ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020

Χρήστος Νικολόπουλος: Ανοιχτή επιστολή με ερωτήματα για την Αυτοδιαχείριση


O καταξιωμένος συνθέτης Χρήστος Νικολόπουλος στο πλαίσιο του διαλόγου που άνοιξε το Ogdoo.gr για το φλέγον ζήτημα της διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων με ανοιχτή του επιστολή που απέστειλε, απαντά στις αιτιάσεις και τα επιχειρήματα του προέδρου του Δ.Σ της Αυτοδιαχείρησης, σημαντικού συνθέτη, Νίκου Αντύπα όπως αυτά διατυπώθηκαν στην πρόσφατη συνέντευξη του.

Στην επιστολή του, απάντηση του στο Νίκο Αντύπα, ο Χρήστος Νικολοπουλος αναφέρει αναλυτικά τα εξης:

Αξιότιμε κύριε Αντύπα, μετά τη συνέντευξη σας στο όγδοο και επειδή αναφέρεστε κυρίως στο πρόσωπό μου, είμαι αναγκασμένος να σας απαντήσω και να σας ρωτήσω ορισμένα πράγματα.

Για να μην ξεχνάτε λοιπόν, η μάλλον για να μην θυμάστε επιλεκτικά, σας θυμίζω, μετά το κλείσιμο της ΑΕΠΙ 2017 αποκτήσατε ένα μεγάλο πλεονέκτημα, αφού δεν υπήρχε άλλος οργανισμός για τα πνευματικά δικαιώματα, ήσασταν ο μοναδικός εισπρακτικός οργανισμός πνευματικών δικαιωμάτων. Δηλαδή μονοπώλιο για αρκετούς μήνες, σε ένα κλίμα απόγνωσης και πανικού που υπήρχε στο χώρο, ώσπου και δημιουργήθηκε με νόμο της τότε κυβέρνησης η ΕΥΕΔ.

Τους μήνες αυτούς λοιπόν σας δόθηκε μεγάλη ευκαιρία και μοναδικό πλεονέκτημα να αποκτήσετε μέλη. Δυστυχώς όμως δεν σας εμπιστεύτηκαν οι δημιουργοί και χάσατε την μεγάλη ευκαιρία να απορροφήσετε χιλιάδες άτομα του χώρου μας.
Οι μόνοι που μετακόμισαν σε εσάς μετά το κλείσιμο της ΑΕΠΙ ήταν περίπου 100 δημιουργοί, οι οποίοι σχεδόν όλοι επέστρεψαν πολύ σύντομα στην ΕΥΕΔ προφανώς γιατί δεν θα ήταν ευχαριστημένοι. Θέλω να σας πω επομένως, ότι γκρεμίζεται ο επίμονος ισχυρισμός σας ότι ευνοήθηκε η ΕΥΕΔ και τώρα η ΕΔΕΜ.

1η ερώτηση
Τις καταγγελίες κατά της Αυτοδιαχείρισης κύριε Αντύπα ποιος τις έκανε; Η ΕΥΕΔ; Οπωσδήποτε όχι, παλιέ μου φίλε.

Τις έκαναν τα πρώην μέλη σας. Αυτοί που είχαν έρθει σε σας μετά το κλείσιμο της ΑΕΠΙ και τελικά έφυγαν ομαδικά. Κι όχι μόνο από αυτούς που ήρθαν όταν ήσασταν μόνοι, αλλά και παλιότεροι γύρισαν στην τότε ΕΥΕΔ. Γιατί έφυγαν από σας άραγε;

Προφανώς θα είχαν προβλήματα από τη συνεργασία σας. Κάποιοι από αυτούς, τα πρώην μέλη σας λοιπόν είναι που σας έκαναν τις καταγγελίες.

Τους λόγους των καταγγελιών τους γνωρίζετε πολύ καλά. Θα ήθελα να μου απαντήσετε, μήπως κάνω και λάθος. Βεβαίως είναι σίγουρο ότι είναι σε εξέλιξη οι δικαστικές διαδικασίες αυτών των καταγγελιών. Μάλιστα έχω την εντύπωση πως πολύ σύντομα θα σκάνε βόμβες γύρω σας και δεν θα έχετε που να κρυφτείτε. Μαθαίνω μάλιστα πως πολύ πρόσφατα είχατε και νέες καταγγελίες από παλαιότερα μέλη σας.


2η ερώτηση
Το «μόρφωμα», όπως αποκαλούσατε την ΕΥΕΔ έκανε 5 διανομές στα δύο χρόνια της λειτουργίας της και μοίρασε περίπου 15.000.000.πληρώνοντας στο ελληνικό κράτος το ανάλογο Φ.Π.Α. και αυτό έχει ανακοινωθεί με όλα μας τα οικονομικά στοιχεία δημόσια στης αρμόδιες υπηρεσίες και καμαρώνουμε γι’ αυτό το αποτέλεσμα. Άραγε εσείς το κάνατε ποτέ; Βεβαίως είναι λίγα, αυτά που εισπράξαμε και μοιράσαμε αν αναλογιστεί κανείς τις συνθήκες είσπραξης και τις τόσες εμμονικές καταγγελίες και τα λάβαρα που σηκώνατε πως είμαστε παράνομοι και μας κατασυκοφαντούσατε στους χρήστες των τραγουδιών μας. Παρόλο τον αθέμιτο ανταγωνισμό που είχαμε από εσάς τα πήγαμε περίφημα.

Το ότι έγιναν αυτές η εισπράξεις από την ΕΥΕΔ, μέσα σ εκείνο το περιβάλλον είναι ένας άθλος και φυσικά ήταν πολλαπλάσια αυτών που εισπράξαμε εσείς κι όπως όλοι γνωρίζουν δουλέψαμε γι’ αυτό πολύ σκληρά και εξοντωτικά τόσο το προσωπικό όσο κι εμείς τα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου και μάλιστα εμείς το κάναμε αμισθί επί 2,5 χρόνια.

Εσείς κύριε Αντύπα μπορείτε να μας πείτε πόσες διανομές κάνατε ως Οργανισμός σε αυτό το διάστημα και πόσο σύνολο εισπράξεων είχατε; Εμείς τα δημοσιοποιήσαμε, εσείς γιατί όχι;΄Επίσης τι ποσά διανείματε;

Πρέπει να μας πείσετε ότι είστε καλοί και ότι κάνετε καλά τη δουλειά σας, όπως λέτε στη συνέντευξη σας. Και γιατί αφού κάνετε τόσο καλά τη δουλειά σας με το φοβερό λογισμικό που λέτε ότι έχετε, την διανομή που ήταν να κάνετε τον Ιούλιο, γιατί την μεταθέσατε για Σεπτέμβρη (και αν θα γίνει) , όπως ενημερώσατε με ανακοίνωσή σας, κάτι που το συνηθίζατε όλα τα χρόνια της λειτουργίας σας.


3η ερώτηση
Με το κενό λοιπόν που υπήρξε το 2017-18 μην έχοντας που να πάνε οι βασανισμένοι συνάδελφοι μας, όπως σας είπα κάποιοι ήρθαν σε εσάς και επίσης ήρθανε και κάποιοι ξένοι. Με κάποιο σχέδιο στο μυαλό τους φυσικά. Είναι γνωστό πως σας δανειοδότησαν κιόλας.

Ρωτάω και παρακαλώ πείτε μας αφού λέτε στη συνέντευξη σας στο όγδοο πως δεν λειτουργείτε επιβαρυντικά για το ελληνικό ρεπερτόριο, γιατί η CISAC σας έχει τοποθετήσει επιτηρήτρια, την κυρία Σταματούδη;

Και αλήθεια είναι απορίας άξιο γιατί έχει τέτοιο πάθος η κυρία Σταματούδη να είναι ανάμεσα στους δημιουργούς του τραγουδιού και στους οργανισμούς μας. Έχει τόσα ακαδημαϊκά επιτεύγματα, γιατί δεν ασχολείται με αυτά και ασχολείται με πρώην «μορφώματα»; Μέχρι στιγμής, αντί να αποδείξει το αντίθετο από αυτά που ισχυρίζομαι, μας δημιουργείται η εντύπωση ότι μπορεί να είναι η βασική αιτία για τη μη προσέγγιση των 2 Οργανισμών μέχρι τώρα. Επίσης πως γίνεται να την εξουσιοδοτήσατε να έχει διαπραγματευτικό ρόλο. Από ότι γνωρίζουμε ο μόνος θεσμικός ρόλος που έχει είναι αυτός της επιτηρήτριας της CISAC. Δεν έχει κάποια θεσμική θέση στον οργανισμό σας. Προβλέπετε σε ένα οργανισμό ΟΣΔ η κυρία Σταματούδη να μπορεί να κάνει αυτές τις διαπραγματεύσεις;

Αν δεν κάνω λάθος το τελευταίο διάστημα της ζωής της ΑΕΠΙ είχε πολύ καλή σχέση μαζί της όσο ήταν Διευθύνουσα στον ΟΠΙ. Αυτό το γνωρίζουμε πολύ καλά.4η ερώτηση
Κι επειδή σας μίλησα για δανεισμούς πείτε μου επίσης, εν όψει της Ένωσης που όπως λέτε επιθυμείτε θα ήταν ενδιαφέρον να γνωρίζαμε:

Πόσα ακριβώς χρήματα σας δάνεισαν οι ξένοι Οργανισμοί μέσω της CISAC και που τα χρησιμοποιείτε αυτά τα χρήματα και πότε και πως θα τα επιστρέψετε;

Ποιο είναι το περιεχόμενο του μνημονίου που υπογράψατε με τη CISAC , γιατί δεν το φέρνετε στο φως να το δει ο κόσμος και τα μέλη σας; Αυτό λέγεται διαφάνεια κύριε Αντύπα. Επίσης μαθαίνουμε για προκαταβολές και για μίνιμουμ γκαραντί που δίνετε σε κάποια μέλη σας, επιλεγμένα ασφαλώς. Ακούγεται και για εσάς ότι έχετε μίνιμουμ γκαραντί. Το καταστατικό σας προβλέπει κάτι τέτοιο άραγε;

Αλλά τι λέω, εσείς το έχετε παραβιάσει τόσες φορές. Ακόμα και τώρα που συζητάτε για δήθεν συνένωση μαθαίνω πως προτείνετε να γίνει ένα διοικητικό χωρίς καν τη συναίνεση κάποιας συνέλευσης. Δεν πρέπει να έχουμε όλοι απαντήσεις για όλα αυτά, αφού μάλιστα δηλώνετε ότι θέλετε την Ένωση μαζί μας; Ο χώρος που υπηρετείτε κ. Αντύπα είναι όλων των δημιουργών δεν είναι κτήμα κανενός ειδικά.

Και συνεχίζω.

Το καταστατικό της ΕΔΕΜ που είναι ένα εγκεκριμένο και σύμφωνο με το νόμο, καταστατικό για ΟΣΔ, (σημειωτέων σε λίγο καιρό θα είμαστε κι εμείς μέλη της CISAC) δεν προβλέπει μισθούς για τον πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. της.

Μπορείτε παρακαλώ να μου πείτε για να με πείσετε, το δικό σας καταστατικό προβλέπει αμοιβές για πρόεδρο.; Πρέπει να γνωρίζουμε, γιατί υποτίθεται όπως λέτε, ότι θα συνυπάρξουμε. Εσείς λοιπόν είστε πρόεδρος επ΄ αμοιβή; Γιατί λογικό είναι ένας κακοπροαίρετος να σκεφτεί ότι αφού παίρνετε μισθό γιατί να διακινδυνεύσετε να χάσετε αυτό το προνόμιο. Λέω... αν είστε έμμισθος.

5η ερώτηση
Στην ΕΔΕΜ όπως είπα και στη συνέντευξη μου στο όγδοο μέσα σε 50 περίπου μέρες, έφτασε να έχει ήδη ένα αριθμό μελών πάνω από 1500, με συμβάσεις και οι περισσότεροι από αυτούς μάλιστα είναι επώνυμοι. Καθημερινά ο αριθμός αυτός αυξάνεται με αθρόα προσέλευση νέων μελών, αριθμός ρεκόρ μέχρι στιγμής για τον ελάχιστο χρόνο λειτουργίας της, γι’ αυτό και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που οι συνάδελφοί μας εμπιστεύονται την ΕΔΕΜ. Γιατί άραγε;

Πρέπει να σας θυμίσω εδώ ότι στην ανακοίνωση προς τα μέλη της ΕΥΕΔ ο τελευταίος διευθυντής της, πριν παραδώσει, προσκαλούσε όλα τα χιλιάδες μέλη της, προσωπικά τον κάθε έναν με email, να διαλέξουν όποιον οργανισμό επιθυμούσαν. Πείτε μου εσείς που διαλαλείτε πως είστε μοναδικοί, επιτέλους πόσοι ήρθαν σε εσάς αυτές τις αντίστοιχες 50 μέρες;

Δυστυχώς εγώ μαθαίνω πως οι ελάχιστοι που ήρθαν το έκαναν γιατί τους υποσχεθήκατε πολλά, όπως π.χ. το μίνιμουμ γκαραντί που προανέφερα και ίσως δίνετε και προκαταβολές. Αν είναι δυνατόν και μετά κατηγορείτε την ΑΕΠΙ… Ποια η διαφορά με εσάς δεν καταλαβαίνω. Και τέλος πόσους Έλληνες έχετε με συμβάσεις τα 15-20 χρόνια που λειτουργείτε; Αυτό δεν το είπατε ποτέ στους χρήστες σας, ούτε το αναρτήσατε στο site σας. και έτσι δημιουργήσατε σύγχυση στο χώρο μας. Μάλιστα οι εισπράκτορές σας διαδίδουν ότι έχετε το 50% των Ελλήνων δημιουργών.

Από που κι ως που κ. πρόεδρε. Πείτε μας λοιπόν, πόσα μέλη «Έλληνες δημιουργούς» έχετε γενικώς και ειδικότερα, πόσα επώνυμα μεγάλα ρεπερτόρια έχετε και εννοώ εμπορικά, που να είναι πηγή εσόδων, γιατί είστε ένας ΟΣΔ με έδρα την Ελλάδα, δεν πρέπει να το ξέρουμε αυτό; Δεν πρέπει να το γνωρίζουμε κι εμείς και οι χρήστες;

Εμείς καμαρώνουμε για το ελληνικό μας ρεπερτόριο. Εσείς; Δεν μας το λέτε αλλά το γνωρίζουμε ξέρετε.

Που σημαίνει λοιπόν πως είστε διαχειριστές πρώτα από όλα ενός μέρους, του ξένου ρεπερτορίου. Συγκεκριμένα του 50% γιατί το υπόλοιπο είναι σε μας. Φυσικά δεν είναι κακό. Διαχειρίζεστε μέρος του ξένου ρεπερτορίου αλλά θέλουμε να λέτε την αλήθεια. Για να το ξέρουν όλοι. Και τα ελληνικά μέλη σας αλλά και οι χρήστες. Δεν μπορείτε να διαστρεβλώνετε τα μεγέθη σας. Στη συνέντευξή σας στο Όγδοο εμφανιστήκατε τόσο καλοπροαίρετος για τη μελλοντική συνύπαρξη μας, που έμεινα έκπληκτος με πόση ευκολία παρουσιάζετε τα γεγονότα όπως σας βολεύει.

Εμείς βέβαια από τη μεριά μας επιθυμούμε αληθινά την ενότητα και κάνουμε το παν για να την επιτύχουμε.
Μαθαίνω επίσης πως ακόμα και στις τελευταίες συναντήσεις, δεν δέχεστε να γίνει φορολογικός έλεγχος για να ξέρουμε ποιοι είναι καθαροί, ποιοι έχουν καθαρό φορολογικό μητρώο από τους δύο οργανισμούς. Γιατί;
Κρύβετε κάτι που δεν θέλετε να ξέρουμε;

6η ερώτηση και απάντηση επί προσωπικού
Εγώ πράγματι υπήρξα μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΑΕΠΙ για δύο χρόνια. 2011-2013, απ' όπου και παραιτήθηκα μόλις κατάλαβα τι γινόταν ακριβώς, αφού δεν μας έδιναν καμία πληροφόρηση για τα οικονομικά θέματα και όχι μόνο. Παραιτήθηκα εγγράφως και αιτιολογημένα 5 χρόνια πριν τη διάλυση της, αλλά κύριε Αντύπα, αφού έχετε καλό δικηγόρο για να μην εκτίθεστε γιατί δεν σας λέει ότι με βάσει τον νόμο που ίσχυε τότε μόνον οι ιδιοκτήτες/μέτοχοι καθόριζαν και υπέγραφαν τα οικονομικά μεγέθη των μισθών τους;

Τα μέλη του Δ.Σ. δεν είχαν δικαίωμα τέτοιας υπογραφής ούτε γνώριζαν καν τι γινόταν με τα οικονομικά θέματα και επομένως ουδέποτε υπέγραψα κάποιο έγγραφο, όπως ψευδώς αναφέρετε σκόπιμα για να με εκθέσετε στην συνέντευξη σας, ότι δήθεν είμαι συμμέτοχος υπογραφής για τους παχυλούς μισθούς της διοίκησης της ΑΕΠΙ.

Σας προκαλώ να μου δείξετε έστω μισή υπογραφή μου, γιατί αυτό που λέτε είναι προσωπική προσβολή και συκοφαντία και παρόλο που έχω κάθε λόγο να σας μηνύσω όπως θα κάνατε σίγουρα εσείς ως δικομανής στη θέση μου, εγώ για την ώρα δε θα προβώ σε τέτοια διαδικασία για το θέμα αυτό.

Φυσικά ήρθε η ώρα για μηνύσεις και αγωγές, για άλλα θέματα που κάνατε εις βάρος μας ως σύνολο. Τώρα, θέλω να σας θυμίσω μόνο, σε περίπτωση που έχετε λησμονήσει, πως η μόνη παρέμβαση μου στην ΑΕΠΙ ήταν όταν μου τηλεφωνήσατε να παρακαλέσω τον κύριο Π. Ξανθόπουλο, διευθύνοντα σύμβουλο τότε, ότι είχατε ανάγκη και θέλατε κάποια χρήματα σαν προκαταβολή και παρότι είχα ήδη πολύ κακή σχέση μαζί του το έκανα. Δεν γνωρίζω αν πραγματοποιήθηκε αυτό. Συνηθίζονταν τότε εξάλλου οι οικονομικές «διευκολύνσεις» σε μέλη. Επίσης από ότι γνωρίζω ιδιαίτερα εσάς, σας βοήθησαν και σας στήριξαν πολλές φορές οικονομικά αλλά και για νομικές σας υποθέσεις με τον δικηγόρο τους, ο οποίος υπάρχει για να το επιβεβαιώσει σε περίπτωση που το έχετε λησμονήσει και αυτό. Ακόμα και για κοινωνικά σας θέματα είχατε υποστηριχθεί από την ΑΕΠΙ και υπάρχουν πολλές μαρτυρίες για όλα αυτά και για την πολύ καλή σχέση σας με την ΑΕΠΙ τότε. Αυτά τα κρύβετε, δεν τα λέτε, καλό θα ήταν να είστε πιο προσεκτικός. Δεν έχω πρόθεση να σας εκθέσω, αλλά εσείς κάνετε τα πάντα για να με συκοφαντήσετε και βέβαια δεν το κάνετε μόνο για μένα.

Και για να μην μου καταλογίσετε κι άλλα ανυπόστατα, να σας πληροφορήσω λοιπόν πως εγώ που θα μπορούσα να πάρω προκαταβολές από την ΑΕΠΙ, επειδή προφανώς ήμουν και παραμένω από τους πιο εμπορικούς, δεν το έκανα. Άλλοι το έκαναν από ότι γνωρίζω, μάλιστα κάποιοι είναι και μέλη σας. Εγώ αγαπητέ μου κύριε Αντύπα δεν πήρα ποτέ ούτε ένα ευρώ ως προκαταβολή. Δεν άφησα καμία σκιά τέτοια πίσω μου. Εξάλλου δεν τα χρειαζόμουν. Η ζωή μου ήταν και είναι πολύ λιτή, δεν κάνω άσκοπες σπατάλες, ούτε έχω ακριβά πάθη.

Γι’ αυτό μην ψάχνετε κύριε Αντύπα να μου καταλογίσετε αόριστα και αναληθή πράγματα.

Δεν γνωρίζω τι κάνατε τελικά εσείς παλιέ μου φίλε και να σας πω και την αλήθεια αυτό δεν με ενδιαφέρει καθόλου. Μακάρι να τα πήρατε αυτά που ζητούσατε τότε, εξάλλου αυτά δεν ενδιαφέρουν και τον κόσμο και στην τελική αυτοί που είναι οι κερδισμένοι είναι αυτοί που κατάφεραν και πήραν τα δικαιώματα τους προκαταβολικά. Τελικά πέστε μου κύριε Αντύπα πως θέλετε να τους χωρίζετε τους δημιουργούς; Οι καλοί είναι σε σας και η κακοί είναι στην ΕΔΕΜ;

Όχι κύριε Αντύπα, ο χώρος έχει όσο ποτέ ανάγκη ενότητας χωρίς εξαιρέσεις και διαχωρισμούς, μην συνεχίζετε λοιπόν.

7η ερώτηση
Για να επανέλθω, διαβάζοντας τη συνέντευξη σας στο όγδοο με προσοχή, έμεινα με «ανοιχτό το στόμα». Μεταξύ άλλων λέτε για τα γραφεία σας που είναι ωραία, για το λογισμικό σας, για τα στελέχη σας κ.λπ. Από ότι γνωρίζω πρόεδρε κάποια στελέχη του πρώην «μορφώματος» όπως αποκαλούσατε την ΕΥΕΔ, τα έχετε προσλάβει τώρα πρόσφατα εσείς (οι περισσότεροι προέρχονταν κι από την ΑΕΠΙ). Ενώ ήταν έτοιμοι να υπογράψουν στην ΕΔΕΜ, στην κυριολεξία τους αρπάξατε την τελευταία στιγμή δίνοντάς τους ελάχιστα υψηλότερους μισθούς.

Μα εσείς δεν καταγγείλατε την ΕΥΕΔ ότι λειτουργεί παράνομα και τελικά χάσατε και το δικαστήριο πανηγυρικά; Τώρα διεκδικείτε το στελεχιακό δυναμικό του «μορφώματος» ΕΥΕΔ που αποτελούνταν κι από κάποια πρώην στελέχη της ΑΕΠΙ τα οποία επίσης καταδικάζατε δημόσια ή μήπως καταδικάζατε επιλεκτικά και στοχευμένα κάποια από τα πρώην στελέχη της ΑΕΠΙ, επειδή έτσι σας διευκόλυνε;


8η ερώτηση / απορία
Τα τηλεοπτικά σας σποτάκια αλήθεια από ποιο έσοδο σας πληρώνονται; Από την προμήθειά σας; Από το δάνειο της CISAC; Γιατί μετά την πανδημία, όταν κανένας οργανισμός προφανώς δεν έχει εισπράξει με αποτέλεσμα την ταμειακή δυσκολία όλων, το να ξαναβγαίνετε εσείς με τηλεοπτικά σποτάκια σε πανάκριβες ζώνες σχεδόν όλων των τηλεοπτικών καναλιών και όταν την ίδια εποχή έχετε και προφανώς να πληρώνετε πολλά και πανάκριβα δικαστήρια με στόχο σας να κλείσετε την ΕΔΕΜ, είναι άξιο απορίας και προκλητικό το πόθεν έσχες σας. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν την ίδια στιγμή ζητάτε και κρατική ενίσχυση όπως όλοι οι υπόλοιποι οργανισμοί που έχουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης λόγω της οικονομικής κατάστασης. Που σ’ αυτό σας βοήθησε και η κυρία Κατσέλη με τις γνώσεις της.

Είναι σημαντικό να το γνωρίζουμε κι αυτό εν όψει της ένωσης, για να γνωρίζουμε και ποιες υποχρεώσεις σας μπορεί να αντιμετωπίσουμε.

Λοιπόν αγαπητέ κύριε Πρόεδρε, για να συνοψίσω τις αλήθειες και για να γνωρίζει και ο κόσμος που μας διαβάζει την πραγματικότητα.

Το έμπειρο προσωπικό της ΕΔΕΜ, με την εποπτεία και την καθοδήγηση της κας Κατσέλη, ήδη έχει αναλάβει έργο δυναμικά έχοντας εμπλουτιστεί πλην των παλαιών και σαφώς εμπειρότατων στελεχών των ΑΕΠΙ/ ΕΥΕΔ και με διακεκριμένο επιστημονικό προσωπικό κύρους σε πολύ σημαντικούς τομείς της λειτουργίας της με στόχο το μέλλον και την εξέλιξη της συλλογικής Διαχείρισης στην Ελλάδα.

Τα γραφεία μας έκτασης περίπου 800 τετραγωνικών μέτρων με σύγχρονες υποδομές στο κέντρο της Αθήνας που είδη έχουμε εγκατασταθεί είναι βέβαιο ότι θα σας εντυπωσιάσουν αν τα επισκεφθείτε σαν απλό μέλος πολύ σύντομα. Και σίγουρα έχουμε προβλέψει να μπορέσουν να στεγάσουν και κάποιους απ’ το προσωπικό σας, όταν επιτρέψετε επί τέλους να ενωθούν οι δημιουργοί σε ένα Οργανισμό κάτι που για λόγους που εσείς και μόνο γνωρίζετε, δεν έχει ακόμα επιτευχθεί. Παρόλη την πάντα καλόπιστη και απόλυτα θετική δική μας θέση.

Τα τρία λογισμικά μας συστήματα ήδη βρίσκονται σε σύνδεση, απόλυτη λειτουργία και πλήρη επάρκεια και ήδη έχει ξεκινήσει μια καθαρή, διαφανής και άρτια συλλογική διαχείριση για τα μέλη της ΕΔΕΜ. Ειδικότερα δε, το κεντρικό λογισμικό διαχείρισης, μελών, έργων τεκμηρίωσης και διανομής που πήραμε ήδη και θα παραμείνει ες αεί στην ιδιοκτησία μας, χωρίς ετήσια οικονομικά βάρη, είναι το καμάρι μας και ένα από τα πλέον σύγχρονα και συμβατό με τις διεθνείς βάσεις δεδομένων και συστημάτων, τόσο για το ελληνικό όσο και για το ξένο ρεπερτόριο που εκπροσωπούμε. Μάλιστα αυτή τη στιγμή στη βάση δεδομένων του συστήματος είναι τεκμηριωμένα 2.000.000 τραγούδια και μπαίνουν συνεχώς κι άλλα.

Όσο για την αναφορά σας στην δήθεν προσβολή του κ Γλέζου από μένα τη θεωρώ τουλάχιστον άτυχη. Βεβαίως και οι τεχνοκράτες πρέπει να διοικούν ως στελέχη έναν Οργανισμό τέτοιου είδους. Δεν το καταλαβαίνετε αυτό;
Για τους Δημιουργούς ο νόμος έχει προβλέψει συμμετοχή σε Διοικητικά Όργανα ελέγχου και αποφάσεων τα οποία ίσως έχετε λησμονήσει. Δεν παύω να εκτιμώ τον κ Γιάννη Γλέζο ως συνθέτη, ο οποίος μάλιστα έγραψε και ένα σπουδαίο έργο σε μετάφραση ποίησης Λόρκα, «12 Τραγούδια του F.G. Lorca».

Υπάρχει κι άλλο πρόβλημα κ Πρόεδρε, κάποια στιγμή θα πρέπει να αντιληφθείτε ότι ο γνωστός σε όλους εμάς και κυρίως στην Αυτοδιαχείριση, αφού ο γιός του εργάζεται εκεί ως αντιπρόσωπος, «κύριος» με το ψευδώνυμο Γιώργος Αυγερινός που μάλλον ντρέπεται να γράφει με το πραγματικό του όνομα (γνωρίζουμε την πλήρη ταυτότητά του και τη σχέση που έχει με τον Οργανισμό σας), αυτός με το «δανεικό» λογότυπο από την πτωχευμένη Ελευθεροτυπία, δεν σας βοηθά αυτό. Μάλιστα αυτός ο «κύριος» πολύ σύντομα θα έχει να αντιμετωπίσει και μηνύσεις. Αυτό που κάνετε λοιπόν σε τι σας βοηθά δεν καταλαβαίνω, αντίθετα αυτή η πολιτική των συκοφαντικών επιθέσεων εναντίον μας, μέσω αυτού του «κυρίου», σας εκθέτει και θα σας εξηγήσω τι εννοώ. Τα ψεύδη και οι συκοφαντίες εναντίον θεσμικών εκλεγμένων προσώπων που έχουν εκλεγεί από τις γενικές τους συνελεύσεις και έχουν οργανικές θέσεις και ρόλους είτε στα σωματεία είτε στην ΕΔΕΜ μέσω ψευδών δημοσιευμάτων και συκοφαντιών του «αγανακτισμένου Αυγερινού» είτε μέσω άλλων ενεργειών, αντιλαμβάνεστε ότι προκαλούν νομικές συνέπειες. Αυτά σίγουρα δεν βοηθούν την εικόνα σας ούτε απέναντι σε δημιουργούς ούτε σε χρήστες.

Ο «κύριος» αυτός στην τελευταία του δημοσίευση, ασφαλώς κατ' εντολή σας, με αποκαλεί στέλεχος της ΑΕΠΙ. Είναι για γέλια φυσικά όλη αυτή η διαστροφή του «μυαλού του» και της αλήθειας όπως ανέλυσα παραπάνω. Για πολλοστή φορά στρέφεται εναντίον μου. Αυτή τη φορά περιέλαβε και την κυρία Μαίρη Φασουλάκη (εκλεγμένης στιχουργού από δυο Γενικές Συνελεύσεις σε δυο Διοικητικά Όργανα) η οποία εκδιώχθηκε βίαια από την τότε Διοίκηση της ΑΕΠΙ ένα χρόνο πριν κλείσει γιατί υπερασπιζόταν εμάς τους δημιουργούς και μεταξύ αυτών και εσένα πρόεδρε, αν θυμάσαι καλά.

Επίσης αυτός ο «μανιακός» συνδέει την έκθεση βιωσιμότητας με την άδεια λειτουργίας χαρακτηρίζοντάς την «ανεπίσημο χαρτί», μη γνωρίζοντας προφανώς ότι ήδη έχουμε παραδώσει στο υπουργείο εμπεριστατωμένο business plan οποίο έχει συνταχθεί από επίσημο μεγάλο γραφείο.

Αυτά λοιπόν που κάνετε, όλα είναι αγκάθια που ανοίγουν πληγές που δεν θα κλείσουν ούτε εύκολα ούτε γρήγορα και φυσικά με αυτές τις τακτικές σας πως να προσεγγίσει ο ένας τον άλλον;

Σε προκλητικές σας δηλώσεις όπως σας είπα δε θα απαντήσω ξανά με επιστολή, αλλά νομικά κι εγώ κι άλλοι πολλοί, αφού με τις τακτικές σας και με συγκεκριμένες ενέργειες του Οργανισμού σας, έχουμε χάσει όλοι μας από δικαιώματα, αλλά και έχει συκοφαντηθεί η τιμή και η υπόληψη αξιοπρεπών ανθρώπων, μεταξύ αυτών κι εμού, που παλεύουμε για το κοινό αύριο του χώρου και για ένα καθαρό και δίκαιο Οργανισμό.
Αυτό δεν επιδιώκετε και εσείς εξ άλλου; Έναν καθαρό και δίκαιο Οργανισμό με καθαρό ΑΦΜ και χωρίς νομικά και οικονομικά βάρη; Η μήπως όχι;

Κύριε Αντύπα, κάποια στιγμή επί τέλους θα πρέπει να αποφασίσετε ποιος και τι σας φταίει. Ο ΣΥΡΙΖΑ; Η ΝΔ; Η κυρία Μενδώνη, την οποία επέπληξε το πρώην μέλος του ΔΣ σας κ Γ. Γλέζο δημόσια επειδή μας έδωσε την άδεια πράττοντας νόμιμα; Σας φταίει η ΚΥΑ; Την καταγγείλατε κι αυτήν γιατί υπογράφηκε από 3 υπουργούς που εφάρμοσαν τον νόμο του κράτους και προστάτευσαν το δημόσιο συμφέρον και τα δικαιώματα των δημιουργών μην αφήνοντας στην τύχη τους χιλιάδες συναδέλφους σας που επέλεξαν την ΕΔΕΜ για Οργανισμό τους και μόνο;

Κύριε πρόεδρε, έχετε άδεια λειτουργίας ή λειτουργείτε ακόμη με την προσωρινή αφού εκκρεμεί το δικαστήριο που θα αποφασίσει αν εκτελεστεί η ποινή σας ή όχι;
Γιατί ο προσφιλής της Αυτοδιαχείρισης «κύριος Αυγερινός» έγραψε πρόσφατα, προφανώς του ξέφυγε αυτό, δεν το γνωρίζαμε, ότι ελέγχεστε ως Οργανισμός και μάλιστα επί ένα χρόνο κι ακόμη και τώρα.

Ήδη λοιπόν όπως ανέφερα, χάσατε πανηγυρικά την προσφυγή κατά της ΕΥΕΔ που δημιουργήθηκε με νόμο του Κράτους. Ήδη χάνετε δικαστήρια κύριε Αντύπα και οι κινήσεις σας με σκοπό να κλείσετε την ΕΔΕΜ έχουν ως αποτέλεσμα να πλήττετε τα δικαιώματα των συναδέλφων σας. Αντί να σκεφθείτε σοβαρά τα αποτελέσματα του διχασμού που προκαλείτε στο χώρο και στην αγορά κλιμακώνετε αυτή την ακατανόητη επίθεση, προσβάλλοντας την τιμή και την υπόληψη αλλά και την επιλογή των ήδη επί 3 και πλέον χρόνια δοκιμαζόμενων συναδέλφων σας; Είστε εντελώς άπονοι απέναντι σε δημιουργούς που πολλές φορές πουλάνε τα δικαιώματα τους, κάτι που είναι τραγικό, για να επιζήσουν.

Παραδεχθείτε ότι αυτή η προκλητική συμπεριφορά του Οργανισμού σας και των γύρω σας που σας συμβουλεύουν εναντίον της ΕΔΕΜ για τα όποια προσωπικά τους συμφέροντα δείχνει ότι κάτι φταίει στο εσωτερικό σας και αντιμετωπίζετε τον Οργανισμό σας σαν κτήμα σας, αγνοώντας την περιπέτεια που βάζετε το σύνολο των πνευματικών δημιουργών. Χάσατε την ψυχραιμία σας. Η ΕΔΕΜ ξεκινάει δυναμικά και καθαρά χωρίς παρελθόν, αλλά με μέλλον. Ήδη ανακοινώθηκε διανομή τον προσεχή Ιανουάριο.

Καλό θα είναι αντί να στρέφεστε κατά των συναδέλφων σας να νοιαστείτε και λίγο για το πώς ζουν πολλοί δημιουργοί σήμερα και πως επιβιώνουν εξ αιτίας του διχασμού που καλλιεργείτε εσείς και μόνον εσείς και αναρωτιέμαι με τι όφελος; Όχι πάντως το κοινό όφελος.

Αγαπητέ πρόεδρε με τον διχασμό του χώρου μας, που εσείς καλλιεργείτε, κάποιοι μεγάλοι χρήστες τρίβουν τα χέρια τους κι έτσι εξαιτίας σας επεκτείνεται η δυστυχία μας, μια και τα χρήματα που χάνουμε είναι πάρα πολλά και ζωτικά για την επιβίωση και την αξιοπρέπεια των συναδέλφων μας.

Σας παρακαλώ επιτέλους να δείξετε λογική για το κοινό καλό.

Η ιστορία γράφει και δεν ξεγράφει και θα αποδώσει κάποια στιγμή τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Να είστε βέβαιος γι' αυτό.

Τέλος σημειώνω πως ότι γράφω το γράφω σαν απλό μέλος της ΕΔΕΜ, αγωνιώντας τόσο για την επιβίωση του χώρου μας όσο και για το μέλλον των νέων δημιουργών.


Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Χρήστος Νικολόπουλος


Πηγη πληροφοριων: ogdoo.gr« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια