ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019

Έρχεται ρύθμιση για τα θερμαινόμενα και τα e-τσιγάρα

Έρχεται ρύθμιση για τα θερμαινόμενα και τα e-τσιγάρα


Το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο αναφορικά με την κυκλοφορία των ηλεκτρονικών τσιγάρων, καθώς και των προϊόντων θερμαινόμενου καπνού ανακοίνωσε ο επιστημονικός σύμβουλος της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Φαρόπουλος στο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας στο πλαίσιο της συνεδρίας «Μείωση βλάβης: παγκόσμια στρατηγική για τη Δημόσια Υγεία». Σύμφωνα με τον κ. Φαρόπουλο, μπορεί οι μελέτες να μην έχουν καταλήξει ακόμη σε σαφείς απαντήσεις, εφόσον όμως τόσο τα ηλεκτρονικά τσιγάρα όσο και τα προϊόντα θερμαινόμενου καπνού τυγχάνουν μεγάλης αποδοχής και στην ελληνική αγορά, πρέπει η Πολιτεία να θέσει ένα πλαίσιο και κανόνες για την ασφαλή κυκλοφορία τους.

Συγκεκριμένα, για να προστατευθούν οι πολίτες από την αγορά προϊόντων που δεν είναι νόμιμα, προωθούνται ρυθμίσεις όπως η εναρμόνιση της αγοράς με τις λοιπές 27 χώρες της Ε.Ε., η ενσωμάτωση των κατευθυντήριων οδηγιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η αυστηροποίηση του πλαισίου επιστημονικής τεκμηρίωσης και χρήσης μηνυμάτων που σχετίζονται με τη δυνατότητα μείωσης των βλαβερών επιπτώσεων του καπνίσματος, η επέκταση χρήσης των δυνατοτήτων της Κοινής Ευρωπαϊκής Πύλης Εισόδου EUCEG, η επέκταση ανταλλαγής πληροφοριών με τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ.λπ. Για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, θα δημιουργηθεί επίσης και Μητρώο Παραγωγών-Εισαγωγέων και εμπόρων ατμιστικών προϊόντων, θα καταχωρηθούν όλα τα προϊόντα, νικοτινούχα και μη στην ευρωπαϊκή πύλη EUSEG. Το μητρώο αυτό δεν αφορά, ωστόσο, τα υποπαράγωγα κάνναβης.

Για τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού προβλέπεται πλήρης εναρμόνιση με τις οδηγίες που ισχύουν στα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε., καθώς και κυκλοφορία στην αγορά μετά την πάροδο 6 μηνών από την καταχώρηση κοινοποίησής τους στην πλατφόρμα EUSEG.Ο κ. Φαρόπουλος ανακοίνωσε επίσης ότι θα επεκταθεί ο ρόλος της Επιτροπής Αξιολόγησης νέων προϊόντων καπνού, η οποία θα λέγεται στο εξής Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Καπνικών Προϊόντων και θα αποτελείται από διακεκριμένους επιστήμονες. Η Επιτροπή αυτή θα συνεργάζεται με όμορες Επιτροπές της Ε.Ε., ενώ θα καθορίζει το πλαίσιο επιστημονικής διερεύνησης για τις προϋποθέσεις λήψης ασφαλών συμπερασμάτων για ενδεχόμενη ύπαρξη μειωμένης βλάβης από τη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων και νέων καπνικών προϊόντων. Επιπλέον θα επιβλέπει το Μητρώο Επιχειρήσεων Ατμιστικών Προϊόντων και τους ελέγχους για τη συμμόρφωση στις διατάξεις της νομοθεσίας περί κυκλοφορίας, διαφήμισης και σήμανσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων και των νέων προϊόντων καπνού.

[ads-post]

Αλλαγές στα Ιατρεία Διακοπής

Τα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος χρειάζονται κάποιες προδιαγραφές λειτουργίας και φυσικά πιστοποίηση, επεσήμανε ο επιστημονικός σύμβουλος της Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας Γιάννης Φαρόπουλος. Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι η Πολιτεία είναι σε καλό δρόμο ως προςτην οργάνωση νέου πλαισίου που να ανταποκρίνεται στις αυξημένες ανάγκες και τη μεγάλη ζήτηση που υπάρχει στον πληθυσμό. Παραδέχτηκε, όμως, ότι έχουν ένα μεγάλο μειονέκτημα, αυτό του περιορισμένου ωραρίου λειτουργίας, το οποίο δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των καπνιστών, και ανακοίνωσε ότι είναι στα σχέδια του υπουργείου η περαιτέρω στελέχωσή τους από επαγγελματίες υγείας διαφόρων ειδικοτήτων. Τέλος, σε ερώτηση για πιθανή επαναφορά του καθεστώτος αποζημίωσης των φαρμάκων για τη διακοπή του καπνίσματος, τόνισε ότι λόγω περιορισμών που υπάρχουν στο ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης, αυτό δεν αποτελεί δυνατό επί του παρόντος γι’ αυτό και δεν αποτελεί προτεραιότητα του υπ. Υγείας.





Πηγή: www.larissanet.gr







« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια