ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Slider

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Slider Right

randomposts6

ΛΑΡΙΣΑ

ΛΑΡΙΣΑ/block-1

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

ΘΕΣΣΑΛΙΑ/block-7

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ/block-3

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ/block-4

ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΛΑΔΑ/block-2

ΚΟΣΜΟΣ

ΚΟΣΜΟΣ/block-2

ΑΓΡΟΤΙΚΑ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ/block-5

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ/block-9

AUTO-MOTO

AUTO-MOTO/block-8

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ/block-3

Gossip & Lifestyle

GOSSIP/block-7

ΓΥΝΑΙΚΑ-ΣΧΕΣΕΙΣ

ΓΥΝΑΙΚΑ/block-1

FASHION

ΜΟΔΑ/block-7

ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Τελευταια Ενημερωση

Δευτέρα 13 Μαΐου 2024

Εμπορικός Σύλλογος Λάρισας: 15 Μαΐου ημέρα του Αγίου Αχιλλείου Πολιούχου της πόλης



«15 Μαΐου ημέρα του Αγίου Αχιλλείου Πολιούχου της πόλης »


Ο Εμπορικός Σύλλογος Λάρισας και η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Λάρισας, τιμώντας την μνήμη του Αγίου Αχιλλείου, Πολιούχου της Λάρισας και προστάτη των εμπόρων, θα πραγματοποιήσουν και φέτος την καθιερωμένη αρτοκλασία στις 21.30 την Τρίτη 14 Μαΐου στην κεντρική πλατεία της πόλης.

 Σας ενημερώνουμε ότι όλη η αγορά της Λάρισας την Τετάρτη 15 Μαΐου 2024, ημέρα του Αγίου Αχιλλείου, θα παραμείνει υποχρεωτικά κλειστά καθώς η συγκεκριμένη μέρα αποτελεί θεσμοθετημένη τοπική αργία, δυνάμει Προεδρικού Διατάγματος (ΦΕΚ Α’ 109/24.4.1931). 

 Χρόνια μας πολλά υπό την προστασία του Πολιούχου μας, Αγίου Αχιλλείου.

www.eslarisas.gr
2410532330


Θύελλα αντιδράσεων για την πρόκληση από την νέα πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας – Αυστηρή απάντηση από Αθήνα και Βρυξέλλες



Ανέβηκαν οι τόνοι στις σχέσεις της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία ύστερα από τις δηλώσεις της νεοεκλεγείσας προέδρου Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, κατά την διάρκεια της ορκωμοσίας της σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής της γειτονικής χώρας.

Κατά την ορκωμοσία η Σιλιάνοφσκα αποκάλεσε τη χώρα «Μακεδονία» παρά το γεγονός ότι στο κείμενο του όρκου, το οποίο ανάγνωσε ο πρόεδρος της απερχόμενης Βουλής, Γιόβαν Μίτρεσκι καλώντας τη νέα Πρόεδρο να το επαναλάβει, αναφερόταν ως «Βόρεια Μακεδονία».

Η πρέσβης της Ελλάδας στη Βόρεια Μακεδονία, Σοφία Φιλιππίδου, η οποία είχε προσκληθεί στη συνεδρίαση της Βουλής για την ορκωμοσία της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, αποχώρησε από την τελετή, ως ένδειξη διαμαρτυρίας.


Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών: Η πράξη αυτή παραβιάζει κατάφωρα τη Συμφωνία των Πρεσπών

Άμεση ήταν η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο σε αυστηρό τόνο επισήμανε ότι «η πράξη αυτή παραβιάζει κατάφωρα τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και το Συντάγμα της γείτονος χώρας, το οποίο έχει εναρμονιστεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

«Κατά τη σημερινή ορκωμοσία της στη Βουλή, και παρά το γεγονός ότι στο επίσημο κείμενο του όρκου που της υπαγορεύθηκε η χώρα αναφερόταν ως «Βόρεια Μακεδονία», η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, κυρία Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα, επέλεξε να αποκαλέσει τη χώρα της «Μακεδονία».

Η πράξη αυτή παραβιάζει κατάφωρα τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και το Συντάγμα της γείτονος χώρας, το οποίο έχει εναρμονιστεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις. Η ελληνική κυβέρνηση, παρά τις αντιρρήσεις που είχε εκφράσει ως αντιπολίτευση κατά την κύρωση της συμφωνίας, τη σεβάστηκε ως επικυρωθείσα διεθνή συνθήκη που υπερέχει κάθε άλλης διάταξης νόμου.Η Ελλάδα, στο πλαίσιο αυτό, δηλώνει κατηγορηματικά ότι η περαιτέρω πρόοδος στις διμερείς σχέσεις της με τη Βόρεια Μακεδονία καθώς και η ευρωπαϊκή πορεία της τελευταίας εξαρτώνται από την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και κυρίως από τη χρήση της συνταγματικής ονομασίας της χώρας».


Ομόθυμη καταδίκη και από την Ευρωπαϊκή Ένωση: «Ο πλήρης σεβασμός στη Συνθήκη των Πρεσπών είναι ύψιστης σημασίας για την ένταξη στην ΕΕ»

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις και από την πλευρά της ΕΕ με μια σειρά από αξιωματούχους της να εκφράζουν τη δυσαρέσκεια, αλλά και τη λύπη τους για τις δηλώσεις της Σιλιάνοφσκα, υπενθυμίζοντας ότι η τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Βόρεια Μακεδονία ως προς τη Συμφωνία των Πρεσπών αποτελούν ύψιστης σημασίας κριτήριο για την ενταξιακή πορεία της χώρας.

Μέσω ανάρτησής της στο Twitter, η απερχόμενη πρόεδρος της Κομισιόν κι εκ νέου υποψήφια για το αξίωμα, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, υπογράμμισε ότι «προκειμένου η Βόρεια Μακεδονία να συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία της προς την ένταξη στην ΕΕ, είναι υψίστης σημασίας η χώρα να συνεχίσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων και τον πλήρη σεβασμό των δεσμευτικών συμφωνιών της, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος χαρακτήρισε ως «πολύ απογοητευτικό το γεγονός ότι η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας δεν χρησιμοποίησε το συνταγματικό όνομα της χώρας κατά τη σημερινή τελετή ορκωμοσίας».

«Η ΕΕ υπενθυμίζει τη σημασία της συνεχούς εφαρμογής των νομικά δεσμευτικών συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας των Πρεσπών με την Ελλάδα», πρόσθεσε.

Θέση για το ζήτημα πήρε και η εκπρόσωπος εξωτερικών υποθέσεων της Κομισιόν, Ναμπίλα Μασράλι, η οποία επισήμανε ότι «η ΕΕ εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι η νέα Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας δεν χρησιμοποίησε το συνταγματικό όνομα της χώρας κατά τη σημερινή τελετή ορκωμοσίας»

Σημείωσε, ακόμη, ότι η ΕΕ υπενθυμίζει τη σημασία του πλήρους σεβασμού των υφιστάμενων, νομικά δεσμευτικών συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών με την Ελλάδα.


«Θύελλα» αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Οι προκλητικές αναφορές της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης στο εσωτερικό της Ελλάδας, τα οποία στρέφουν τα βέλη τους και προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αξιώνοντας τις δέουσες αντιδράσεις από την ελληνική πλευρά τόσο σε διμερές, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, με ανάρτησή του στο Twitter, εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό, ψέγοντάς τον για τη στάση του απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών κι αναφέροντας ότι «ή τη θεωρείτε επωφελή συμφωνία για την Ελλάδα και την τηρείτε, ή τη θεωρείτε κακή συμφωνία και φοράτε την περικεφαλαία σας και πάτε στους ομοϊδεάτες σας και την ακυρώνετε».

Επισήμανε, ακόμη, ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σήκωσε στην πλάτη της όλη την Ελλάδα στη Συμφωνία των Πρεσπών, την ώρα που εσείς φοβόσασταν να στηρίξετε την πάγια εθνική θέση, μη χάσετε εθνικιστικά ψηφαλάκια».

«Εμείς, ως η παράταξη η οποία πλήρωσε ακριβά τον πατριωτισμό της, καλούμε τη νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας να συνετιστεί και να αναλογιστεί τις ευθύνες της απέναντι στην Ιστορία και στο μέλλον του λαού της», κατέληξε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Την έντονη διαμαρτυρία του για την «προκλητική αναφορά της νέας προέδρου της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας η οποία προέβη σε εξόφθαλμη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών», εξέφρασε μέσω ανακοίνωσής του και ο ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη «να εγκαταλείψει επιτέλους την μικροπολιτική διαχείριση της εξωτερικής πολιτικής και να προβεί στις δέουσες ενέργειες».

Ακολούθως άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό για την διαχείριση που έκανε στα πέντε χρόνια της διακυβέρνησης του.

«Ο κ. Μητσοτάκης, με την αδιαφανή και ανεύθυνη πολιτική του, κατάφερε να συρρικνώσει σημαντικά το γεωπολιτικό αποτύπωμα και τον ρόλο της χώρας μας και στα Δυτικά Βαλκάνια, το οποίο με τόσο κόπο έχτισε ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ το διάστημα 2015-2019, προκειμένου να χαϊδέψει αυτιά σε ακροδεξιά ακροατήρια. Τα ίδια φυσικά ισχύουν και για το αδελφό κόμμα της ΝΔ στο ΕΛΚ, VMRO-DPMNE, το οποίο έχει επιδοθεί σε ένα οργιώδες κρεσέντο ανέξοδου λαϊκισμού, αντιμετωπίζοντας το διεθνές δίκαιο περίπου σαν μια ενοχλητική συγκυρία την οποία μπορεί να προσπεράσει».

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κάλεσε την κυβέρνηση Μητσοτάκη «να εγκαταλείψει αυτήν την παθητική στάση της και να αντιμετωπίσει άμεσα, με αυστηρότητα, στη βάση των προβλέψεων της Συμφωνίας και με κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων διπλωματικών μέσων σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, οποιαδήποτε χρήση όρων ή ενέργειες από τη νέα πρόεδρο και τα μέλη της νέας κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας παραβιάζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών – ειδικά δε τη συνταγματική της ονομασία».

Συνεχίζοντας την επίθεση υποστήριξε: «Η νέα αυτή διπλωματική αποτυχία της χώρας φέρει φαρδιά – πλατιά την υπογραφή της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Τι έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να μη φτάσουμε σε αυτό το σημείο; Τίποτα απολύτως, παρά μόνο μικροπολιτική επικοινωνία. Ούτε τα Μνημόνια έφερε προς κύρωση, ούτε συνεκλήθη ποτέ το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας – παρά την πρόβλεψη για ένα τον χρόνο – το οποίο θα οδηγούσε στη συνομολόγηση δεκάδων νέων συμφωνιών, ενισχύοντας έτσι την επιρροή της χώρας μας. Παράλληλα η κυβέρνηση δεν άσκησε πίεση ώστε να διασφαλίσει ότι η Βόρεια Μακεδονία θα υλοποιούσε τις υποχρεώσεις της για σχολικά βιβλία, εμπορικά σήματα, διαβατήρια και πινακίδες αυτοκινήτων. Το μόνο που έκανε όλα αυτά τα χρόνια ήταν να αποφεύγει οποιαδήποτε ενεργητική εμπλοκή με τη Συμφωνία για να διατηρήσει τις εσωκομματικές της ισορροπίες».

Κλείνοντας, καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «φέρει βαρύτατες ευθύνες για την μικροκομματική και επικοινωνιακή λογική με την οποία διαχειρίζεται τις σχέσεις της χώρας με όλες τις γειτονικές μας χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς επέλεξε να ζημιώσει τα εθνικά συμφέροντα για να μην ζημιώσει τα κομματικά της συμφέροντα».

Ως «βαρύτατη πρόκληση» χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ το περιστατικό που συνέβη κατά την ορκομωσία της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, τονίζοντας ότι αναμένει την αντίδραση της κυβέρνησης σε διμερές και σε διεθνές επίπεδο.

Σε δήλωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και υπεύθυνος του Κ.Τ.Ε. Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος, ανέφερε:

«Η αναφορά της νεοεκλεγείσας Προέδρου της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, σε «Μακεδονία» αντί για τη συνταγματική ονομασία της γειτονικής χώρας, κατά την τελετή ορκωμοσίας της, συνιστά βαρύτατη πρόκληση.

Αποτελεί μια, δυστυχώς, αναμενόμενη ενέργεια, που είχε προαναγγελθεί εδώ και καιρό από το εθνικιστικό VMRO-DPMNE και υλοποιήθηκε σε μηδενικό χρόνο, παραβιάζοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών και αναιρώντας το θεμέλιο αυτής.

Ο Πρωθυπουργός μίλησε χθες για «ζητήματα» που θα ανακύψουν, αν η προεκλογική ρητορική συνεχιζόταν και μετεκλογικά. Αναμένουμε πλέον τις ενέργειες, στις οποίες θα προχωρήσει η Ελληνική Κυβέρνηση για να αντιδράσει στην πρόκληση, απαντώντας τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο, γνωστοποιώντας το ζήτημα στους διεθνείς οργανισμούς, ΕΕ και ΝΑΤΟ».

Για το ζήτημα τοποθετήθηκε και το ΚΚΕ, το οποίο σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «επιβεβαιώνεται ότι η Συμφωνία των Πρεσπών υπηρετούσε μόνο την είσοδο της χώρας στο ΝΑΤΟ».

Συγκεκριμένα το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος αναφέρει:

«Οι αναφορές της νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας επιβεβαιώνουν την εκτίμηση του ΚΚΕ, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν υπηρετούσε την πραγματική επίλυση των διαφορών των δυο χωρών, αλλά τελικά μόνο την είσοδο της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ που έχει αποδειχθεί ως ο βασικός παράγοντας της αποσταθεροποίησης και της τροφοδότησης του εθνικισμού στα Βαλκάνια».

«Οι τελευταίες εξελίξεις εκθέτουν τόσο την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που υπερασπίστηκε τη ΝΑΤΟϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας, στο όνομα δήθεν της εξομάλυνσης των σχέσεων των δυο χωρών στο πλαίσιο της “συμμαχίας”, όσο και τη ΝΔ και τα αλλά κόμματα που από τη μια ψάρευαν στα θολά κι επικίνδυνα νερά του εθνικισμού και από την άλλη αποσιωπούσαν τον πραγματικό ΝΑΤΟϊκό χαρακτήρα της συμφωνίας. Άλλωστε η κυβέρνηση της ΝΔ εξελίσσεται σε πρωτοπαλίκαρο των σχεδιασμών του ΝΑΤΟ και στα Βαλκάνια, όπως αποδείχθηκε και με τη στάση της για την είσοδο του προτεκτοράτου του Κοσσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης» καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

«Αυτά που συνέβησαν σήμερα στην ορκωμοσία της ΠτΔ στα Σκόπια επιβεβαιώνουν πόσο δίκιο είχαμε όλοι όσοι αντισταθήκαμε με σθένος στη συμφωνία των Πρεσπών», ανέφερε σε δήλωσή του ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο πρόεδρος των Δημοκρατών συμπλήρωσε πώς είχε διατυπώσει «από τη πρώτη στιγμή την άποψη ότι με τη συμφωνία αυτή ουσιαστικά παραδίδουμε το όνομα της Μακεδονίας στη γειτονική χώρα. Το επεσήμανα με ιδιαίτερη έμφαση και την περίοδο της διεκδίκησης της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ χωρίς να βρω τότε ευήκοα ώτα από τους συνυποψηφίους μου».

Σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο αποδεχόμενη το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» η Ελλάδα, άνοιξε την πόρτα στους εθνικιστικές των Σκοπίων για να κάνουν αυτό που ξέρουν πολύ καλά και εκφράστηκε αμέσως μετά την εκλογή του VMRO δια της νέας ΠτΔ της γειτονικής χώρας. Πρόσθεσε δε ότι είναι οι «ευθύνες του Αλέξη Τσίπρα ιστορικές και ήδη βιώνουμε τις συνέπειες της συμφωνίας του με τον Ζόραν Ζάεφ», όπως και στον «Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί δεν προέβλεψε τις αρνητικές εξελίξεις ούτε έλαβε κανένα προληπτικό μέτρο για να μη φτάσουμε σήμερα σε αυτή την κορυφαία πρόκληση».

Ο κ. Λοβέρδος σημειώνει ότι, η αποχώρηση της Ελληνίδας πρέσβη από την ορκωμοσία είναι το ελάχιστο, που ασφαλώς δεν αρκεί και επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να αναλάβει όλες τις αναγκαίες διπλωματικές πρωτοβουλίες ώστε να γίνει αντιληπτό στα Σκόπια ότι τέτοιες προκλήσεις δεν μπορούν να μένουν χωρίς συνέπειες».

Ηχηρή παρέμβαση Νίκου Κοτζιά: «Άμεσα προς ψήφιση τα 3 μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία, η αντιπολίτευση να ξυπνήσει»
Ο Νίκος Κοτζιάς σχολίασε τις εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία και την πρόκληση της νέας προέδρου της χώρας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, η οποία αποκάλεσε τη χώρα της «Μακεδονία» κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας της.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος πρωτοστάτησε στην υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και ζήτησε από την αντιπολίτευση να «ξυπνήσει» και τα κόμματα της Βουλής να φέρουν άμεσα προς ψήφιση τα τρία μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία.

Παράλληλα, χαρακτήρισε «βλακώδη» την διατύπωση της ανακοίνωσης του ΥΠΕΞ, τονίζοντας ότι «η ΝΔ ως αντιπολίτευση αντιτάχθηκε στην Συμφωνία. ΟΧΙ “η Ελληνική Κυβερνηση ως αντιπολιτευση”» .


Βόρεια Μακεδονία: Το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα της χώρας κατηγορεί τη Σιλιάνοφσκα ότι παραβίασε το Σύνταγμα

Οι δηλώσεις της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις και στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας.

Συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στη Βόρεια Μακεδονία, το DUI του Αλί Αχμέτι εκτίμησε πως η νέα πρόεδρος της χώρας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, κατά την σημερινή της ορκωμοσία παραβίασε το Σύνταγμα και προκάλεσε κρίση στις σχέσεις της Βόρειας Μακεδονίας με την Ελλάδα.

«Λυπούμαστε για την ομιλία της Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα. Με την πρώτη της κι΄ όλας φράση καταπάτησε το Σύνταγμα, μην αναφέροντας τη λέξη ούτε Δημοκρατία, ούτε την ονομασία Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, με όλες τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει κάτι τέτοιο… Με την πρώτη της φράση προκάλεσε ήδη κρίση μεταξύ της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας», δήλωσε ο βουλευτής του DUI, Άρμπερ Αντέμι.


Ποια είναι η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα

Υπενθυμίζεται ότι η 71χρονη Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα εξελέγη Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη την Τετάρτη 8 Μαΐου, ως υποψήφια του VMRO-DPMNE, επικρατώντας, με ποσοστό 65%, του μέχρι σήμερα προέδρου της χώρας, Στέβο Πεντάροφσκι.

Παράλληλα με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών διεξήχθησαν στη χώρα και οι βουλευτικές εκλογές, στις οποίες το δεξιό αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE  πέτυχε σημαντική νίκη, καταλαμβάνοντας 58 εκ των 120 εδρών της Βουλής.

Το κόμμα άρχισε διαπραγματεύσεις με τον συνασπισμό των αντιπολιτευόμενων αλβανικών κομμάτων «Αξίζει» για τον σχηματισμό κυβέρνησης.


Πηγή: enikos.gr



Εκρηκτική Ενημέρωση από την Ελλάδα και τον Κόσμο από την www.PressBOMB.gr

Δήμος Τρικκαίων: Βαρκάδα στον Ληθαίο… ξανά!




Για βαρκάδα στον Ληθαίο, ξανά, μετά τις πλημμύρες. Η e-trikala ΑΕ ανακατασκεύασε την προβλήτα στον Ληθαίο ποταμό, καθώς ο Daniel την είχε καταστρέψει πλήρως. 


Η προβλήτα είχε διανύσει «πορεία» 7 ετών, αφού ο τρικαλινός αρχιτέκτονάς κ. Θάνος Οικονόμου την είχε προσφέρει δωρεάν στον Δήμο Τρικκαίων το 2016.


Ετσι, από τη Μ. Εβδομάδα του 2024 οι επισκέπτες/τριες και οι τρικαλινοί/ες χάρηκαν βαρκάδα μέσα στο ποτάμι. Κυρίως μικρά παιδιά, με τη συνοδεία των γονιών τους και με τα μέτρα ασφαλείας να τηρούνται, είδαν την πόλη μέσα από το ποτάμι και, βασικά, το ίδιο το ποτάμι. 


Η μικρή αλλά όμορφη διαδρομή (ανάμεσα στις γέφυρες Ασκληπιού και Γούρνας), αποζημιώνει κάθε έναν και κάθε μία. Εξάλλου, παρέχεται δωρεάν.


Μέχρι την Κυριακή του Θωμά 2 Μαΐου 2024 θα λειτουργεί τις ώρες 2024: 10:00 – 17:00
Για την επόμενη περίοδο, θα εκδοθεί νεότερη ανακοίνωση.


Τετάρτη 8 Μαΐου 2024

Έφεση κατά της απόφασης άσκησε ο εισαγγελέας για την τραγωδία στο Μάτι




Έφεση κατά της απόφασης για την τραγωδία στο Μάτι άσκησε ο εισαγγελέας Εφετών Σπύρος Παππάς.

Η έφεση αφορά και στις αθωώσεις και τις ποινές, αλλά και στα ελαφρυντικά και την μετατροπή της ποινής σε χρηματική.

Έφεση δεν ασκήθηκε, ωστόσο, για τον ηλικιωμένο κάτοικο που εκείνη την ημέρα -και παρόλες τις προειδοποιήσεις- έβαλε φωτιά για να κάψει ξερόχορτα στο οικόπεδό του, καθώς εκ του νόμου, με την ποινή των 3 χρόνων που του επιβλήθηκε, δεν προβλέπεται.

Υπενθυμίζεται ότι το Δικαστήριο μετά από μία διαδικασία σχεδόν 2 ετών καταδίκασε μόνον πέντε από τους 21 κατηγορούμενους, επιβάλλοντας ποινές ως πέντε χρόνια τις οποίες μετέτρεψε σε χρηματικές με 10 ευρώ την ημέρα.

Η Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας προχώρησε σε άσκηση έφεσης με εντολή της ίδιας της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη, αλλά και της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Εφετών της Αθήνας, Καλλιόπης Βαρδάκη.

Η έφεση που ασκήθηκε αφορά στο σύνολο της απόφασης, και συγκεκριμένα στους αθωωθέντες, (πλην του ηλικιωμένου) στις ποινές, στα ελαφρυντικά που αναγνωρίστηκαν στους καταδικασθέντες (πέντε συνολικά πρώην στελέχη αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών) αλλά και τη μετατροπή της ποινής τους σε χρηματική.

Ως εκ τούτου η υπόθεση θα επανεξεταστεί στο σύνολο της σε δεύτερο βαθμό ενώ η δικαιοσύνη «τρέχει» αγώνα δρόμου για την καθαρογραφή της απόφασης, προκειμένου η δίκη στο εφετείο να ξεκινήσει μέσα στο 2024 καθώς το 2026 επέρχεται παραγραφή των αξιόποινων πράξεων.



Πηγή: enikos.gr


Εκρηκτική Ενημέρωση από την Ελλάδα και τον Κόσμο από την www.PressBOMB.gr

Προχωρούν οι διαδικασίες για το αντιπλημμυρικό των Coca-Cola Hellas - GWP-Med στα Τρίκαλα



Με τη δημοσίευση της σχετικής πρόσκλησης, προχωρούν οι διαδικασίες για να υλοποιηθεί το σημαντικό αντιπλημμυρικό έργο στα Τρίκαλα, το οποίο χρηματοδοτεί το Ίδρυμα της Coca-Cola (The Coca-Cola Foundation) με την υποστήριξη της Coca-Cola Hellas και Coca-Cola 3E.  Τη σχετική πρόσκληση δημοσιοποίησε ο οργανισμός GWP-Med, εκπροσωπούμενος από το Ινστιτούτο MIO-ECSDE. Πρόκειται για ανοιχτή πρόσκληση για προσφορές για την «Αντικατάσταση Συλλεκτήρα Ομβρίων για την Απορροή των Υδάτων της Μπάρας στην Τάφρο της Μπαλκούρας», του Δήμου Τρικκαίων, στο πλαίσιο του έργου Resilient Thessaly. 

Τα στοιχεία είναι τα ακόλουθα:

Τιμή Συμβολαίου: EUR 285.000 συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. (συμπεριλαμβανομένων όλων των εξόδων).

Κριτήριο Ανάθεσης: Η πιο οικονομικά συμφέρουσα προσφορά που ικανοποιεί τα κριτήρια επιλογής.

Διάρκεια του Συμβολαίου: Μέχρι 30/10/2024

Χώρος Εργασιών: Δήμος Τρικκαίων, Θεσσαλία. 

Προθεσμία Υποβολής Προσφορών: 04 Ιουνίου 2024

Δημοσίευση της Πρόσκλησης: Η πρόσκληση έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του GWP-Med (https://www.gwp.org/en/GWP-Mediterranean/). 

Όπως τονίζεται σχετικά, οι ενδιαφερόμενοι/ες πρέπει να μελετήσουν προσεκτικά όλα τα στοιχεία της πρόσκλησης, των τεχνικών προδιαγραφών και των παραρτημάτων όπως αυτά έχουν δημοσιευτεί, προκειμένου να διασφαλίσουν την κάλυψη των γενικών απαιτήσεων και ειδικών προσόντων που περιγράφονται. Μη ολοκληρωμένες προσφορές δεν θα εξεταστούν. Επίσης οι ενδιαφερόμενοι/ες παρακαλούνται να διασφαλίσουν ότι έχουν υποβάλει όλο το απαραίτητο υλικό. 

Η σχετική πρόσκληση είναι δημοσιευμένη και στην ιστοσελίδα του Δήμου Τρικκαίων (https://trikalacity.gr/gwp-med-perilipsi-prosklisis-diexagogis-ergoy-12-2024-resilient-thessaly/) αλλά επισημαίνεται ότι, τόσο η προκήρυξη (στην ιστοσελίδα του οργανισμού) όσο και οι προσφορές θα πρέπει να υποβληθούν απ’ ευθείας στον Οργανισμό, στην αγγλική γλώσσα. 



Σάββατο 4 Μαΐου 2024

Καιρός: Πάσχα με βροχές και αστάθεια – Πού και πότε θα είναι έντονα τα φαινόμενα




Βροχερό και με αστάθεια θα είναι το φετινό Πάσχα στη χώρα. Αναλυτική πρόγνωση του καιρού από την Μεγάλη Τετάρτη έως και την Κυριακή του Πάσχα.

Σίγουρα δεν είναι αυτός ο καιρός που θα θέλαμε για τις διακοπές του Πάσχα ιδιαιτέρως από τη στιγμή που πέφτει Μάιο. Όλα δείχνουν ότι τελικά η αστάθεια και οι βροχοπτώσεις θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά από τη Μεγάλη Πέμπτη έως και την Κυριακή του Πάσχα.

Τοπικές βροχές και λίγες καταιγίδες τις θερμές ώρες της ημέρας κυρίως σε ορεινά ηπειρωτικά τμήματα, αναμένεται να επικρατήσουν την Μεγάλη Τετάρτη ενώ περισσότερα φαινόμενα θα υπάρχουν στα βορειοδυτικά. Οι βόρειοι άνεμοι θα είναι με εντάσεις έως 7 μποφόρ στο Αιγαίο.

Αναλυτικά σύμφωνα με το meteo, τη Μεγάλη Τετάρτη 1 Μαΐου 2024 σε ολόκληρη τη χώρα αναμένονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις. Τοπικές βροχές και λίγες καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις θερμές της ημέρας κυρίως σε ορεινά ηπειρωτικά τμήματα. Εντονότερα και σχετικά γενικευμένα θα είναι τα φαινόμενα στη Δυτική Μακεδονία και στην Ήπειρο.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 4 έως 23 βαθμούς, στην υπόλοιπη βόρεια Ελλάδα από 7 έως 25, στην Ήπειρο από 9 έως 27-28 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 9 έως 26-27, στα υπόλοιπα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα από 12 έως 24-26 βαθμούς, στα Επτάνησα από 14 έως 24, στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 13 έως 23 βαθμούς, ενώ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στη Νότια Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν στους 26 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις 5-6 και τοπικά 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν άνεμοι ανατολικών διευθύνσεων με εντάσεις 3-5 μποφόρ, αλλά τις θερμές ώρες της ημέρας θα στραφούν σε δυτικούς με ίδιες εντάσεις.

Στην Αττική περιμένουμε παροδικά αυξημένες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 μποφόρ και στα ανατολικά τμήματα του νομού έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 24-25 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε λίγες νεφώσεις, πυκνότερες από τις μεσημεριανές ώρες, με πιθανότητα παροδικών όμβρων στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες με εντάσεις 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 23 βαθμούς.


Κλέαρχος Μαρουσάκης: Μέχρι και το Πάσχα με άστατο καιρό

«Με τον καιρό του βοριά θα κυλήσει η σημερινή ημέρα που σημαίνει δυνατοί βοριάδες στο Αιγαίο και τα ανατολικά ηπειρωτικά αλλά και λίγες τοπικές βροχές. Από αύριο το μεσημέρι θα αρχίσουν σιγά σιγά να υποχωρούν οι βοριάδες για να μας έρθει ο άστατος καιρός και από τα δυτικά για να πάμε έτσι μέχρι και το Πάσχα όπως είχαμε αναφέρει και στη μακροπρόθεσμη εκτίμησή μας», τόνισε ο μετεωρολόγος στην ανάρτηση του για την πρόβλεψη του καιρού.


Ο καιρός την Μεγάλη Πέμπτη

Στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Μακεδονία και βαθμιαία στη Θράκη, παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε στα ηπειρωτικά ορεινά είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.

Η ορατότητα τις βραδινές ώρες στα δυτικά ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι ασθενείς και βαθμιαία δυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια πελάγη τοπικά έως 6 μποφόρ, στρεφόμενοι βαθμιαία σε δυτικούς με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα ανατολικά ως προς τις μέγιστες τιμές της. Θα φτάσει στα νησιά τους 23 με 25 βαθμούς, στα ηπειρωτικά τους 24 με 26 βαθμούς και κατά τόπους στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 27 βαθμούς Κελσίου.


Ο καιρός την Μεγάλη Παρασκευή

Στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια, μεμονωμένες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός.

Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα δυτικά ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 και βαθμιαία στο νότιο Αιγαίο έως 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά και βόρεια.


Ο καιρός το Μεγάλο Σάββατο

Στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια και βαθμιαία στην υπόλοιπη χώρα, νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα ανατολικά μεμονωμένες καταιγίδες. Τα φαινόμενα το βράδυ θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στο νότιο Αιγαίο.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα νότια πελάγη τοπικά 7 μποφόρ, με εξασθένηση τη νύχτα και μόνο το πρωί στα βορειοανατολικά θα είναι βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.


Ο καιρός την Κυριακή του Πάσχα

Στην ηπειρωτική χώρα λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και κυρίως στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες το πρωί στο νότιο Αιγαίο όπου θα σημειωθούν βροχές και βαθμιαία βελτίωση.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο σε όλη τη χώρα.



Εκρηκτική Ενημέρωση από την Ελλάδα και τον Κόσμο από την www.PressBOMB.gr

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Κώστας Καραμανλής: "Δεν έχω καμία βουλευτική ασυλία για τα Τέμπη – Όποιος έχει αποδείξεις ας τις φέρει"




Αιχμές κατά της αντιπολίτευσης αλλά και απαντήσεις για την σύμβαση 717 στον ελληνικό σιδηρόδρομο έδωσε από το βήμα της Βουλής ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής.

Ο Κώστας Καραμανλής ξεκαθάρισε ότι δεν έχει βουλευτική ασυλία για την υπόθεση των Τεμπών και κάλεσε όποιον έχει στοιχεία εναντίον του να τα φέρει στην Βουλή. «Λένε ότι θέλω την έδρα για να έχω βουλευτική ασυλία ενώ ξέρετε ότι αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Δεν κρύφτηκα ποτέ και δεν κρύβομαι ούτε τώρα πίσω από καμία βουλευτική ασυλία. Δεν έχω καμία βουλευτική ασυλία για τα Τέμπη. Το θέμα των Τεμπών υπάγεται στο άρθρο 86 του Συντάγματος και εκεί η διαδικασία είναι συγκεκριμένη. Τίποτα δεν θα άλλαζε είτε ήμουν βουλευτής είτε όχι. Το ξέρετε αλλά επιλέγετε να λέτε ψέματα», είπε ο βουλευτής της ΝΔ.

Και συνέχισε: «Δεν έχω να κρύψω κάτι ούτε να φοβηθώ. Στέκομαι εδώ και σας κοιτώ στα μάτια με απόλυτο σεβασμό στις οικογένειες των θυμάτων. Όποιος έχει πραγματικά αποδείξεις για εμένα ας τις φέρει. Ας σταματήσει να κραυγάζει και ας τις φέρει».

Μάλιστα είπε ότι από τον Οκτώβριο έχει ζητήσει από όσους τον κατηγορούν να καταθέσουν πρόταση σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής για τα Τέμπη. «Δηλαδή να συντάξουν συγκεκριμένο κατηγορητήριο και να έρθουν εδώ και να δούμε αν και ποια βάση έχει. Θεσμικά εδώ στη Βουλή όχι στα λαϊκά δικαστήρια της τηλεόρασης και των social media. Δεν κρύφτηκα δεν κρύβομαι και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική ασυλία. Δυστυχώς αγαπητοί συνάδελφοι η τραγωδία των Τεμπών γίνεται καθημερινό αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης», σημείωσε ο Κώστας Καραμανλής.

«Θα μου επιτρέψετε όμως εδώ να πω ότι απόλυτος σεβασμός σημαίνει και την συνειδητή αποχή από την εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου. Και δεν υπάρχει κανείς άλλος σε αυτή την αίθουσα που να επιθυμεί να λάμψει η αλήθεια περισσότερο από εμένα. Βλέπετε όλο αυτό το διάστημα έχω λάβει μία απλή απόφαση: Για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα να τοποθετούμαι αποκλειστικά και μόνο θεσμικά», ανέφερε ο πρώην υπουργός.

«Η ΝΔ δεν έκανε ποτέ τυμβωρυχία μετά το Μάτι ή την Μάνδρα. Κριτική ασκήσαμε και μάλιστα σκληρή αλλά ποτέ δεν επιδιώξαμε την φυσική εξόντωση των πολιτικών μας αντιπάλων. Δεν είδαμε την τραγωδία ως ευκαιρία», είπε ο Κώστας Καραμανλής που έκανε λόγο για πολιτική εργαλειοποίηση της υπόθεσης των Τεμπών.


Τι είπε για την σύμβαση 717 και την θεωρία περί ανθρώπινου λάθους

Ο Κώστας Καραμανλής εξήγησε ότι η αντιπολίτευση τον κατηγορεί για δύο διαφορετικά και αντικρουόμενα μεταξύ τους πράγματα. Πρώτον ότι η σύμβαση 717 ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2023 και όχι νωρίτερα αλλά ταυτόχρονα υιοθετεί και το σκεπτικό της ευρωπαϊκής Εισαγγελίας ότι η σύμβαση θα έπρεπε να ακυρωθεί και να ξεκινήσει από την αρχή.

«Άρα αποφασίστε γιατί πράγμα φταίει η κυβέρνηση και ο ομιλών που ήταν τότε ο υπουργός που ολοκληρώθηκε ή που δεν ολοκληρώθηκε (σ.σ. η σύμβαση)», υπογράμμισε ο πρώην υπουργός.

«Αν κάποιοι λοιπόν καθυστέρησαν είναι όσοι είχαν την ευθύνη το 2016, το 2017, το 2018. Γιατί αν μπορούσε και αν έπρεπε να διακοπεί η σύμβαση ήταν έως τότε. Ούτε όμως την τελείωσαν ούτε την σταμάτησαν», σημείωσε ο Κώστας Καραμανλής.

Όπως εξήγησε όταν έφτασε στα χέρια του η σύμβαση εάν επέλεγε να την διακόψει τότε το ελληνικό Δημόσιο θα έπρεπε να επιστρέψει χρήματα και στην Ευρώπη και τους εργολάβους γι’ αυτό έπρεπε να την ολοκληρώσει.

Για την κατηγορία της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση προωθεί την θεωρία περί ανθρωπίνου λάθους προκειμένου να καλύψει τις ευθύνες της ο Κώστας Καραμανλής απάντησε: «Δεν είναι θεωρία ότι η μοιραία νύχτα υπήρξε συσσώρευση λαθών. Επτά φορές παραβιάστηκε ο Γενικός Κανονισμός Κυκλοφορίας αυτός που οι ειδικοί χαρακτήρισαν στην Εξεταστική Επιτροπή ‘’ευαγγέλιο’’».

Επιπλέον σημείωσε ότι παραιτήθηκε άμεσα από υπουργός για να «μην μείνει καμία σκιά στην διερεύνηση». «Ανέλαβα την πολιτική ευθύνη που είναι εξ ορισμού αντικειμενική. Συγκάλυψη είναι να διασπείρεις ψευδείς ειδήσεις και να διαστρεβλώνεις σκόπιμα την αλήθεια για να επιβιώνεις πολιτικά. Να πατάς στον ανθρώπινο πόνο και να ευτελίζεις διαδικασίες. Να υποσκάπτεις θεσμούς», είπε ο Κώστας Καραμανλής.

«Νομίζετε ότι δεν πονάω εγώ όπως κάθε Έλληνας; Δεν ανατριχιάζω όταν σκέφτομαι το δράμα που πέρασαν τόσες οικογένειες; Ότι δεν θα έδινα τα πάντα για να ζουν ακόμα αυτοί οι 57 άνθρωποι; Από την πρώτη στιγμή άλλωστε τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο ομιλών βρεθήκαμε στο σημείο της τραγωδίας και αυτές οι εικόνες δεν θα σβήσουν ποτέ από την μνήμη μου. Εμείς δεν παίξαμε πολιτικό θέατρο όπως έκαναν άλλοι στο Μάτι. Ο ίδιος παραιτήθηκα αμέσως γεγονός ασυνήθιστο για τα πολιτικά πράγματα της εποχής μας», ανέφερε ο πρώην υπουργός.


«Δεν θα παραδώσουμε την χώρα στους θυρωρούς συμφερόντων»

«Έχω δεχθεί από την αντιπολίτευση προσωπικές επιθέσεις χωρίς μέτρο. Γεμάτες από υποκρισία. Γεμάτες από μίσος. Οι ίδιοι που με κατηγορούσαν ότι κρύβομαι οι ίδιοι με κατηγόρησαν επειδή έκανα δήλωση στον έναν χρόνο από το δυστύχημα. Οι ίδιοι που δεν έχουν αφήσει ποτέ καμία καρέκλα και δεν έχουν αναγνωρίσει ποτέ καμία πολιτική ευθύνη λένε ότι είναι προσχηματική η δική μου παραίτηση», σημείωσε ο Κώστας Καραμανλής.

«Η διαφορά μας όμως είναι ακριβώς αυτή. Εμείς δεν είπαμε ότι ευθύνεστε για όσους έχασαν την ζωή τους στους δρόμους καρμανιόλα που δεν ολοκληρώσατε. Γιατί αυτοί είμαστε εμείς και αυτοί είστε εσείς. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Τα ξέρετε καλά αυτά που σας λέω γι’ αυτό αντιδράτε» είπε ο βουλευτής της ΝΔ.

«Έχουμε μία παρωδία αντιπολίτευσης όπου το κάθε κόμμα συνεισφέρει τον χειρότερο ιστορικό εαυτό του. Στόχος σας είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η κυβέρνηση του και η παράταξη της ΝΔ. Πενήντα χρόνια μετά την ίδρυση της παράταξης μας που ισχυροποίησε την Δημοκρατία, που έβαλε την χώρα μας στην Ε.Ε., που εγγυάται διαχρονικά την σταθερότητα αυτή η παράταξη δεν θα παραδώσει στην χώρα στους θυρωρούς των συμφερόντων», τόνισε ο Κώστας Καραμανλής.



Πηγή: enikos.gr


Εκρηκτική Ενημέρωση από την Ελλάδα και τον Κόσμο από την www.PressBOMB.gr

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024

Συνάντηση του Προέδρου του Επιμελητηρίου Λάρισας με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα «ΠΡΟΣΒΑΣΗ»



Από το Επιμελητήριο Λάρισας ανακοινώνεται ότι πραγματοποιήθηκε στις  20-03-2024  στα γραφεία του Επιμελητηρίου Λάρισας συνάντηση του Προέδρου  του Επιμελητηρίου κ. Σωτήρη Γιαννακόπουλου και του Οικονομικού Επόπτη κ. Δημήτρη Οικονόμου  με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα «ΠΡΟΣΒΑΣΗ» κ. Στέφανο Βούρτουρα και την Εθελόντρια- Συντονίστρια και υπεύθυνη ανθρώπινου δυναμικού κα Ευρύκλεια Κοκκινοθανοπούλου.


Ο κ. Βούρτουρας έθεσε τα προβλήματα-εμπόδια που συναντούν οι άνθρωποι με κινητικά προβλήματα στον Δήμο Αγιάς όπου είναι  η έδρα του συλλόγου αλλά και σε ολόκληρο το Νομό καθώς η μετακίνηση και η συναναστροφή τους κρίνεται αδύνατη με τις υπάρχουσες υποδομές.

 Ενδεικτικά ανέφερε τις θέσεις πάρκινγκ, την πρόσβαση σε καταστήματα, γραφεία, πεζοδρόμια, ράμπες, τουαλέτες στις παραλίες και διάφορα άλλα.


Ζήτησε να μεριμνήσουμε ώστε οι επιχειρήσεις μας να έχουν τις κατάλληλες υποδομές και οι συνάνθρωποί μας  που βιώνουν παρόμοια προβλήματα να απλοποιήσουν την καθημερινότητά τους και να μην οδηγηθούν στην αποξένωση.


Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Σωτήρης Γιαννακόπουλος  δήλωσε απερίφραστα τη στήριξη του και δεσμεύτηκε ότι θα  συμβάλλει στην επίλυση των προβλημάτων του συλλόγου.



Με μεγάλη επιτυχία η έκθεση μοντελισμού στα Τρίκαλα



Ολοκληρώθηκε την Κυριακή 24 Μαρτίου 2024 η τριήμερη έκθεση μοντελισμού, στο δίδυμο οθωμανικό λουτρό (Μουσείο Τσιτσάνη). 


Η 1η έκθεση του νεοσύστατου Συλλόγου «Ομάδα Μοντελιστών Τρικάλων» παρουσιασε δεκάδες εκθέματα από διαφορετικά μοντέλα: αεροπλάνα, πλοία, φορτηγά, φαντασιακά, αυτοκίνητα, διοράματα.


Εμφαση δοθηκε στη λεπτομέρεια, στην αναπαράσταση, στη δημιουργική φαντασία σε σχέση με την πραγματικότητα. 


Πλήθος τρικαλινών και με μικρά παιδιά επισκέφθηκαν την έκθεση, όπου ο Σύλλογος εδωσε τη δυνατότητα ψηφοφορίας, για τα τρία καλύτερα μοντέλα. 


Επίσης, υπηρχε η δραστηριότητα «Make it and Take it», κατά την οποία παιδιά άνω των 10 ετών που θα ήθελαν να ασχοληθούν με τον μοντελισμό, μπορούσαν να κατασκευάσουν ένα μοντέλο - με την επίβλεψη γονέων - και να το πάρουν σπίτι τους.  



Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024

Σακκάς: Οι 10 άξονες ανάπτυξης του Δήμου Τρικκαίων



Την αναπτυξιακή πολιτική και στρατηγική του Δήμου Τρικκαίων παρουσίασε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμαρχος Τρικκαίων Νίκος Σακκάς. Στο πλαίσιο της πρώτης Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής, το βράδυ της Πέμπτης 7 Μαρτίου 2024, ο κύριος Σακκάς έθεσε επί τάπητος 10 άξονες δράσης για τα επόμενα χρόνια. Οι άξονες αυτοί είναι:

  1. Ο Πολιτισμός (με τα έργα για βιομηχανικό Μουσείο Ματσόπουλου, Μουσείο Τσιτσάνη, Λαογραφικό Μουσείο, τον Πολυχώρο Τέχνης και Πολιτισμού στις παλιές αποθήκες του ΟΣΕ, το Σπίτι Τρικαλινών Καλλιτεχνών, το Διαχρονικό Μουσείο).

  2. Ο Τουρισμός με τον Μύλο των Ξωτικών και τα αξιοθέατα της γύρω περιοχής. Επίσης, το σχέδιο «Ασκληπιός» με τα ιαματικά λουτρά, την αξιοποίηση της γεωργίας ακριβείας και την αναγνώριση και εκπόνηση του masterplan για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών Ριζώματος.

  3. Περιβάλλον – Φύση – Γαστρονομία (με διαμόρφωση λόφου Προφήτη Ηλία, Πάρκο τοπικής χλωρίδας και πανίδας, διαδρομές στο άλσος, κέντρο τοπικής γαστρονομίας κ.α.).

  4. Εξωστρέφεια (δημιουργία brand name, ανάδειξη συγκριτικών πλεονεκτημάτων, συνέργειες με κεντρικό ρόλο της Περιφέρειας και πρωτοβουλίες ιδιωτών).

  5. Συμμετοχή του Δήμου στις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις με εξειδίκευση «πράσινων» πολιτικών (εξοικονόμηση ενέργειας, βιώσιμη κινητικότητα, κυκλική οικονομία, καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης, «πράσινο» σημείο, ενεργειακή διαχείριση δημοτικών κτηριακών υποδομών, επέκταση ποδηλατοδρόμων κ.ά.).

  6. Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ) που βρίσκονται σε εξέλιξη και αποσαφηνίζουν τις χρήσεις γης.

  7. Open Mall, το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου που από κοινού με τους επιχειρηματίες του Δήμου δομεί σε νέα βάση τις αγορές.

  8. Ψηφιακός Μετασχηματισμός με το restart Mai city των 6,9 εκ. € και στόχο την πόλη που προνοεί, προλαμβάνει και αλληλεπιδρά με τους πολίτες. καθώς «έξυπνες πόλεις» είναι οι πόλεις που σκέφτονται τους πολίτες, το περιβάλλον, το μέλλον.

  9. Ο ψηφιακός χάρτης ανάπτυξης των Δήμων μέσω της ΚΕΔΕ και με χρηματοδότηση από το ΕΠΑνΕΚ, για τη δημιουργία του ψηφιακού χάρτη επιχειρηματικότητας.

  10. Αναδιάρθρωση των πανεπιστημιακών σχολών στη Δυτική Θεσσαλία  με συνεχή διεκδίκηση σχολών για ισόρροπη ανάπτυξη σε τουρισμό, πληροφορική, αγροδιατροφή, αθλητισμό.



Βασικές προϋποθέσεις για όλα αυτά σύμφωνα με τον κ. Σακκά είναι, ανάμεσα στα άλλα:

  • Κεντρικός σχεδιασμός ανεξάρτητος από κόμματα, εκλογές, ανασχηματισμούς και πρόσωπα

  • Καινοτομία και νέα οπτική 

  • Εξασφάλιση αναγκαίων πόρων από την Πολιτεία

  • Βιωσιμότητα του Δήμου Τρικκαίων μέσω της οικονομικής εξυγίανσης  ήδη από το 2014

  • Ολοκλήρωση της εκτροπής του άνω ρου του Αχελλώου 

  • Ολοκλήρωση του Ε65 (τα Τρίκαλα σύντομα αποκτούν κεντροβαρική θέση στον συγκοινωνιακό χάρτη της χώρας)

  • Εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου



Κλείνοντας ο Δήμαρχος Τρικκαίων επεσήμανε πως «Η δημοτική αρχή ενεργεί ώστε να ξεφύγουμε από το σύνδρομο της λακκούβας και του αυτοπεριορισμού μας στον ρόλο του μπόγια ή του αυτοφοράκια, θεωρώντας πως κάποιος άλλος θα έρθει να μας σώσει από την ανεργία και την αναπτυξιακή υστέρηση. Είναι αυτονόητο να ασχοληθούμε, και με τη λακκούβα, και με τον κάδο, και με τη λάμπα. Όμως, αν μιλάμε για  ανάπτυξη, θα πρέπει όλοι μας να αποδεχθούμε πως ήρθε η ώρα να ξεφύγουμε. Να σχεδιάσουμε πρωτοβουλίες και πολιτικές πέρα και πάνω από τη λακκούβα γιατί τα πλακάκια και η άσφαλτος δεν θα μας φέρουν ποτέ από μόνα τους ανάπτυξη».