγόρευση μουσικής προαναγγέλουν οι πνευματικοί δημιουργοί μετά την απαξίωσή τους από το ΥΠΠΟΑ


Πνευματικοί Δημιουργοί: Γενική Απαγόρευση των έργων μας εφόσον δεν μας υπολογίζει η κυβέρνηση...

Την απαγόρευση σε όλη την επικράτεια της μετάδοσης των μουσικών τους έργων προαναγγέλουν οι Πνευματικοί Δημιουργοί (συνθέτες & στιχουργοί) μετά τις ανακοινώσεις της Υπουργού Πολιτισμού, κ. Μενδώνη, και την ουσιαστική απαξίωση της δουλειάς τους με την μη συμπερίληψη του κλάδου τους στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης.

Για ακόμη μία φορά η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έρχεται σε μετωπική σύγκρουση με τους ανθρώπους του Πολιτισμού, με όσους ουσιαστικά μας έκαναν συντροφιά στις δύσκολες μέρες της καραντίνας είτε μέσω τηλεόρασης, είτε μέσω ραδιοφώνου, είτε μέσω internet με τα τραγούδια τους.

Για άλλη μία φορά η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τον Πολιτισμό μας με ρεβανσισμό, θεωρώντας πως το σύνολο των Πνευματικών Δημιουργών προέρχεται από τον χώρο της Αριστεράς και βρίσκοντας τρόπους να τους εκδικηθεί και να τους εξαφανίσει.

Η Πρωτοβουλία Δημιουργών και Κληρονόμων 450+ με ανακοίνωσή της δηλώνει έτοιμη για κλιμάκωση των αντιδράσεων και για “καθολική απαγόρευση των έργων μας” αν δεν υπάρξει όπως αναφέρει εντός των ημερών κάποια συμπληρωματική ανακοίνωση από το ΥΠΠΟΑ ή από άλλα Υπουργεία.

Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν...

ΚΑΜΙΑ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΤΡΑ-ΚΑΜΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ-ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΩΣ ΑΦΑΝΙΣΜΟΣ ΣΤΙΧΟΥΡΓΩΝ-ΣΥΝΘΕΤΩΝ-ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΓΙΑ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΚΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ

Με πολλή προσοχή και αγωνία παρακολουθήσαμε την ανακοίνωση των μέτρων από την Υπουργό κα Μενδώνη.

Η μοναδική αναφορά που έγινε στον δικό μας χώρο, των συνθετών-στιχουργών, αφορούσε τα πειρατικά Sites.

Αυτό που δεν ειπώθηκε είναι πως χωρίς στήριξη -επιδότηση ή έστω δανειοδότηση των οργανισμών δικαιωμάτων όπως έγινε παντού στον κόσμο- θα γίνουν όλα τα Sites, όλα τα κανάλια, όλοι οι σταθμοί πειρατικοί, πολύ απλά γιατί δεν θα υπάρχει κανείς οργανισμός στην αγορά να μας προστατέψει.

Δεδομένου λοιπόν πως και η αρχή των συναυλιών ανακοινώθηκε χωρίς καμιά φορολογική ελάφρυνση, άρα επί της ουσίας δεν είναι εφικτή, είμαστε επισήμως άνεργοι και αστήρικτοι από μια κυβέρνηση στην οποία κοινοποιήσαμε τα προβλήματά μας από πολύ νωρίς και προτείναμε και λύσεις.

Αγαπητοί συνάδελφοι, αν δεν υπάρξει εντός των ημερών κάποια συμπληρωματική ανακοίνωση από το ΥΠΠΟΑ ή από άλλα Υπουργεία, ετοιμαστείτε για κλιμάκωση των αντιδράσεων και για καθολική απαγόρευση των έργων μας.

Θέλουμε να πιστεύουμε πως η κυβέρνηση αυτή δεν θα πάρει στα χέρια της την ευθύνη του επίσημου θανάτου ενός κερδοφόρου, φορολογούμενου και απολύτως ορατού στην οικονομία κλάδου: του κλάδου των δημιουργών του ελληνικού τραγουδιού.

Δείτε την ανάρτηση....




Ο Χρήστος Νικολόπουλος για τα μέτρα Μενδώνη: “Οι δημιουργοί παραμένουν ακάλυπτοι - Η ΕΔΕΜ για τα πνευματικά δικαιώματα είναι έργο της προηγούμενης κυβέρνησης”


«Η κυρία Μενδώνη δεν μας συμπεριέλαβε τους δημιουργούς στα μέτρα», τόνισε στην ΕΡΤ ο δημοφιλής συνθέτης Χρήστος Νικολόπουλος προσθέτοντας: «περιμέναμε μια θετική ανακοίνωση στήριξης της υπουργού» σε σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι του Πολιτισμού”.

Όπως είπε, ο κλάδος των δημιουργών δεν θα εισπράξει αυτά που δικαιούται από τους χώρους Πολιτισμού, ως πνευματικά δικαιώματα, καθώς οι τελευταίοι δε θα λειτουργήσουν κανονικά το καλοκαίρι λόγω της πανδημίας.

Αναφερόμενος στον νέο οργανισμό διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων, (ΕΔΕΜ) ο οποίος αναμένεται να λειτουργήσει από τις αρχές Ιουνίου, σημείωσε ότι δημιουργήθηκε με νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης.



Ανάρτηση “μαχαιριά” του Φοίβου Δεληβοριά για τις ανακοινώσεις Πέτσα-Μενδώνη: Επιβεβαιώθηκε το πιο μαύρο σενάριο των φόβων μας – Θα απαγορεύσουμε τα έργα μας


Οργισμένος δηλώνει σε νέα ανάρτησή του ο Φοίβος Δεληβοριάς, μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για μέτρα στήριξης των ανθρώπων του πολιτισμού, αφού όπως λέει “επιβεβαιώθηκε το πιο μαύρο σενάριο των φόβων μας”. Ο γνωστός τραγουδοποιός μάλιστα ανακοινώνει πως οι συνθέτες και οι στιχουργοί θα προχωρήσουν “σε καθολικές απαγορεύσεις των έργων μας, θα το κάνουμε μεγάλη είδηση στο εξωτερικό που -εν αντιθέσει με εδώ- όλοι οι Οργανισμοί Πνευματικών Δικαιωμάτων ενισχύθηκαν μέσα στην πανδημία” κάνοντας λόγο για την “έσχατη λύση απελπισίας στην οποία μας οδηγούν”.

Αναλυτικά η ανάρτησή του Φοίβου Δεληβοριά:

ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ;

Δυστυχώς, αγαπητοί φίλοι, το πιο μαύρο σενάριο των φόβων μας επιβεβαιώθηκε.

Τίτλοι τέλους για τους συνθέτες-στιχουργούς.

Κανείς από τους ανθρώπους που ξέρω και ξέρετε δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς πνευματικά δικαιώματα.

Οι συνθέτες και οι στιχουργοί δεν δίνουν συναυλίες ως γνωστόν, άρα η καταστροφή τους είναι θέμα ημερών.

Κι εμείς που δίναμε, δεν μπορούμε με όποια καλή προαίρεση αυτό το καλοκαίρι (και μάλλον για ένα χρόνο και περισσότερο από τώρα) να τις κάνουμε γιατί πέραν του υγειονομικού κινδύνου, δεν βγαίνουν με τίποτα οικονομικά. Κάντε τους λογαριασμούς και θα το δείτε.Δεν μιλάω καν για τους νέους τραγουδοποιούς οι οποίοι θα συνθλιβούν.

Σας αποχαιρετώ λοιπόν.

Είμαι απελπισμένος και για μένα και την οικογένειά μου και για όλους μας.Δούλεψα μια ζωή πληρώνοντας πάντα τους φόρους μου και χωρίς να πάρω ποτέ ούτε ένα ευρώ από το κράτος. Την πρώτη φορά που -λόγω καταστροφής- χρειάζομαι ένα σχέδιο από αυτό για να μην καταστραφώ, αυτό με πολεμά.

Στη συνέντευξη ειπώθηκε κάποια στιγμή: «δεν έχει σημασία που δεν είχαμε στο πρόγραμμά μας τίποτα για τον Πολιτισμό: εκλεγήκαμε και θα εκλεγούμε πάλι». Τι νόημα είχε αυτή η φράση;Έχουν δηλ. ήδη ζυγίσει την απώλεια του τραγουδιού και των ανθρώπων του από το εθνικό γίγνεσθαι; Σκέφτηκα ότι κάτι ίσως παρανόησα εγώ.

Αυτό όμως που παρανοήθηκε σίγουρα είναι το εξής : ο Σταύρος Ξαρχάκος χρησιμοποίησε σε πρόσφατο κείμενό του τη λέξη «επαίτες» ειρωνικά, για να εξηγήσει πώς αντιμετωπιζόμαστε από τους ιθύνοντες όταν ζητάμε να μας δουν ως επαγγελματίες.Και όμως δόθηκε η εντύπωση -σε κυβερνητική συνέντευξη τύπου- πως ο ίδιος αυτοαποκαλείται «επαίτης» και «κάνει κακό στον κλάδο». Θα αλλάξουν και οι έννοιες λοιπόν, στη νέα εθνική σελίδα που ανοίγεται μετά το οριστικό τέλος του τραγουδιού;

Θα προχωρήσουμε σε καθολικές απαγορεύσεις των έργων μας, θα το κάνουμε μεγάλη είδηση στο εξωτερικό που -εν αντιθέσει με εδώ- όλοι οι Οργανισμοί Πνευματικών Δικαιωμάτων ενισχύθηκαν μέσα στην πανδημία. Είναι η έσχατη λύση απελπισίας στην οποία μας οδηγούν.

Οι άνθρωποι του τραγουδιού στήριξαν -χωρίς ποτέ να το κάνουν θέμα- πολλούς ανθρώπους στην καταστροφή τους. Σας ευχαριστούμε από την καρδιά μας για τη δική σας στήριξη.

Θα τη χρειαστούμε έμπρακτα και τις επόμενες μέρες: αν δεν ανακοινωθεί άμεσα κάτι για την ενίσχυση των Οργανισμών Πνευματικών Δικαιωμάτων, θέλουμε να μας βοηθήσετε όλοι στην μαζική απαγόρευση των τραγουδιών μας.Και σε όποιο άλλο μέτρο προστασίας της ζωής μας -μαζικές μηνύσεις κλπ- αποφασίσουμε.

[ads-post]

Ανέλαβαν δράση Άδωνις Γεωργιάδης εναντίον Φοίβου Δεληβοριά και Άρης Πορτοσάλτε κατά Σταύρου Ξαρχάκου



Έπιασαν “δουλειά” λοιπόν ενοχλημένοι προφανώς από την σφοδρή κριτική των δύο σπουδαίων καλλιτεχνών και ανθρώπων του Πολιτισμού, κατά της κυβερνητικής έπαρσης, αδιαφορίας και υποκρισίας, στον Πολιτισμό και τους ανθρώπους που υπηρετούν την Τεχνη, Άδωνις Γεωργιάδης και Άρης Πορτοσάλτε και φυσικά τα έκαναν ακόμα χειρότερα, εμβαθύνοντας ακόμα περισσότερο τη ρήξη των καλλιτεχνών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, την κυβέρνηση και τη ΝΔ…

Η απόφαση του Φοίβου Δεληβοριά να σταματήσει την καλλιτεχνική του δημιουργία λόγω των απαράδεκτων αποφάσεων της κυβέρνησης για τη (μη) στήριξη του πολιτισμού προκάλεσε την οργή του Άδωνι Γεωργιάδη.

«Ο Φοίβος Δεληβοριάς δεν εκπροσωπεί ούτε τα συμφέροντα των καλλιτεχνών, ούτε τους καλλιτέχνες, εκπροσωπεί ένα τυφλό μίσος κατά της κυβερνήσεως» έλεγε το πρωί στο Open o υπουργός Ανάπτυξης, κ. Αδωνις Γεωργιάδης. «Δικαίωμά του αλλά καταλαβαίνουμε περί τίνος πρόκειται. Δεν μιλάμε περί αγωνίας του καλλιτεχνικού κόσμου» συνέχισε ο υπουργός.

Βέβαια ο Φοίβος Δεληβοριάς είναι πρόεδρος στον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων ΕΔΕΜ, αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για τον κ. Γεωργιάδη, ενώ δεν είναι μόνο ο Φοίβος Δεληβοριάς από τους καλλιτέχνες ο οποίος επικρίνει την κυβέρνηση.

Ο Φοίβος Δεληβοριάς είναι καλός μόνο όταν χρησιμοποιείται ως προεκλογικό φόντο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτό τουλάχιστον φαίνεται να πιστεύει ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης που σε συνέντευξή του ανέφερε αμέτρητες φορές τον Φοίβο Δεληβοριά με μεγάλη πίκρα.

Δείτε στο video τι ανέφερε σε πρωινή εκπομπή του Open...



Από κοντά και ο Αρης Πορτοσάλτε

Ενοχλήθηκε ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ 100.3 από τον Σταύρο Ξαρχάκο. Από τα λεγόμενα του συνθέτη που, κατά τον Αρη Πορτοσάλτε, είναι «παρόλες». «Παρόλες», ναι. Και κατηγορούσε συλλήβδην τους καλλιτέχνες που διαμαρτυρήθηκαν χθες στο Σύνταγμα. Δεν είναι αντιπολίτευση αυτή έλεγε προτρέποντας τους ακροατές του να παραμείνουν στη συχνότητα ώστε να ακούσουν μετά από λίγο τον ίδιο να κάνει πραγματική αντιπολίτευση.

Η απάντηση στον κ. Γεωργιάδη ήρθε άμεσα από την Πρωτοβουλία Δημιουργών και Κληρονόμων 450+, όπου σε νέα τους ανακοίνωση αναφέρουν:

ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΔΩΝΙ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΦΟΙΒΟ ΔΕΛΗΒΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΥΝΘΕΤΩΝ-ΣΤΙΧΟΥΡΓΩΝ ΠΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙ

Μετά την απόλυτα απαξιωτική στάση της υπ. πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και του κυβερνητικού εκπροσώπου κου Πέτσα, απέναντι στον μεγάλο μας συνθέτη, Σταύρο Ξαρχάκο, ακούσαμε τις ψευδείς και υβριστικές δηλώσεις του υπουργού ΄Αδωνι Γεωργιάδη για τον συνάδελφο μας και πρόεδρο του ΔΣ του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης των Δημιουργών ΕΔΕΜ, Φοίβο Δεληβοριά.

Ο κος Γεωργιάδης, κομματικοποιώντας το πρόβλημα μας, είπε ψευδώς πως ο Φ. Δεληβοριάς δεν εκπροσωπεί κανέναν καλλιτέχνη, ενώ γνωρίζει ότι εκτός από εκλεγμένος πρόεδρος του Σωματείου ΑΣΜΑ 450+ που εκπροσωπεί την πλειοψηφία των Ελλήνων δημιουργών, είναι και εκλεγμένος πρόεδρος του ΟΣΔ ΕΔΕΜ,του φορέα που θα διαδεχτεί την ΕΥΕΔ που εκπροσωπεί την μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων δημιουργών, από τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Ξαρχάκο έως τους νέους δημιουργούς από όλα τα είδη τραγουδιού.

Με λιγα λόγια ο Φ. Δελήβοριάς εκλέγεται από τους συναδέλφους του ξανά και ξανά προφανώς γιατί τον εμπιστευόμαστε και τον επιλέγουμε για να μας εκπροσωπεί. Και θα συνεχίσουμε να εκλέγουμε όποιους εκπροσώπους θέλουμε, εφόσον απ’όσο γνωρίζουμε ευτυχώς υπάρχουν ακόμα συλλογικές εκπροσωπήσεις.

Τόσο οι προσβολές απέναντι στον Στ. Ξαρχάκο, όσο και απέναντι στον Φ. Δεληβοριά, έρχονται να επιβεβαιώσουν την πλήρη απαξίωση της κυβέρνησης στους καλλιτέχνες της χώρας, που τους θυμάται μόνο όταν έχει να καρπωθεί επικοινωνιακά.

Ο χώρος μας δεν είναι κομματικοποιημένος ,ο δε Δεληβοριάς δεν στηρίζεται από κανένα κόμμα. Έχει δει όλους τους αρχηγούς κομμάτων, το ίδιο και τον σημερινό Πρωθυπουργό από το 2013 για το λιμνάζον θέμα των δικαιωμάτων.

Ο κος Υπουργός ξέρει πολύ καλά από πρώτο χέρι τις ως τώρα παλινωδίες της κυβέρνησης στο θέμα αδειοδότησης και ενίσχυσης της ΕΔΕΜ. Ξέρει πάρα πολύ καλά και για την προσπάθεια η ΕΔΕΜ να ξαναγίνει ΑΕΠΙ με τη βοήθεια ιδιωτών. Μπορεί να ενημερώσει την κοινή γνώμη αρμοδίως για το θέμα και μπορούμε να τον βοηθήσουμε σ’ αυτό. Όλα αυτά εξηγούν την οργή -καθόλου τυφλή- του συνόλου των δημιουργών.

Το θέμα τώρα είναι άλλο-και είναι τραγικό. Είναι γνωστή η ολόψυχη στήριξη του ελληνικού τραγουδιού σε όλους τους πληττόμενους συμπολίτες και στα υγειονομικά μέτρα της κυβέρνησης. Στηρίζουμε επίσης τις επιχειρήσεις που ζουν χρησιμοποιώνας τη μουσική μας και επλήγησαν ανεπανόρθωτα.

Επειδή λοιπόν πολλοί στιχουργοί και συνθέτες είναι ηλικιωμένοι, άλλοι χρειαζονται περίθαλψη, οι περισσότεροι δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρειώδη, ζητάμε απλώς ο, τι συνέβη διεθνώς: μικρή ενίσχυση εν μέσω πανδημίας των οργανισμών μας, για να μην κλείσουν, για να μην βρεθούν τόσοι άνθρωποι στο δρόμο.

Όχι λοιπόν πολιτικά παιχνίδια με την νόμιμη επιβίωσή μας.Ασπαστήκαμε πρώτοι τα μέτρα για τη δημόσια υγεία και θα τα σεβαστούμε ως το τέλος.Δεν θα ανταποδώσουμε τις προσβολές, θα απαντήσουμε με κινητοποιήσεις, απαγορεύσεις, δικαστικά μέσα και πανευρωπαϊκή ευαισθητοποίηση. Είναι αδιανόητο τα Υπουργεία Ανάπτυξης, Οικονομικών και Πολιτισμού να είναι απέναντί μας σε ζητήματα επιβίωσης.

Εμείς στην Τέχνη μας έχουμε έναν αλάθητο κριτή: τον Χρόνο. Θα δείξει ο χρόνος λοιπόν ποιος και πόσο σέβεται και το σήμερα αυτού του τόπου και το αύριο.

Όποια απαγόρευση και να αποφασίσουμε, θα βρούμε τον τρόπο να είμαστε κοντά στον κόσμο που πλήττεται.

Σταμάτης Κραουνάκης:"Βγήκε η Υπουργός καναπές και μοίρασε ψίχουλα"


Σε σημερινή του ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες επικρότησε τις πρωτοβουλίες του Δήμου Λαρισαίων για τον πολιτισμό, αναφέρει:

Καλημερα μαςΑπασφαλισα εγω,Απασφαλισε ο Ξαρχακος,Απασφαλισε ο ΔεληβοριαςΒγηκε Η Υπουργος καναπες και μοιρασε ψιχουλαΚαι σημερα επιτοκιο το ΑδωνιςΕιμαστε ολοι Συριζα?😂😂😂😂😂😂😂Θα το ΠΑΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣΔε θα δολοφονησουν τους ΚαλλιτεχνεςΔεν ειμαστε ΕπαιτεςΦιλια Κοσμε



Δήμητρα Γαλάνη: «Είναι λίγη η παρουσία της κύριας Μενδώνη. Ψάχνουμε υπουργό»


Και η Δήμητρα Γαλάνη πρόσθεσε τη φωνή της στις διαμαρτυρίες των ανθρώπων του πολιτισμού για τη στάση που τηρεί η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο σχετικά με τις συνέπειες που υφίστανται από την πανδημία του κορωνοϊού.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84 και τη Μαργαρίτα Μυτιληναίου, η αγαπημένη τραγουδίστρια δεν μάσησε τα λόγια της. Αντιθέτως, υπογράμμισε χωρίς περιστροφές ότι «κακά τα ψέματα, έπρεπε το υπουργείο Πολιτισμού να έχει έγκαιρα σκεφτεί όλα τα δεδομένα κι όχι να ψάχνει τώρα για λύσεις, οι οποίες μάλιστα είναι και μισές. Τέλος πάντων, τακτοποιήσεις μπορούσαν να γίνουν σε ουδέτερο χρόνο, όχι τώρα. Με τη λέξη τακτοποίηση εννοώ του καταχώρηση δεδομένων του χώρου, μητρώα, κωδικοποιήσεις κτλ. Ωραία είναι αυτά, αλλά οι άνθρωποι πεινάνε, δεν έχουν να θρέψουν τις οικογένειές τους. Πρέπει να συμβεί κάτι άμεσα. Μιλάω για όλους τους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στον Πολιτισμό, όχι μόνο για το δικό μας χώρο. Ο χώρος του τραγουδιού όχι μόνο χτυπιέται, αλλά δεν ξέρει και πότε θα ξαναβγάλει το ψωμί του. Και, αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό».

Όσον αφορά στις συνέπειες λόγω της πανδημίας, η Δήμητρα Γαλάνη επισήμανε ότι «έχει πάθει μεγάλη ζημιά ο χώρος μας. Η ζημιά αυτή δεν ξέρουμε πού θα βγάλει, είναι αχαρτογράφητο τοπίο ακόμη η κατάσταση, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως. Απλά εδώ, επειδή υπήρχε μεγάλη δραστηριότητα, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω των "ανοιχτών χώρων", μένουν στον αέρα μουσικοί, τεχνικοί και γραφεία παραγωγής- χωρίς να αναφερθώ ιδιαίτερα σ' εμάς τους καλλιτέχνες, που κι εμείς οι ίδιοι ζούμε από αυτό που κάνουμε. Ξαφνικά όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι, όλες οι ειδικότητες γύρω από τη μουσική βιομηχανία είναι στον αέρα κανονικά».

Η Δήμητρα Γαλάνη επισήμανε ότι υπήρξε ολιγωρία της Πολιτείας, λέγοντας ότι «πίσω από όλα αυτά, όσον αφορά εμάς τους καλλιτέχνες, τους ερμηνευτές και τους δημιουργούς, φαίνεται η απίστευτη κρατική ολιγωρία. Όλα αυτά τα χρόνια φωνάζουμε για το θέμα των δικαιωμάτων. Αν ήταν τακτοποιημένα κι ήμασταν σοβαρή χώρα σε αυτά, τώρα - στην πολύ δύσκολη συγκυρία- θα μπορούσαν να το κράτος και οι υπηρεσίες του να δώσουν ένα κομμάτι ψωμί στους δημιουργούς μας. Εάν τα δικαιώματα λειτουργούσαν σωστά, όλος αυτός ο ορυμαγδός αναμεταδόσεων τραγουδιών από τα ραδιόφωνα, από τις τηλεοράσεις, από οπουδήποτε, ο δημιουργός θα έπαιρνε έγκαιρα τα νόμιμα δικαιώματά του. Έτσι όπως είναι η κατάσταση διαμορφωμένη όλα είναι ξέφραγο αμπέλι. Ο καθένας παίρνει και χρησιμοποιεί το προϊόν σου, τον κόπο σου ανεξέλεγκτα χωρίς να αποδίδει τίποτα και σε κανέναν».

Τάχθηκε, δε, αναφανδόν υπέρ των θέσεων του Φοίβου Δεληβοριά, τονίζοντας ότι «έπρεπε να βγει τώρα το Υπουργείο Πολιτισμού και να πει "στηρίζουμε το ελληνικό τραγούδι, την ελληνική μουσική και την ελληνική γλώσσα". Για παράδειγμα, στη Γαλλία, το γαλλικό κράτος για να προστατεύσει τη γλώσσα του ορίζει στα Μέσα 70% γαλλόφωνο ρεπερτόριο και 30% ξένο. Στηρίζει τη γλώσσα του, στηρίζει τον πολιτισμό του. Εδώ θέλουμε το Υπουργείο Πολιτισμού ενεργό, όχι στα πρακτικά. Για τα πρακτικά είναι το υπουργείο Εργασίας. Τα Σωματεία θα ασκήσουν τις πιέσεις που πρέπει να ασκήσουν. Εδώ χρειάζεται το υπουργείο Πολιτισμού και δεν ακούμε τίποτα. Γι' αυτό υπάρχει βαθιά δυσαρέσκεια και λυπάμαι που το λέω- τα είπε ο Σταύρος Ξαρχάκος πάρα πολύ καλά- είναι λίγη η παρουσία της κύριας Μενδώνη. Ψάχνουμε Υπουργό. Ψάχνουμε για Υπουργό Πολιτισμού. Είναι έντονο και σκληρό αυτό που λέω, αλλά απευθυνόμαστε σε μία κυβέρνηση η οποία ακούει».


Λούκα Κατσέλη: "Χρειάζονται δομές που να εξασφαλίζουν και να στηρίζουν καλλιτέχνες και νομοθετικές ρυθμίσεις"

Μιλώντας στην εκπομπή "Open Ελλάδα" η νέα Γενική Διευθύντρια του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης ΕΔΕΜ, η οποία αναλαμβάνει την εκπροσώπηση των δημιουργών μετά την ΕΥΕΔ, κ. Λούκα Κατσέλη, ανέφερε πως ο χώρος των Πνευματικών Δημιουργών Μουσικών Έργων είναι ιδιαίτερος και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε "Χρειάζονται δομές που να εξασφαλίζουν και να στηρίζουν καλλιτέχνες και νομοθετικές ρυθμίσεις".

Δείτε αναλυτικά όσα ανέφερε η κ. Κατσέλη στο Open:



Τελικά μήπως μία γενικευμένη απαγόρευση αναπαραγωγής μουσικών έργων από τους δημιουργούς είναι η απάντηση στα προβλήματά του χώρου τους;


Όταν δεν εκτιμούν την παρουσία σου, θα εκτιμήσουν την απουσία σου...



Γράφει για την larisacitynews.GR
Νίκος Παπαδόπουλος






« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια