ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019

Στα δικαστήρια κατά του Υπουργείου Παιδείας μαθητής Λυκείου και οι γονείς του για την απαλλαγή από τα Θρησκευτικά

Στα δικαστήρια κατά του Υπουργείου Παιδείας μαθητής Λυκείου και οι γονείς του για την απαλλαγή από τα Θρησκευτικά


Ο μαθητής υποχρεώθηκε να παρακολουθήσει για πρώτη φορά στη μαθητική του πορεία το μάθημα των θρησκευτικών

Εναντίον του υπουργείου Παιδείας στράφηκαν την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου, με αίτηση ακύρωσης στο Διοικητικό Εφετείο, δυο γονείς και ένας μαθητής Λυκείου για μη εφαρμογή της απόφασης 28/2019 της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) και της απόφασης της 31.10.2019 του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) περί απαλλαγής από το μάθημα των θρησκευτικών.

Ο μαθητής είχε λάβει απαλλαγή από το μάθημα στις τρεις τάξεις του Γυμνασίου, ωστόσο όταν οι γονείς του υπέβαλαν το αίτημα για την Α’ Λυκείου, χωρίς να αναφέρουν στην υπεύθυνη δήλωση ότι ο μαθητής δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος, το αίτημα απορρίφθηκε ως αντίθετο στην υπουργική απόφαση Γαβρόγλου και στην εγκύκλιο Λοβέρδου οι οποίες προβλέπουν την αναγραφή του θρησκευτικού φρονήματος του μαθητή στην υπεύθυνη δήλωση.

Η αρχική αίτηση απαλλαγής υποβλήθηκε από τους γονείς μετά την έκδοση της απόφασης της ΑΠΔΠΧ που έκρινε αντισυνταγματική την υπουργική απόφαση. Μετά την απόρριψή της από το σχολείο, οι γονείς υπέβαλαν νέα αίτηση που ανέφερε ότι το παιδί δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος, η οποία απορρίφθηκε ως εκπρόθεσμη από το σχολείο. Εν τω μεταξύ είχε εκδοθεί η απόφαση του ΕΔΔΑ με την οποία η Ελλάδα καταδικάστηκε για παραβίαση του ανθρώπινου δικαιώματος στην εκπαίδευση υπό το φως του δικαιώματος στην ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας.

Με τη δικαστική ενέργεια αυτή, οι γονείς ζητούν την άμεση εκδίκαση της υπόθεσης και την άμεση απαλλαγή του μαθητή, ο οποίος υποχρεώθηκε να παρακολουθήσει για πρώτη φορά στη μαθητική του πορεία το μάθημα των θρησκευτικών.

[ads-post]

Παράλληλα, κατατέθηκε καταγγελία στην ΑΠΔΠΧ εναντίον του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, λόγω της μη συμμόρφωσής του με την απόφαση.

Στόχος των ενεργειών αυτών, σύμφωνα με την Ένωση Άθεων, είναι να ανακαλέσει το υπουργείο Παιδείας τις αντισυνταγματικές υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους και να αποκαταστήσει τη διαδικασία απαλλαγής εντός του τρέχοντος σχολικού έτους 2019 – 2020, χορηγώντας νέα μεταβατική προθεσμία για να υποβληθούν εκ νέου όσες υπεύθυνες δηλώσεις απαλλαγής δεν είχαν υποβληθεί κανονικά. Παράλληλα, να καταστραφούν όσες υπεύθυνες δηλώσεις περιλαμβάνουν τη φράση «δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος», καθόσον έχει ήδη κριθεί ότι τα στοιχεία αυτά έχουν συλλεχθεί από τα σχολεία κατά παράβαση του Ευρωπαϊκού Δικαίου και του Συντάγματος.

Σε περίπτωση που η υπόθεση δεν επιλυθεί από το Υπουργείο Παιδείας και τα εθνικά δικαστήρια εντός των επόμενων ημερών, οι αιτούντες θα προσφύγουν στο ΕΔΔΑ, το οποίο έχει πρόσφατα ασχοληθεί με το γενικότερο θέμα.





Πηγή: www.koutipandoras.gr












« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια