ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2024

Φαρμακευτικός Σύλλογος Λάρισας: "ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΗΣ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΙΩΣΕΙΣ"ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΗΣ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΙΩΣΕΙΣ


Η ιδιαίτερα αυξημένη νοσηρότητα που παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα, λόγω κυρίως της έξαρσης των ιώσεων της γρίπης, του κορωνοϊού και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), έχει προβληματίσει ιδιαίτερα την επιστημονική κοινότητα σε όλη τη χώρα, απειλώντας την υγεία των πολιτών και δημιουργώντας σημαντική πίεση στο σύστημα υγείας. 

Στα φαρμακεία μας καταγράφουμε την εικόνα αυτή με τα χιλιάδες περιστατικά που αντιμετωπίζουμε, με τη διενέργεια και τη διάθεση των διαγνωστικών τεστ, με την υπερπροσπάθεια εξασφάλισης επάρκειας σε αντιικά φάρμακα, σε αντιβιοτικά και σε σκευάσματα συμπτωματικής αντιμετώπισης των ασθενειών αυτών, όπως εισπνοές κλπ.

Υπερασπιζόμενοι το διαχρονικό μας ρόλο, που έχει να κάνει με τη στήριξη του συστήματος υγείας, αλλά και πολύ περισσότερο με την προστασία της υγείας των ασθενών, καλούμε όλους τους συμπολίτες μας, για μια ακόμη φορά, να ακολουθήσουν το δρόμο της πρόληψης για την προστασία της υγείας τους και όχι της εκ των υστέρων αντιμετώπισης των ζητημάτων που προκύπτουν.

Η μόνη ασφαλής και αποτελεσματική επιλογή, ειδικά για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, ή για όσους ανήκουν στις υψηλού κινδύνου ηλικιακές ομάδες και για όσους διαβιούν με χρονίως πάσχοντες ή εργάζονται σε δομές υγείας ή σε σχολικές μονάδες, είναι ο εμβολιασμός έναντι όλων των γνωστών παθογόνων ιών που κυκλοφορούν και για τους οποίους διατίθεται εμβόλιο.

Τη φετινή χρονιά παρατηρούμε ιδιαίτερα χαμηλή ποσοστιαία κάλυψη του πληθυσμού τόσο έναντι του κορωνοϊού, όσο και έναντι της γρίπης σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Τονίζουμε ότι η γρίπη έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν, ιδιαίτερα επικίνδυνη και πολύ μεταδοτική ασθένεια που μπορεί να βλάψει τις πιο ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού και να επιφέρει ακόμη και το θάνατο. Γι αυτό επαναλαμβάνουμε την έκκληση προς όσους συμπολίτες δεν έχουν εμβολιαστεί, ενώ ανήκουν στους δικαιούχους εμβολιασμού του εθνικού προγράμματος, να επισκεφτούν έστω και τώρα, εν μέσω της χειμερινής περιόδου, το φαρμακοποιό τους και να ζητήσουν άμεσα να εμβολιαστούν έναντι της γρίπης, αλλά και έναντι του κορωνοϊού.

Ο εμβολιασμός γρίπης και κορωνοϊού μπορεί να διενεργηθεί ταυτόχρονα, ώστε να επιτευχθεί το μέγιστο της ανοσίας εντός 15-20 ημερών. 

Ο εμβολιασμός, άλλωστε, είναι αυτός που προστατεύει από τη βαριά νόσηση, μειώνει τη διασπορά των ιώσεων στην κοινότητα και αποτρέπει την επιβάρυνση όλου του συστήματος υγείας.« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια