ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Σάββατο 9 Μαΐου 2020

Λάρισα: Εξαιρετικά καλά πάνε τα φυτρώματα στα βαμβακοχώραφα


Πολύ ικανοποιημένοι οι αγρότες που επέλεξαν για μια ακόμα χρονιά να σπείρουν βαμβάκι και μάλιστα εν μέσω πανδημίας, ωστόσο όπως λένε το... ταμείο θα γίνει το φθινόπωρο με τις τιμές και τις αποδόσεις.

Η γενική εικόνα δείχνει ότι η καλλιέργεια εξελίσσεται ομαλά σε όλη τη χώρα, λίγοι μόνον παραγωγοί μένει να σπείρουν, ενώ σε κάποιες περιοχές όπως η Αιτωλοακαρνανία για παράδειγμα όπου υπάρχουν βαμβακοχώραφα, οι αγρότες που έσπειραν είναι ήδη αντιμέτωποι με την έλλειψη νερού, καθώς αρκετά ΤΟΕΒ δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα.

Η ζέστη που έρχεται από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να επιδράσει θετικά στα φυτά, που χρειάζονται πολλά νερά και υψηλές θερμοκρασίες.

Εδώ και είκοσι ημέρες έχει ολοκληρωθεί η σπορά βάμβακος στην Λάρισα.

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρώην πρόεδρος του ΑΣ Λαρισαίων Αγροτών και πολύπειρος παραγωγός, κ. Χρήστος Σιδερόπουλος, τα φυτρώματα πάνε πολύ καλά, δεν παρατηρούνται προβλήματα στις καλλιέργειες και όλοι οι βαμβακοπαραγωγοί εμφανίζονται ικανοποιημένοι.

Όπως εξηγεί ο ίδιος σε κάποιες περιοχές έπεσαν βροχές αυτό το εισοαήμερο, οι οποίες ήταν άκρως ευεργετικές για τους παραγωγούς, αφού δεν υποχρεώθηκαν να ποτίσουν παραπάνω, με αποτέλεσμα τις οικονομίες κλίμακος στο συνολικό κόστος.

[ads-post] 

Ο κ. Σιδερόπουλος που έχει εικόνα και από άλλες περιφέρειες της χώρας, εκτιμά πως τα στρέμματα με βαμβάκια φέτος θα έχουν μια μείωση από πέρσι, επειδή υπάρχει κόσμος που φοβήθηκε να σπείρει λόγω της γενικότερης κατάστασης με τον κορονοϊό.

Το 2019 δηλώθηκαν σχεδόν 3 εκατ. στρέμματα, για την ακρίβεια 2,97 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να κατρακυλήσει το πόσο της ειδικής ενίσχυσης στα επίπεδα των 65 ευρώ το στρέμμα.

Όπως λέει ο κ. Σιδερόπουλος, πρέπει να γίνονται έλεγχοι στις δηλωμένες εκτάσεις και η ειδική ενίσχυση να πηγαίνει στους πραγματικούς παραγωγούς.

Έτσι, λέει ο ίδιος, θα αυξηθεί και το ποσό της ειδικής ενίσχυσης, πάνω από τα 70 ευρώ το στρέμμα.


Πηγη: agrotypos.gr






« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια