ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020

ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Λάρισας: «Προχειρότητα και ερασιτεχνισμοί της κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολείων»


«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτόγνωρη επίδειξη ανικανότητας της κυβέρνησης σε ότι αφορά την έναρξη και ασφαλή λειτουργία του δημόσιου σχολείου», τονίστηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Λάρισας.


Ο Συντονιστής Γραμματέας, Βασίλης Ζωγράφος ανέφερε συγκεκριμένα τα εξής:

«Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για την προχειρότητα και για την ερασιτεχνική αντιμετώπιση από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα όπως είναι η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, σε μια χρονική στιγμή που υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων εξαιτίας της πανδημίας του κορονο’ι’ού.

Η ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Ν. Λάρισας θεωρεί πως βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτόγνωρη επίδειξη ανικανότητας της κυβέρνησης να διαχειριστεί μια υγειονομική κρίση.

Μιλάμε για «θέατρο του παραλόγου» γιατί όλα είναι στον αέρα σε οτι αφορά την έναρξη και ασφαλή λειτουργία του δημόσιου σχολείου.

Είναι κεφαλαιώδες ζήτημα η προστασία των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Συμμεριζόμαστε την κραυγή αγωνίας των δημάρχων, που δεν βλέπουν πως είναι δυνατόν να φτάσουν οι μάσκες εγκαίρως στα σχολεία.

Θεωρούμε ακατανόητους τους χειρισμούς του υπουργείου Εσωτερικών, του κ. Θεοδωρικάκου, όσο και του προέδρου της ΚΕΔΕ κ. Παπαστεργίου.

Απο το κείμενο πρόσκλησης προς τους προμηθευτές που συνέταξε η ΚΕΔΕ προκειμένου αυτοί να υποβάλουν τις προσφορές, δεν προκύπτει οτι η διενέργεια διαγωνισμού και η παράδοση των μασκών στα σχολεία θα έχει πραγματοποιηθει μέχρι την 7η Σεπτεμβρίου.

Η ΚΕΔΕ είναι γνωστό οτι ως αυτοδιοικητικό όργανο δεν διαθέτει μηχανισμό για κεντρικές προμήθειες.

Το σωστό ήταν να γίνει η ανάθεση της διαγωνιστικής διαδικασίας απο τους δήμους, ώστε να ενισχυθούν και οι τοπικές βιοτεχνίες και επιχειρήσεις.

Δεν είναι μόνο οι μάσκες, εκφράζουμε την ανησυχία μας πως θα υπάρξουν σοβαρές ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό, αντισηπτικά, είδη καθαριότητας, ενώ οι προσλήψεις των καθαριστριών θα γίνουν στις 5 και Σεπτεμβρίου,με τους εκπαιδευτικούς να βρίσκονται ήδη στα σχολεία.

Η ατομική ευθύνη πλέον είναι αστείο να λέγεται για μικρά παιδιά. Προέχει η προστασία της υγείας και το μορφωτικό δικαίωμα των παιδιών μας.

Βρισκόμαστε μπροστά σε.μια επιτελική σύγχυση του κυβερνητικού επιτελείου.

Η ΝΕ καλεί τους γονείς να εχουν εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς, καθώς είναι βέβαιο οτι θα κάνουν το καλύτερο για την προστασία της υγείας των παιδιών τους.

Η κυβέρνηση καλείται να απαντήσει υπεύθυνα σε δύο ερωτήματα που τίθενται από όλη την εκπαιδευτική κοινότητα και τους γονείς:

1* Πώς γίνεται τον περασμένο Μαιο με λίγες δεκάδες κρούσματα να αποφάσισε να ανοίξει τα σχολεία με μέγιστο αριθμό 15 μαθητές ανά τμήμα και σήμερα είναι έτοιμη να ανοίξει τα σχολεία με 20 – 25 μαθητές, ίσως και περισσότερους σε κάποιες περιπτώσεις;

2* Πώς γίνεται σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος 20 τ.μ. να ισχύει ο περιορισμός των τριών ατόμων και σε μια αίθουσα διδασκαλίας των 40 τ.μ. – στην καλύτερη περίπτωση – να στοιβάζονται 20 και 25 μαθητές με τους δασκάλους και καθηγητές τους;».

[ads-post] 

Η εισήγηση της Ερμίνας Μαγαλιού

Από την πλευρά της, η Ερμίνα Μαγαλιού, Συντονίστρια του Τμήματος Παιδείας της Ν.Ε., τόνισε τα εξής:

«Η παρέμβαση της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας εκκινεί από το αίσθημα ευθύνης ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε η πραγματικότητα της πανδημίας να απειλήσει τη δημόσια υγεία, την οικονομία, τις κοινωνικές μας σχέσεις και τη δημοκρατία.

Στη συγκυρία αυτή της πανδημίας δε νομιμοποιούμε τη ρητορική ότι ο πολίτης βρίσκεται μόνος του απέναντι στην ατομική του ευθύνη. Η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου βρίσκεται πρωτίστως απέναντι στη δική της κυβερνητική ευθύνη για την προστασία του μαθητικού και εκπαιδευτικού δυναμικού και των οικογενειών τους, όσον αφορά στην έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς.

Δυστυχώς, παρά την κρισιμότητα των υγειονομικών συνθηκών και την επικινδυνότητα της πανδημίας, επιβεβαιώθηκε από τους λόγους και τα έργα της ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα ουσιαστικό σχέδιο για το άνοιγμα των σχολείων, το οποίο συνδέεται απόλυτα με τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Η κυβέρνηση είχε τρεις ολόκληρους μήνες στη διάθεσή της, ώστε να σχεδιάσει την έναρξη της σχολικής χρονιάς με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην μετατραπούν τα σχολεία παράγοντας περαιτέρω εξάπλωσης της επιδημίας στην κοινότητα.

Αν λάβουμε υπόψη τις παλινωδίες της κυβέρνησης για το πότε θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι, τις ανακολουθίες για την υποχρεωτικότητα και τη διανομή των μασκών, την παραπλάνηση της κοινής γνώμης από τα πιο επίσημα χείλη για τον ψευδο-Μέσο Όρο των 17 μαθητών στις σχολικές αίθουσες, καταλαβαίνουμε ότι η ΝΔ συνεχίζει να μένει προσδεδεμένη σε νεοφιλελεύθερα ιδεολογήματα που υποτιμούν τη μέριμνα για τα δημόσια αγαθά, όπως είναι η παιδεία και η υγεία του λαού. Αν μάλιστα προσθέσουμε την αποτυχημένη έναρξη της τουριστικής περιόδου και την παραμέληση της θωράκισης της δημόσιας υγείας, προκειμένου να ενισχύσει την ετοιμότητα του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, ανησυχούμε για τον ανεπαρκή σχεδιασμό επιστροφής στις τάξεις. Διαβλέπουμε ότι οι πολιτικές επιλογές της ΝΔ αφήνουν τη μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα επίσης αθωράκιστη.

Καταγγέλλουμε συγκεκριμένα ότι η απόφαση της κυβέρνησης να πάρει πίσω τα οικονομικά ποσά που έδωσε στους δήμους για την αγορά μασκών προκειμένου να αναλάβει η ΚΕΔΕ τη διανομή τους είναι σκανδαλώδης και προκαλεί ανησυχίες για έλλειψη υγειονομικού υλικού, όχι μόνο μασκών αλλά και αντισηπτικών και ειδών καθαριότητας.

Δεν υπάρχουν τα εχέγγυα ότι η παράδοση των μασκών θα έχει πραγματοποιηθει μέχρι την 7η Σεπτεμβρίου. Η ΚΕΔΕ είναι γνωστό οτι ως αυτοδιοικητικό όργανο δεν διαθέτει μηχανισμό για κεντρικές προμήθειες ώστε να διαφαίνεται ότι όλα αυτά μπορούν να γίνουν τόσο γρήγορα.

Καταγγέλλουμε δε ότι οι προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας θα προχωρήσουν μετά το άνοιγμα των σχολείων, στις 5 Σεπτέμβρη. Σε μια περίοδο αυξημένων απαιτήσεων καθαριότητας τα σχολεία δεν θα έχουν προσωπικό καθαριότητας, πολιτική επιλογή ή πλημμέλεια που δείχνει ότι οι εκπαιδευτικοί του δημόσιου σχολείου, που επιστρέφουν αύριο στα σχολεία, αξιολογούνται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, χωρίς να είναι η προστασία της υγείας τους πρώτη φροντίδα της κυβέρνησης. Θα πρέπει μάλιστα να ληφθεί υπόψη ότι στα γραφεία των συλλόγων των εκπαιδευτικών των περισσότερων σχολικών κτιρίων της χώρας δεν υπάρχει δυνατότητα χώρου για την τήρηση των προβλεπόμενων αποστάσεων μεταξύ τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία διατύπωσε προτάσεις για την προετοιμασία των εκπαιδευτικών δομών έναντι των υγειονομικών προκλήσεων της πανδημίας, ενώ οι ομοσπονδίες και τα πρωτοβάθμια σωματεία δασκάλων και καθηγητών προειδοποιούσαν για την προετοιμασία και την οργάνωση των αναγκαίων μέτρων. Αναμενόταν να προκριθούν άλλες λύσεις για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

Προκειμένου να τηρούνται τα θεσπισμένα μέτρα της τήρησης των αποστάσεων περιμέναμε την απόφαση της κυβέρνησης για μείωση του αριθμού των μαθητών ανά σχολικό τμήμα, μαζί με την ταυτόχρονη διασφάλιση των επιπλέον αναγκαίων προσλήψεων, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός στις σχολικές αίθουσες. Θυμίζουμε ότι το 74% του συνόλου του μαθητικού πληθυσμού παρακολουθούν τα μαθήματα τους σε αίθουσες άνω των 17 μαθητών. Αυτό σημαίνει ότι 1 εκ. μαθητές θα στοιβάζονται με δική τους ευθύνη. Απαιτείται να λειτουργήσουν τμήματα μέχρι 15 μαθητών.

Γι’ αυτό είναι αναγκαία η εξασφάλιση επιπρόσθετων σχολικών αιθουσών. Σε όλη την επικράτεια υπάρχουν ανενεργές σχολικές μονάδες, άδειες αίθουσες σε σχολεία που λειτουργούν κ.α. Η ίδια δυσκολία τήρησης των αποστάσεων ισχύει και για τα γραφεία των συλλόγων διδασκόντων και του διοικητικού προσωπικού στις Διευθύνσεις. Επιβάλλεται η οργάνωση του συντονισμού της συνεργασίας των περιφερειακών διευθύνσεων με τους δήμους και άλλους κοινωνικούς φορείς γι’ αυτό το σκοπό.

Η κυβέρνηση έπρεπε να μεριμνήσει για τη συγκρότηση ενός συντονιστικού οργάνου Παιδείας – Υγείας ανά Δήμο, το οποίο σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και την Πολιτική Προστασία θα παρακολουθούν την εξέλιξη της νόσου και θα προχωρούν σε κατά τόπους στοχευμένες παρεμβάσεις. Είναι επιτακτική ανάγκη να δοθεί άμεσα και να τηρηθεί αυστηρά πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ με όλες τις οδηγίες για τη λειτουργία των σχολείων.

Η κυβέρνηση πρέπει να αυξήσει άμεσα τις δαπάνες για την Εκπαίδευση.

Θα πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει στην έκτακτη οικονομική επιχορήγηση στις σχολικές επιτροπές. Να μεριμνήσει για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας στις σχολικές μονάδες. Και να εξετάσει την ανάγκη εξασφάλισης υλικοτεχνικού εξοπλισμού για τους/τις εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες χωρίς δική τους δαπάνη, αν αναγκαστούν από τις συνθήκες να πραγματοποιήσουν εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση.

Για την προστασία της υγείας των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας καθίσταται απαραίτητη η χορήγηση δωρεάν μασκών σε καθημερινή βάση σε μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς, η διενέργεια δωρεάν τεστ σε όλους τους/τις εκπαιδευτικούς, πριν την έναρξη των μαθημάτων, και επαναλαμβανόμενων δειγματοληπτικών τεστ για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας. Προτεινόμενο προληπτικό μέτρο είναι η θερμομέτρηση όλων των εισερχομένων στα σχολεία.

Ο πλημμελής τρόπος, με τον οποίο διαχειρίζεται η κυβέρνηση της ΝΔ την προετοιμασία της επιστροφής στα θρανία, είναι απόρροια των πολιτικών της επιλογών. Η νεοφιλελεύθερη πολιτική στοχεύει στην υποχώρηση του δημόσιου χαρακτήρα της Εκπαίδευσης και την εισχώρηση των ισχυρών οικονομικά παραγόντων στον έλεγχο των εκπαιδευτικών διαδικασιών. Αυτό προκύπτει τόσο από την αδιαφάνεια, με την οποία γίνεται η διαχείριση της προμήθειας και της παράδοσης των μασκών, όσο και για το εσπευσμένο ευχαριστώ της υπουργού Παιδείας σε συγκεκριμένο επιχειρηματία για τα περιβόητα παγουρίνο, τα οποία με έναν τραγελαφικό τρόπο αναδεικνύονται σαν το επικείμενο ισχυρό όπλο της κυβέρνησης στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

Για την κυβέρνηση της ΝΔ ο χώρος της Παιδείας προσφέρεται για εμπορευματοποίηση προς όφελος των μεγάλων ολιγαρχών που τη στηρίζουν. Δεν ενδιαφέρεται για την αναβάθμιση της Εκπαίδευσης, γιατί ο νεοφιλελευθερισμός δεν την αντιμετωπίζει ως κοινωνικό αγαθό. Αυτό τεκμαίρεται σήμερα από το σκάνδαλο των κατεστραμμένων απουσιολογίων σε ιδιωτικό κολλέγιο. Τεκμαίρεται όμως κυρίως από το ν/σ για τα ιδιωτικά σχολεία που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση και προβλέπει την απόλυτη απουσία ελέγχου των ιδιωτικών σχολείων. Η κυβέρνηση αντί να ενσκήψει στο σχεδιασμό για την ασφαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς ψήφισε αυτό το ν/σ, που είναι προς την κατεύθυνση του σχεδίου Πισσαρίδη για την ενίσχυση των ιδιωτικών συστημάτων Υγείας, Παιδείας και Ασφάλισης όπως είναι και η εξίσωση των τίτλων σπουδών των κολλεγίων με τους τίτλους των δημόσιων Πανεπιστημίων.

Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας ξέρουν πολύ καλά μαθηματικά για να παραπλανήσουν το λαό ότι δε χρειάζονταν επιπρόσθετες δαπάνες για το άνοιγμα των σχολείων στο δεύτερο κύμα της πανδημίας. Προτιμά να τινάξει στον αέρα την έναρξη της σχολικής χρονιάς, παρά να χρηματοδοτήσει το εκπαιδευτικό σύστημα. Εξάλλου εν καιρώ πανδημίας έσπευσε να νομοθετήσει την αύξηση του αριθμού μαθητών στην Α’/θμια και με το ξεκίνημα της φετινής χρονιάς να μην επιτρέψει τη λειτουργία ολιγομελών τμημάτων.

Στο νομό μας επτά ολιγομελή τμήματα στην Αγιά, το Μακρυχώρι, τον Πλατύκαμπο, το Συκούριο, την Κοιλάδα, Αρμένιο και την Τσαριτσάνη πρέπει να επαναλειτουργήσουν, όχι μόνο για τους/τις εκπαιδευτικούς που θα βρεθούν σε επισφάλεια, όχι μόνο για τα παιδιά που θα αλλάξουν σχολικό περιβάλλον,- κάποια από αυτά, όπως στην Τσαριτσάνη, στη Γ’ Λυκείου,- αλλά και για την οικονομική και άλλη επιβάρυνση των κηδεμόνων και κυρίως, επειδή τον καιρό της υγιεινομικής κρίσης, που το στοίχημα της μη διασποράς του ιού είναι μέλημα της παγκόσμιας κοινότητας, η κυβέρνηση αποφασίζει να εκθέτει μαθητές/τριες μίας κοινότητας στο ιϊκό φορτίο άλλων κοινοτήτων.

Τα δείγματα γραφής του Υπουργείου Παιδείας δεν είναι ευοίωνα για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας και δείχνουν το σαφή ιδεολογικό προσανατολισμό μιας ηγεσίας που αδιαφορεί για το δημόσιο αγαθό της παιδείας. Ενδιαφέρεται μόνο να στήσει το κομματικό της κράτος και στον εαυαίσθητο αυτό χώρο, γι’ αυτό η άλλη της προτεραιότητα σε περίοδο υγιειονομικής κρίσης είναι ο διορισμός Διευθυντών εκπαίδευσης με κριτήρια αμιγώς κομματικά. Προφανώς ψάχνει στα γαλάζια της παιδιά τους υποστηρικτές/κτριες που θα διαχειριστούν την ανυπαρξία απαντήσεων σε μία σειρά ερωτήματα που αφορούν την εκπαιδευτική κοινότητα και όλη την ελληνική κοινωνία από τις κυβερνητικές επιλογές την προηγούμενη χρονιά:

Παρά τη δύσκολη συνθήκη της καραντίνας η κυβέρνηση κατάθεσε νομοσχέδια που πλήττουν πολλές ειδικότητες εξοβελίζοντας μαθήματα και τις τέχνες από το σχολείο, δείχνοντας μια ηγεσία που θέλει να απογυμνώσει τα σχολεία από τη δημιουργικότητα και τη φαντασία, προσδεδεμένη σε ιδεοληψίες περί αριστερών και μη μαθημάτων και να οδηγήσει σε ιδιώτες τα παιδιά που ενδιαφέρονται να εξεταστούν στο πανελλαδικώς εξεταζόμενο Σχέδιο.

Μετά την περσινή αποτυχία περιφρούρησης των προσωπικών δεδομένων των παιδιών και των εκπαιδευτικών θα έπρεπε να είχε πλέον αποσαφηνιστεί το θεσμικό πλαίσιο εργασίας των εκπαιδευτικών στην εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση – αποκλείοντας τις κάμερες και τα online μαθήματα με σεβασμό στα δικαιώματα και την προσωπικότητα. Θα έπρεπε να είναι πλήρως ορισμένες οι ευθύνες και οι αρμοδιότητες των εκπαιδευτικών, που φυσικά δεν τους αρμόζει ο ρόλος των παιδονόμων της μάσκας.

Τα ερωτήματα είναι πολλά και το επιτελικό κράτος της ΝΔ δεν έχει τις απαντήσεις. Με παραπλανητικά μαθηματικά και ψεύδη στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων, δεν μπορούν πια να εξαπατούν τους πολίτες. Με το πρώτο κουδούνι όλοι γνωρίζουμε ότι οι εκπαιδευτικοί θα σηκώσουν χωρίς να τους αναλογεί το βάρος της προστασίας της υγείας των μαθητών και της δικής τους με την τήρηση των μέτρων. Καλούμαστε να είμαστε όλοι οι πολίτες ανώτεροι των περιστάσεων απέναντι σε μία ηγεσία που κάθε μέρα αποδεικνύεται κατώτερη».


Η παρέμβαση του Χρήστου Τσιόπα

Ο Αναπληρωτής Συντονιστής Γραμματέας της Ν.Ε., Χρήστος Τσιόπας τόνισε από την πλευρά του τα εξής:

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα ζούμε όλοι κάτω από το βάρος επιταχυνόμενων αρνητικών εξελίξεων. Οι εξελίξεις αυτές καλλιεργούν το φόβο και εντείνουν την ανασφάλεια των πολιτών για την επόμενη μέρα. Αυτό κατάφερε να κάνει η σημερινή κυβέρνηση σε διάστημα ενός χρόνου.

Μπορεί το κυβερνητικό έργο να φιλτράρεται (στο πλαίσιο προστασίας που έχει επιβάλει η επιλεκτική χρηματοδότηση των μέσων ενημέρωσης),να ωραιοποιείται, να εμφανίζεται ως σημαντικό και αποτελεσματικό αλλά η πραγματικότητα είναι σκληρή και αμείλικτη.

Και τα μηνύματα ήρθαν νωρίς. Πριν περάσουν έξι μήνες διακυβέρνησης και πριν την εμφάνιση της υγειονομικής κρίσης, το πρόσημο στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας απο θετικό έγινε αρνητικό. Και ενώ η ανεργία είχε αντιμετωπιστεί σε μεγάλο βαθμό, με το τέλος των μνημονίων και την ενεργοποίηση της οικονομικής ζωής, σήμερα βλέπουμε πάλι οι εργαζόμενοι να χάνουν τη δουλειά τους και οι νέοι να μην έχουν πρόσβαση στην εργασία. Αποτέλεσμα των κυβερνητικών χειρισμών αλλά και των επιπτώσεων της πανδημίας.

Δεν είναι απλά θέμα κυβερνητικών αδυναμιών αλλά στρατηγικών επιλογών της. Η κυβέρνηση επιτίθεται στους θεσμούς, στη δημοκρατική λειτουργία τους, στο δημόσιο χώρο, στις δημόσιες αξίες και στο δημόσιο χρήμα.

Πώς να ερμηνευτεί η λυσσαλέα επίθεση του υπουργού Εσωτερικών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στοχοποιώντας την απλή αναλογική; Κατέστησε ανενεργά τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια και τους δημάρχους εξαρτώμενους απο την κεντρική διοίκηση αφού τους αφαιρέθηκαν τα αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά.

Πώς να ερμηνευτεί η προσπάθεια της υπουργού Παιδείας για την υπονόμευση και τη υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης;

Πώς να ερμηνευτεί η προσπάθεια για την εκχώρηση δομών δημόσιας υγείας ακόμα και λίγες ημέρες πρίν το ξέσπασμα της υγειονομική κρίσης; Μετά βέβαια αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν πολλά επικοινωνιακά εργαλεία με αναφορά στο δημόσιο σύστημα υγείας, αφού όλοι κατάλαβαν πως είναι το μόνο που μπορεί να στηρίξει την υγεία των πολιτών.

Ακόμα και οι χειρισμοί της κυβέρνησης στα μεγάλα θέματα όπως το μεταναστευτικό, τα Ελληνοτουρκικά και τα θέματα εθνικής κυριαρχίας χαρακτηρίζονται απο προχειρότητα, αλχημείες, κομπασμούς και μεγάλες κουβέντες που έφεραν τη χώρα μπροστά σε αδιέξοδα και τετελεσμένα γεγονότα.

Τα ίδια και με την υγειονομική κρίση. Ενώ στα πρώτα στάδια της πανδημίας οι πολίτες (επειδή δεν εμπιστεύονταν την κυβέρνηση), με αίσθημα ευθύνης αποδέχθηκαν τα περιοριστικά μέτρα με όλες τις συνέπειές τους, οι κυβερνώντες άφησαν το χρόνο να περνά. Και φθάσαμε στο σήμερα όπου η κατάσταση φαίνεται να μήν ελέγχεται.

Ο κορονοϊός απειλεί τους πολίτες γιατί η κυβέρνηση δεν φρόντισε να δημιουργήσει ένα πλέγμα προστασίας. Και αντί να αναλάβει τις ευθύνες για τις ολιγωρίες και τις αδυναμίες της, προσπαθεί να τις μετακυλίσει στους πολίτες. Και κουνάει το δάχτυλο ιδιαίτερα στους νέους. Επισημαίνουμε πως είναι η δεύτερη επίθεση στους νέους μετά την καταπίεση, την άγρια καταστολή και τις προσβολές νέων παιδιών που ξεγυμνώνονται στους δρόμους.

Αυτά αποτελούν μεγάλη πρόκληση για τους πολίτες.

Πρέπει να σταματήσουμε όσους λεηλατούν τις ζωές μας και υπονομεύουν το μέλλον μας.

Είναι επιβεβλημένη η δημοκρατική αντίσταση, η προοδευτική συστράτευση των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων εδώ και τώρα.

Καλούμε:

  • Τους αριστερούς προοδευτικούς πολίτες που συναντήθηκαν μαζί μας τα προηγούμενα χρόνια να εμποδίσουμε ξανά το ξήλωμα των κοινωνικών και δημοκρατικών κατακτήσεων που επιχειρεί η κυβέρνηση.
  • Τους παλιούς αγωνιστές που έδωσαν μάχες για το βάθεμα της δημοκρατίας, για τα δικαιώματα, για μια καλύτερη ζωή.
  • Τους νέους να απαντήσουν στην ανέχεια που τους οδηγεί η κυβέρνηση.
  • Όσους επιθυμούν να δημιουργήσουμε μαζί μια μεγάλη προοδευτική κοινωνική πλειοψηφία με στόχο μια νέα δημοκρατική διακυβέρνηση.

Ο δρόμος είναι ένας και είναι ο δρόμος των πολλών. Είναι η ώρα της συλλογικής δράσης γιατί τελικά οι πράξεις μιλούν καλύτερα από τα λόγια.


Για τις κομματικές διαδικασίες

Στο περιθώριο της σημερινής συνέντευξης τύπου, ο Βασίλης Ζωγράφος τόνισε περαιτέρω τα εξής:

«Η πανδημία του κορωνοιού και η αύξηση των κρουσμάτων αναγκάζει το κόμμα να αναβάλλει για ένα χρονικό διάστημα ακόμη τις διαδικασίες εκτέλεσης του προγραμματισμένου Συνεδρίου του.

Συνεχίζουν όμως οι εγγραφές νέων μελών μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας isyriza.

Εκτός από την εγγραφή νέων μελών, η ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Ν. Λάρισας καλεί και όσους έχουν απογοητευθεί για διάφορους λόγους, όσους αποχώρησαν για πολιτικούς λόγους, όσους δεν συμμετέχουν διατηρώντας επιφυλάξεις, όσοι είναι μέλη και δεν μετέχουν στις κομματικές διαδικασίες, όλοι αυτοί να επιστρέψουν στην οργανωμένη ζωή του κόμματος.

Να ξαναδώσουμε την ελπίδα στον κόσμο, για ένα κόμμα της σύγχρονης ριζοσπαστικής αριστεράς, με ευαισθησία στο περιβάλλον και την οικολογία.

Για ένα κόμμα ισχυρό, αριστερό, που θα ενώνει τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη, με αρχές και πρόγραμμα διεξόδου από την κρίση, ώστε να ξαναπάρει τις τύχες της πατρίδας πάνω του, να γίνει η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία για το καλό του τόπου.

Ξέρουμε ότι υπάρχουν δυσκολίες και προβλήματα, αλλά μέσα από τον καλοπροαίρετο διάλογο και τις δημοκρατικές διαδικασίες, θα πάμε μπροστά.« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια